Lapin Kirjallisuusseura ry

Hyväksytty Lapin Kirjallisuusseuran kevätkokouksessa 2018

 

Yleistä
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia kirjallisuuden edistämisestä kiinnostuneiden, kirjailijoiden ja kirjoittajien yhdyssiteenä ja luoda edellytyksiä kirjallisuuden tuottamiseksi ja levittämiseksi.

Jäsenmäärä
Lapin Kirjallisuusseuran jäsenmäärä oli vuoden 2017 lopussa 316. Pentti Harjumaa ja Mirjam Kälkäjä päätettiin kutsusta kunniajäseniksi syysvuosikokouksessa. Seuraan liittyi vuoden aikana 27 uutta jäsentä. Jäsenyys päättyi 36 jäsenen osalta, osin jäsenmaksun maksamatta jättämisen johdosta.

Toiminta
Seuran jäsenet ovat vuoden aikana jälleen julkaisseet runsain mitoin romaaneja, runo- ja novellikokoelmia, lasten- ja nuortenkirjoja, eräkertomuksia ja elämäkertoja. Kirjoittajaharrastuksen aktiivisuudesta kertoo Lapillinen-jäsenlehteen lähetetty runsas aineisto. Seuran järjestämät tapahtumat ovat kiinnostaneet niin jäseniä kuin lukevaa lappilaista yleisöä. Sosiaalisen median avulla olemme tavoittaneet lappilaisesta kirjallisuudesta kiinnostuneita myös valtakunnallisesti.

Kirjallisuuden näkökulmasta erittäin vilkkaan toimintavuoden aikana Lapin Kirjallisuusseurassa on toteutettu seuraavia tapahtumia:

 • Sodankylän kirjoittajakurssi toteutettiin menestyksekkäästi kaikkien suunniteltujen kurssien osalta. Ohjaajina toimivat maamme eturivin kouluttajat: teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme (draama), sanataideohjaaja ja artisti Hannele Kauppinen, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Taiska, (laululyriikka). Juha-Pekka Koskinen (dekkarit), lastenkulttuurin läänintaiteilija, kirjailija Tittamari Marttinen (lapsille ja nuorille kirjoittaminen) sekä kirjoittajakouluttaja ja kirjailija Taija Tuominen (proosa). Kurssilaisten määrä oli 57, mikä vastasi odotuksia. Sodankylän kirjoittajakurssin toteutus tapahtui yhteistyössä Revontuli-Opiston kanssa, joka tarjosi asianmukaiset luento- ja opetustilat, hallinnolliset palvelut kurssin järjestämiseksi sekä internaattipalvelut opiskelijoille Sodankylän Sompion koululla. Revontuli-Opisto vastasi myös 20% opettajatyövoiman palkkakustannuksista.
 • Runököngäs sanataidetapahtuma toteutettiin neljännen kerran. Lapin Kirjallisuusseura teki yhteistyötä Rovaniemen Wanhat Markkinat ry:n kanssa tuottamalla Runoköngäs -sanataidetapahtuman elokuun kolmipäiväisen kaupunkifestivaalin yhteyteen. Rovaniemen Jätkänpuistossa toteutetuissa kolmessa tunnin mittaisessa tilaisuudessa esiintyi kutsuttuna kahdeksan Lapin alueella vaikuttavaa runoilijaa ja taiteilijaa. Lisäksi tapahtumien avoimen mikrofonin osuuksissa lavalle nousi parikymmentä harrastajaa. Kansainvälisenä vieraana esiintyi runoilija Rauni Magga-Lukkari Norjasta. Tilaisuudessa nähtiin myös kaksi seuran jäsenten omin voimin toteutettua näytelmällistä ensiesitystä: Leena Pyhäluodon pienoisnäytelmä “Katoamisilimotus” ja tri Pälvi Rantalan väitöskirjan pohjalta julkaistun “Kalkkimaan papin runojen” dramatisointi näyttelijä Markku Könkään tulkitsemana.

 • Lapin muilla paikkakunnilla järjestettyjä kirjallisuus- ja runotapahtumia tuettiin aktiivisesti tiedottamisen ja sisällöntuotannon keinoin. Perinteinen RunoRajaton ja Tarinaniskennän alueellinen mittelö Torniossa, Runopolku Särestöniemessä Kittilässä, Runon vuoro open mic-tapahtuma Rovaniemen Taiteiden yössä, ja maakuntakirjaston kirjailijatapaamiset olivat harrastajille ja yleisölle avoimia. Lapin Kirjallisuusseura, Suomen tietokirjailijat, Lappi ja Rovaniemen kirjasto aloittivat keväällä yleisötilaisuuksien sarjan “Lappilainen kirja esille”, jonka tavoite on tuoda esiin lappilaista kirjallisuutta ja kirjailijoita.

 • Harrastustoimintaa erilaisissa kirjoittajapiireissä seurattiin, esiteltiin ja tuetiin aktiivisesti. Lapillinen esitteli Ivalon ja Kittilän kirjoittajien sekä Yrjö Kokko -seuran toimintaa. Vuoden toimintasuunnitelmassa mainittu runojen ja draaman kirjoittajien vertaisverkkoa hyödyntävän toimintamallin (Runorupeama-Draamarepeämä) kehittäminen ei saanut sille haettua kohdennettua tukea, mutta molemmat mallia pilotoivat kirjoittajaryhmät jatkoivat toimintaansa läpi vuoden. Toiminnan laajentamiseen ei vielä riittänyt henkilötyöpanosta vaikka kiinnostunutta kysyntää ilmeni.

 • Suomen itsenäisyyden juhlavuoden hankkeena Lapin Kirjallisuusseura toteutti yhteistyössä Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston kanssa “Lapin Satumaa” -kirjoituskilpailun. Lapin satumaa -kirjoituskilpailun voittajat julkistettiin Tekijöiden päivän yhteydessä Lapin maakuntarahaston kanssa yhteisesti järjestetyssä tilaisuudessa 2.12. Torniossa. Samalla julkistettiin myös Lapin satumaa – Satuja Lapista -teos, jonka on toimittanut kirjailija Tittamari Marttinen. Kilpailun voitti Päivi Miettinen sadullaan Čáhkalakkiksen aarre. Kirjoituskilpailuun lähetetyt käsikirjoitukset arkistoidaan Lapin maakuntakirjastoon. Kirjallisuuseura pidätti itsellään oikeudet materiaalin julkaisuun myös muissa yhteyksissä.

 • Lapin kirjallisuuseura järjesti jäsenilleen kaksi tilaisuutta oman tuotannon esittelyyn ja markkinointiin. Alunperin Tekijöiden päivä 2.12.2017 piti järjestää Aineen Taidemuseon Taidebasaarin yhteydessä, mutta koska Taidebasaari aikaisti aikatauluaan ajankohtaan 28.-29.10., seuran hallitus päätti osallistua myös siihen. Saadut kokemukset rohkaisevat osallistumaan jatkossa vastaavanlaisiin tapahtumiin.

 • Tekijöiden päivään mennessä, yhteistyössä Maakuntakirjaston Lappi-osaston kanssa, seura kokosi uutuusluettelon Lapin kaunokirjallisesta tuotannosta ja julkaisi sen Lapillisessa.

 • Tekijöiden päivä 2.12.2017 Torniossa oli menestys.
  Tekijöiden päivä toteutettiin hyväksi koetun kaavan mukaisesti. Yli kaksituntisessa sessiossa 15 kirjailijaa sai esitellä tuotantoaan lukunäyttein ja kertomalla teoksistaan. Tapahtuma kokosi Tornion kirjaston tiloihin myös yleisöä, joka sai seurata valmisteltuja haastatteluja, tutustua henkilökohtaisesti paikalle tulleisiin kirjailijoihin ja ostaa heidän tuotantoaan.

  Seuraavat kirjailijat/runoilijat esittelivät tilaisuudessa työtään ja teoksiaan:
  Maarit Niskanen, Anne Lukkarila , Heimo Härmä, Väylän vaimot Ilola-Liiti-Myllykoski-Pylväs, Markku Knuuti, Kaisa Halmkrona, Tuula Väisänen, Tapani Tavi, Kerstin Tuomas Larsson, Leena Pyhäluoto, Elsa Partala, Anna Kyrö, Anne Laukkanen, Kaija Anttonen ja Tuula Takkinen.

  Kirjallisuuseuran puolesta järjestelyistä vastasi Raili Ilola ja haastattelijoina toimivat Railin lisäksi Erkki Kaila, Pälvi Rantala, Tapani Tavi ja Anna Kyrö.

 • Lapillinen-lehden nro 43 ilmestyi huhtikuun lopussa ja marraskuun kaksoisnumero 44 sopivasti ennen Tekijöiden päivää. Kevään lehden teemana oli “Lappilainen kirjallisuus yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäjänä” ja vuoden lopun “Suomi 100-vuotta lappilaisen kirjallisuuden kautta”. Molemmissa numeroissa arvioitiin uutta lappilaista kirjallisuutta, esiteltiin kirjailijoita ja kirjoittajaryhmien toimintaa sekä kerrottiin ajankohtaisista kirjallisuuteen ja sanataiteeseen liittyvistä tapahtumista eri puolilla Lappia ja julkaistiin seuran jäsenten lyhyitä proosa-, draama- ja runotekstejä sekä aforismeja.

  Lapillinen on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää kulttuurilehtitukea. Lisäksi kustannuksia on katettu ilmoitus- ja myyntituloilla. Lapillinen on myös kulttuurilehtiyhdistys Kultti RY:n jäsen.
  Vuosikerran kehittämistavoitteet, jotka liittyivät lehden sisällön ja ulkoasun kehittämiseen, saavutettiin lähes kaikilta osin. Vuoden 2018 vuosikertaa suunniteltaessa toimituskunnassa tehtiin merkittäviä linjauksia Lapillisen kehittämiseksi kulttuurilehtenä. Tavoitteena on tuottaa laadukasta luettavaa lappilaisin voimin kaikille kirjallisuuden ystäville. Lehden irtonumeroiden myyntitoiminnan ja tilaajakannan kehittämistä jatketaan suunnitelmallisesti.

  Toimituskunta: päätoimittaja Erkki Kaila, toimitussihteeri Tapani Tavi, jäsenet: Raili Ilola, Anna Kyrö, Irene Piippola, Arja Vasama ja Pälvi Rantala sekä ilmoitusmyynnin ja tilausten laskutuksen osalta Eija Nissinen.
  Lapillisten kuvataiteilijat olivat taiteilijat Pekka ja Teija Isorättyä (nro 43) sekä taiteilija Outi Pieski (nro 44)

 • Tarinaniskennän aluemestaruuskilpailu/karsinta pidettiin Tornion kirjastossa lauantaina 11.3.2017. Kilpailun voitti Sanni Liiti. Kirjallisuusseuran nimissä tuomaristoon osallistui Anita Myllykoski ja järjestelyistä vastasi Raili Ilola.

 • Taiteiden yö, Rovaniemi Rovaniemen Cafe Koti perjantaina 9.9.2017 järjestämässä Runon vuoro -tilaisuudessa Irene Piippola juonsi Open Mic - lavarunotapahtuman, johon osallistui 16 runoilijaa.


Edustukset
Puheenjohtaja osallistui Kirjailijayhdistysten Talvipäiville Turussa
Puheenjohtaja osallistui Kirjailijayhdistysten verkoston työryhmän kokoukseen Helsingissä.


Tiedottaminen

Kulttuuri- ja jäsenlehti Lapillinen (painos 500 kpl) nro 43 ilmestyi huhtikuussa ja nro 44 marraskuussa. Lehteä on jaettu jäsenten lisäksi Lapin ja Pohjoiskalotin kirjastoihin, kirjailijayhdistyksille sekä yhteistyökumppaneille. Lehti on luettavissa myös Issuu-julkaisuna seuran nettisivuilta löytyvän linkin kautta.

Jäsenkirjeitä postitettiin neljä kappaletta.
Jäsenkirjeissä on tiedotettu lähinnä seuran ajankohtaisista tapahtumista. Kirjeitä on lähetetty pääasiassa sähköpostitse MailChimpin tuella. Postin kautta kirjeitse lähetettävissä versioissa siirryttiin käyttämään Yhdistysavaimen palvelua.

Nettisivuilla www.lapinkirjallisuusseura.fi on tiedotettu ja kerrottu kattavasti seuran toiminnasta. Säännöllisesti toimitettavat web-kolumnit: pääkirjoitus ja kuukauden runo, joihin seuran jäsenet tuottavat sisällön, toimitti Arja Vasama. Kuukauden runovalinnasta vastasi Tapani Tavi.

Kiitämme kaikkia yhdistyksen toimintaa tukeneita pääkirjoittajia ja runoilijoita.

Facebook ja Twitter -sivujen avulla on tiedotettu niin seuran toiminnasta kuin ajankohtaisista lappilaisista kirjallisuustapahtumista, kirjoituskilpailuista ja kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Sivut ovat vapaasti kaikkien seurattavissa.

Muu tiedottaminen
Seuran järjestämistä tapahtumista on laadittu lehdistötiedotteita ja raportteja, joita on julkaistu lappilaisissa paikallislehdissä.

Vuosikokoukset
Kevätvuosikokous pidettiin Kemin Lasten kulttuurikeskus Sarjiksessa 23.4.2017, osallistujia 12, joista 10 seuran jäsentä. Kokouksen jälkeen oli mahdollisuus osallistua sarjakuvakeskuksen näyttelyyn sekä Matti Ylipiessan järjestämäään Nordbooksin uutuuskirjojen julkaisutilaisuuteen.

Syysvuosikokous pidettiin Tekijöiden päivän yhteydessä Tornion kirjastossa 2.12.2017, osallistujamäärä oli 22, joista 19 seuran jäseniä.

Kokouksen jälkeen oli mahdollisuus osallistua Suomen Kulttuurirahaston Lapin maakuntarahaston kanssa yhteisesti järjestettyyn Lapin Satumaa -kirjoituskilpailun palkintojen jako- ja Lapin satumaa satukirjan julkistustilaisuuteen. Juhlavaa tapahtumaa vietettiin Aineen taidemuseossa ja sen jälkeen kulttuuriväelle tarjottiin opastettu tutustumiskierros taidemuseon kokoelmiin.

Vuoden 2017 hallitus
puheenjohtaja Erkki Kaila, Rovaniemi
hallituksen jäsenet (3-7) sekä varajäsenet (3-7)
varsinaiset jäsenet varajäsenet
Pälvi Rantala, vpj, Rovaniemi Jorma Koski, Kemi
Raili Ilola, siht. Tornio Anna Kyrö, Keminmaa
Eija Nissinen, rahastonh. Salla Irene Piippola. Rovaniemi
Tapani Tavi, Kittilä Tuula Saraniemi, Rovaniemi
Arja Vasama, Rovaniemi Matti Ylipiessa, Kemi

Toiminnantarkastajat 2017
Anita Myllykoski, Tornio ja varalla Anneli Laine, Rovaniemi


Hallituksen kokoukset
Hallitus on kokoontunut 9 kertaa. Jokainen kokouksista pidettiin osittain Skype- yhteyden tuella.

Talous
Saadut avustukset
Seura on saanut yhteensä 9600 € yleis- ja kohdeavustuksia Valtion kirjallisuustoimikunnalta, Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Taike:n Lapin taidetoimikunnalta, Sodankylän kunnalta ja Rovaniemen kaupungilta.

Jäsenmaksut: 25 e ja 15 e (työtön, eläkeläinen, opiskelija ja varusmies), kannattajajäsen 40 e.

Kulukorvaukset hallituksen jäsenille: puheenjohtaja 250 e, sihteeri 100 e, rahastonhoitaja 100 e. Projektikulukorvauksia on maksettu seitsemälle projektivastaavalle yhteensä 700 €.

Tilinpäätös 31.12.2017 taseen loppusumma 3.745,73 euroa.
Toimintavuoden taloudesta on laadittu erillinen selvitys.

Seuran hallitus kiittää jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan aktiivisesta toimintavuodesta 2017.


Lapin Kirjallisuuseura ry:n hallitus

 

Toimintakertomus 2016

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2012