Lapin Kirjallisuusseura ry

Hyväksytty Lapin Kirjallisuusseuran kevätkokouksessa 2017

 

Yleistä

Lapin Kirjallisuusseura juhli vuonna 2016 toimintansa merkkivuotta - 20 vuotistaivalta - tarjoamalla kirjoittajille poikkeuksellisen paljon kursseja ja seminaareja. Avustusten turvin seura saattoi laajentaa jäsentensä ja pohjoisten kirjailijoiden mahdollisuuksia osallistua täydennyskoulutukseen ja työhyvinvointia tukevaan toimintaan.
Koulutustoiminnan lisäksi seura suoriutui kevään ja syksyn mittavista tapahtumista tehokkaiden tiimiensä ja hyvien yhteistyökumppaniensa avulla.

Seura kiittää lämpimästi jäseniä ja yhteistyökumppaneita juhlavuonna vastaanottamistaan runsaista muistamisista ja onnitteluista!

Jäsenmäärä

Vuoden 2016 lopussa seurassa oli 317 jäsentä, joista neljä kunniajäsentä ja kuusi kannattajajäsentä. Nettolisäys edelliseen vuoteen 25 jäsentä.

Seuran jäsenet ovat julkaisseet vuoden aikana runsain mitoin romaaneja, runo- ja novellikokoelmia, lasten- ja nuortenkirjoja, eräkertomuksia ja elämäkertoja. Kirjoittajaharrastuksen aktiivisuudesta kertoo Lapillinen-jäsenlehteen lähetetty runsas aineisto.

 

Toiminta

Juhlavuoden tapahtumat

Pohjois-Suomen kirjailijapäivät, Rovaniemi 22.–24.4.2016, teemana ”Kapinalliset rivit”. Pohjois-Suomen kirjailijapäivät tarjosivat kohtaamispaikan niin kirjailijoille, kirja-alan ammattilaisille kuin kirjoittamisen harrastajille ja kirjallisuuden ystäville. Lapin Kirjallisuusseura on toiminut laajan pohjoisen kirjailijafoorumin kakkosjärjestäjänä, päävastuun ollessa Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteellä. Yhdistys oli aktiivisesti mukana päivien suunnittelussa ja osallistui sisällöntuottamiseen. Seuralla oli myyntipiste messualueella, josta oli saatavilla juhlajulkaisu, Lapillinen ja tietoa seuran toiminnasta. Päivillä kävi noin 80 vierasta. Seuraavat kirjailijapäivät järjestetään Oulussa 2018.

● Kaunokirjallisen teoksen lumo näyttämölle -keskustelutilaisuudessa pohdittiin dramatisointiin liittyviä kysymyksiä. Sen vetäjänä toimi ohjaaja ja dramaturgi Tuula Väisänen ja kutsuttuina keskustelijoina olivat näytelmäkirjailija ja dramaturgi Janne Rosenvall, dramaturgi ja suomentaja Aino Piirola sekä kriitikko Tenka Issakainen. Seura järjesti tilaisuuden Jenny ja Antti Wihurin säätiön tuella 23.04.2016 Pohjois-Suomen kirjailijapäivien yhteydessä. Tilaisuudessa oli 35 osallistujaa.

Seuran 20-vuotisjuhlaa vietettiin 23.4.2016 Rovaniemellä Pohjois-Suomen kirjailijapäivien yhteydessä. Juhlapäivän merkeissä yhdistys tarjosi iloisia kohtaamisia niin jäsenilleen kuin ystävilleen viihtyisässä hotelli Santa Clausin Kirnu-salissa. Tilaisuudessa muistettiin seuran ansioituneita jäseniä.
Kunniajäsenyys myönnettiin seuran perustajajäsenille Toini Marjamaalle ja Paula Alajärvelle, jotka ovat olleet edelleen aktiivisesti mukana seuran toiminnassa. Lisäksi juhlassa julkistettiin seuran 20-vuotistaivalta esittelevä Lapillisen erikoisnumero, kuultiin juhlapuheita sekä musiikkiesityksiä.
Juhlan avasi seuran puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen. Vierailevana juhlapuhujana yleisölle esiintyi näytelmäkirjailija Juha Hurme. Musiikkitervehdykset toivat Pälvi Rantala sekä duo Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää.
Tilaisuuden päätteeksi nautittiin runsas Lappi-buffet, lumouduttiin musiikkiesityksistä sekä karattiin mielikuvitusmatkalle pohtimaan Juha Hurmeen johdolla hiihtourheilun ja sanataiteen välistä suhdetta.
Juhlayleisössä oli jäsenten lisäksi seuran pitkäaikaisia vaikuttajia vuosien varrelta, Taiteen edistämiskeskuksen edustajia ja yhteistyökumppaneita. Vieraita oli kaiken kaikkiaan 80.

Runoköngäs kuohahti Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla 19.–21.8.2016 jokaisena markkinapäivänä Jätkänpuiston lavalla klo 13–14. Tunnit juonsi seuran varapuheenjohtaja Erkki Kaila. Tapahtuma järjestettiin jo kolmatta kertaa. Vaihtelevista säistä huolimatta jokaiseen tilaisuuteen kokoontui mukavasti yleisöä. Sanataiteellinen ohjelma sisälsi Mauno Kyllin, Markku Torkon, Pentti Harjumaan sekä Aatu Ylisuvannon monipuolisia esityksiä, Riina Katajavuoren, Unto Matinlompolon ja Tuomo Korteniemen (Jorma Laitisen runot) lumoavia henkilökuvia sekä vahvalla leidienergialla ladattuja runohetkiä Marjatta Kaasilan, Lea Poikelan ja Leena Patjaksen tulkitsemina. Lopuksi mikrofoniin tarttuivat vuorollaan Marja Poutanen ja Leena Pyhäluoto, joiden humoristiset esitykset herättivät hyväksyvää hilpeyttä markkinaväessä. Tapahtuma loi puitteet, joissa runous jalkautuu omintakeisella tavalla kansan keskuuteen murtaen olemassa olevia ennakkoluuloja runoutta kohtaan.

Tekijöiden päivä järjestettiin Seniorimessujen yhteydessä Rovaniemen SantaSportissa 26.-27.11.2016. Messuilla esittäytyivät ja myivät teoksiaan Asko Ilmari Heinonen, Heimo Härmä, Marjatta Kaasila, Markku Kokkola, Ritva Kokkola, Salme Koskelo, Pirjo Maunu, Marko Nampajärvi, Leena Pyhäluoto, Ritva-Elina Pylväs,Tapani Tavi, Anna Tiitta, Pirjo Toljamo, Markku Torkko ja Kerstin Tuomas Larsson sekä kääntäjä Tuula Uusitalo.
Kirjailijoita haastattelivat ohjelmalavalla Raili Ilola, Irene Piippola, Tuula Saraniemi ja Eija Miranda Silventoinen. Seuran osastolla esiteltiin seuran toimintaa ja myytiin Lapillinen-lehteä. Mukana oli myös Jänkä-lehden päätoimittaja Paula Alajärvi.

Tarinaniskennän Lapin aluemestaruuskilpailut/karsinnat pidettiin 12.3. Torniossa. Tilaisuus järjestettiin kaupunginkirjaston, Elämäntarinayhdistyksen ja Lapin Kirjallisuusseuran yhteistyönä. Seuran puolesta järjestelyistä vastasi Raili Ilola. Yleisöä oli salin täydeltä. SM-finaaliin Kärsämäelle pääsi karsinnan voittaja iiläinen Erkki Taskila, yleisön suosikki oli haaparantalainen Tapani Luiro. Toiselle sijalle tuomaristo valitsi Aulis Mularin ja kolmannelle Erkki Marin.

● Lapin Kirjallisuusseura esittäytyi seuraavissa kesän 2016 tapahtumissa: RunoRajaton (Tornio) ja Pohjoiskalottikonferenssi (Kemi).

Kansainvälinen toiminta
● Seuran puheenjohtajalle Eija Miranda Silventoiselle ja kemiläiselle kirjailijoille Ritva ja Markku Kokkolalle tarjoutui yllättäen tammikuussa 2016 tilaisuus esiintyä saksalaisessa tv-sarjassa Kleine Welt ja esitellä lyhyesti seuran toimintaa. Jakso on katsottavissa internetissä: "Kleine Welt": http://vimeo.com/153047059. Password: mokdudat. Lapin ja seuran osuus alkaa kohdassa 17:05.

Crowd -tapahtuma toi kansainvälisiä kirjailijavieraita Rovaniemelle. Toukokuussa 2016 Lapin Kirjallisuusseura sai kunnian isännöidä CROWD OMNIBUS kirjallisuuskiertueen päättötapahtumaa Rovaniemellä. Pohjoismaiden osalta kirjallisuuskiertueen järjestelyvastuu on ollut Nuoren Voiman Liitolla. Paikallisena järjestäjänä toimi seuran varapuheenjohtaja Erkki Kaila. Tilaisuudessa esiintyivät kirjailijat: Peter Højrup (DK), Katarzyna Fetlińska (PL), Fiston Mwanza Mujila (AT), Andrea Inglese (IT), Satu Taskinen (FIN), Ricardo Domeneck (GER), Marko Tomaš (BA), Alev Adil (CY). Yleisö sai kuullakseen otteita eurooppalaisesta nykykirjallisuudesta tekijöiden esittämänä.

Finnmark Internasjonale litteraturfestival 16.-19.11.2016 Kirkkoniemi, Norja
Kirjallisuusfestivaaliin osallistuivat Finnmark Fylkes Bibliotekin Rønnaug Ryssdalin ja Reija Långin kutsumana seuran puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen, varapuheenjohtaja Erkki Kaila ja sihteeri Raili Ilola.
Festivaalien teemana oli “Mentalitet”, johon liki 30 Pohjoiskalotin kirjailijaa toi oman näkemyksensä. Tapaamiset tarjosivat seuran edustajille oivan mahdollisuuden luoda uusia yhteyksiä mm. Pohjois-Norjan kirjastojen edustajiin ja esitellä lappilaista kirjallisuutta.


Kirjoittajakoulutus ja neuvontapalvelut
● Sodankylän kirjoittajakurssi kesäkuun ensimmäisellä viikolla 6.-11.6.2016 yhteistyössä Revontuli-Opiston kanssa. Seuran puolesta vastaavana toimi Paula Alajärvi. Kurssilaisia ohjasivat maamme eturivin kouluttajat: Taija Tuominen (proosa), Juha Hurme (draama), Riina Katajavuori (lyriikka), Siri Kolu (lapsille kirjoittaminen) ja Janne Rosenvall (elokuvakäsikirjoittaminen). Kurssille osallistui yli 50 kirjoittajaa, joiden kurssiteksteistä koottu antologia on julkaistu seuran nettisivuilla sekä pdf- että ePub-versiona.

Runomuotokuvakoulutus tarjosi kirjoittajille työvälineitä osaamisen kehittämiseen ja mahdollisuuksia kokeilla sanataiteen uusia muotoja. Runomuotokuvakurssilla harjoiteltiin sanataiteilija Timo Harjun johdolla näkemisen ja kirjoittamisen uskaltamista. Kurssi järjestettiin Kemin kaupunginkirjaston opintolukusalissa 3.4.2016. Osallistujia oli 15.

Arviointipalvelua on käyttänyt seuran välityksellä 7 kirjoittajaa. Yhteyshenkilönä on toiminut Eija Nissinen. Arvioijat: Jorma Koski, Mirjam Kälkäjä, Sinikka Lappeteläinen, Irene Piippola, Maaria Rousu, Tuula Saraniemi, Seppo Saraspää, ja Virpi Yliraudanjoki.

● Arviointipalvelua täydennettiin neuvontapalvelukokeilulla, joka kattoi tekstien arvioinnin lisäksi kustantamiseen, taittamiseen ja painoon liittyviä kysymyksiä. Neuvontapäivä järjestettiin 19.3.2016 ja se kokosi yhteen parikymmentä kirjoittajaa Rovaniemen kaupunginkirjastoon. Kuulijoiden joukossa oli niin aloittelevia kirjailijoita kuin kokeneita kirjoittajiakin. Päivä koostui yleisöluennosta sekä henkilökohtaisesta mentorointiosuudesta. Yleisöluennon piti kirjailija Tero Ronkainen aiheenaan ”Kantapään kautta: vinkkejä aloitteleville kirjailijoille”. Henkilökohtaisessa ohjauksessa kirjailijat esittelivät omia kirjaprojekteja päivän mentoreille: Tero Ronkaiselle ja Tuula Saraniemelle. Osallistujat lähettivät ennakkoon materiaalin tulevista teoksista. Asiantuntijat kävivät projekteja läpi ja antoivat henkilökohtaisia vinkkejä kirjoittajille. Tilaisuuden jälkeen osallistujat saivat palautetta myös kirjallisena. Ohjaus mahdollisti aidon keskustelun ja kirja-aihion monipuolisen tarkastelun.

● Sanataidetoimintaa Seura on järjestänyt sanataidekoulutusta yhteistyössä Balanssi ry:n kanssa mielenterveyskuntoutujille syksyllä 2016. Koulutus on tukenut osallistujien kirjoittamisen prosessia. Ohjaajana on toiminut kirjallisuuden maisteri Virpi Peitso.

Lapillinen-lehti
● Lapillinen-jäsenlehti nro 40 (painos 800 kpl, teema “Kapinalliset rivit” - Pohjois-Suomen kirjailijapäivät 2016) ilmestyi huhtikuussa ja nro 42 (painos 500 kpl, teema “Kirjallisuus tulee kylään ­- globaalit kysymykset lappilaisessa kirjallisuudessa”) marraskuussa. Lehden irtonumeron hinta 5 €. Lehteä on jaettu myös Lapin ja Pohjoiskalotin kirjastoihin, kirjailijayhdistyksille sekä yhteistyökumppaneille. Lehden verkkoversio on luettavissa issuu.comissa.

Juhlajulkaisu nro 41/2016
“Olimme intoa täynnä” – 20 vuotta lappilaisen kirjallisuuden hyväksi
Seura juhlisti 20-vuotistaivalta Lapillisen erikoisnumerolla, jossa tehdään matka seuran juurille. Historiakatsauksen lisäksi julkaisu sisältää puheenvuoroja seuran toiminnan kehittämiseen osallistuneilta toimijoilta. Juhlanumeron tavoitteena on tehdä näkyväksi seuran toimintaa ja toisaalta levittää yleistä tietämystä lappilaisesta kirjallisuudesta. Juhlanumero julkistettiin 23.4.2016 seuran 20-vuotisjuhlassa Anita Myllykosken esittelemänä. Juhlajulkaisua voi edelleen tilata seuran sähköpostista Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 10 euron hintaan.

● Toimituskunta: päätoimittaja Eija Miranda Silventoinen, toimitussihteeri Anita Myllykoski (kevät) ja Anna Kyrö (syksy), ilmoitusmyynti Katja Rakkolainen (kevät) ja Eija Nissinen (syksy) , joka vastasi myös laskutuksesta. Vakituiset avustajat: Raili Ilola, Erkki Kaila, Irene Piippola ja Arja Vasama.

● Kiitämme huhtikuun Lapillisen kuvituksesta kemijärveläistä kuvataiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinnaa sekä marraskuun lehden kuvituksesta rovaniemeläistä kuva- ja performanssitaiteilija Ilona Kivijärveä.

● Lapillinen on kulttuurilehtien liiton Kultti ry:n jäsen. Lapilliselle myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurilehtituki vuodelle 2016. Kulttuurilehden status tuo pohjoista kirjallisuutta tarkastelevalle lehdelle merkittävää huomiota ja lisänäkyvyyttä pohjoisen kirjallisuudelle.

Hankkeet
Kirjan takaa – kirjallisuuden managerointi tuotteistamisen ohjaajana Lapissa -projekti
Kirjan takaa -hanketoiminnan avulla seura pystyi palkkaamaan osa-aikaisen managerin lokakuusta 2015 huhtikuuhun 2016. Manageri Katja Rakkolainen työllistyi Lapin Kirjallisuusseuralle ja Rovaniemen kaupunginkirjastolle. Hankkeen tärkeimpiä osa-alueita oli Lapin Kirjallisuusseuran toiminnan kehittäminen tapahtumien suunnittelun, palvelujen tuotteistamisen, Lapillinen-lehden toimittamisen sekä viestinnän ja markkinoinnin osalta. Lisäksi toteutettiin sanataidetuotteen pilotointi yhteistyössä Balanssi ry:n kanssa. Hanke alkoi 1.10.2015 ja päättyi 31.12.2016.


Edustukset
● Puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen valittiin Kirjailijayhdistysten neuvottelukunnan työvaliokunnan varajäseneksi maaliskuussa 2016.
Tiedottaminen
● Jäsenkirjeissä (7 kpl) on tiedotettu lähinnä seuran tapahtumista. Kirjeet on julkaistu myös seuran verkkosivuilla.
● Nettisivuilla www.lapinkirjallisuusseura.fi on tiedotettu ja kerrottu laajemmin seuran toiminnasta ja kirjailijoista. Sivujen päivittämisestä on vastannut Arja Vasama. Kuukauden runo -sivulla on julkaistu jäsenten runoja, jotka on valinnut Anita Myllykoski.
Kiitämme nettisivujen Kuukauden pääkirjoittajia: Eija Miranda Silventoinen, Tapani Tavi, Arja Vasama, Erkki Kaila, Pasi Luhtaniemi, Kari Hanhisuanto, Anna Kyrö, Heimo Härmä ja Saara Heikkinen.
● Facebook , Twitter ja Pinterest -sivujen avulla on tiedotettu seuran toiminnasta, lappilaista uutuusteoksista, ajankohtaisista kirjallisuustapahtumista, kirjoituskilpailuista ja kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Sivut ovat vapaasti kaikkien seurattavissa.
● Muu tiedottaminen
Seuran järjestämistä tapahtumista on laadittu lehdistötiedotteet, joita on julkaistu lappilaisissa paikallis- ja maakuntalehdissä sekä radiossa.

Vuosikokoukset
Kevätvuosikokous pidettiin 14.5. Aineen taidemuseon auditoriossa Torniossa. Kokouksen jälkeen oli opastettu kierros “OLEN KOLMEKYMPPINEN - Täyttä Ainetta 30 vuotta” - näyttelyyn. Osallistujia 9.

Syysvuosikokous pidettiin Tekijöiden päivien yhteydessä 26.11. Rovaniemen Kauppatorin Asukastuvalla. Osallistujia 7.

Hallitus 2016

Puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen, Ivalo

Jäsenet
Raili Ilola, sihteeri, jäsenrekisterin ylläpito, Tornio
Erkki Kaila, varapuheenjohtaja, Rovaniemi
Jorma Koski, Kemi
Eija Nissinen, taloudenhoitaja, Salla
Tarja Revonmäki, jäsenmaksujen laskutus, Posio
Arja Vasama, Rovaniemi

Varajäsenet
Paula Alajärvi, Sodankylä
Anna Kyrö, Keminmaa
Toini Marjamaa, Keminmaa
Irene Piippola, Rovaniemi
Tuula Saraniemi, Rovaniemi
Matti Ylipiessa, Kemi

Varajäsenillä on hallituksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Toiminnantarkastaja
Markku Kokkola (Kemi), varalla Anneli Laine (Rovaniemi)

Hallituksen kokoukset
Hallitus on kokoontunut 7 kertaa, joista Skype-kokouksia 5. Torniossa on pidetty toukokuussa 1 kokous ja Sallan Saijassa elokuussa 1 kokous.

Talous
● Saadut avustukset
Seura on saanut yhteensä 13.700 euroa erityis- ja kohdeavustuksia Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteeltä ja Valtion kirjallisuustoimikunnalta, Opetus-ja kulttuuriministeriöltä, Jenni ja Antti Wihurin rahastolta, Suomalais-ruotsalaiselta rahastolta sekä, Sodankylän kunnalta, Rovaniemen kaupungilta sekä Santa´s Hotel Santa Claus -hotellilta. Kiitämme lämpimästi tukijoitamme.
● Jäsenmaksut: 20 e ja 10 e (työtön, eläkeläinen, opiskelija ja varusmies), kannattajajäsen 40 e.
● Kulukorvaukset hallituksen jäsenille: puheenjohtaja 250 e, sihteeri 100 e, rahastonhoitaja 100 e. Projektikulukorvauksia on maksettu yhteensä 750 e.
● Tilinpäätöksen 31.12.2016 taseen loppusumma on 2919,21 e.

 

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2012