Lapin Kirjallisuusseura ry

Hyväksytty Lapin Kirjallisuusseuran kevätkokouksessa 14.5.2016

 

Yleistä

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia kirjallisuuden edistämisestä kiinnostuneiden, kirjailijoiden ja kirjoittajien yhdyssiteenä ja luoda edellytyksiä kirjallisuuden tuottamiseksi ja levittämiseksi.

Jäsenmäärä

Vuoden  2015 lopussa seurassa oli 292 jäsentä, joista kaksi kunniajäsentä ja kuusi kannattajajäsentä. Nettolisäys viime vuoteen 6 jäsentä.

Seuran jäsenet ovat julkaisseet vuoden aikana runsain mitoin romaaneja, runo- ja novellikokoelmia, lasten- ja nuortenkirjoja,  eräkertomuksia ja elämäkertoja. Kirjoittajaharrastuksen aktiivisuudesta kertoo Lapillinen-jäsenlehteen lähetetty runsas aineisto. Järjestämämme tapahtumat ovat kiinnostaneet niin jäseniä kuin lukevaa lappilaista yleisöä.  Sosiaalisen median avulla olemme tavoittaneet lappilaisesta kirjallisuudesta kiinnostuneita myös valtakunnallisesti.

 

Toiminta

Toimintavuoden aikana on toteutettu seuraavia tapahtumia:

•  Sodankylän kirjoittajakurssi kesäkuun ensimmäisellä viikolla  1.–6.6.2015 yhteistyössä Revontuli-Opiston kanssa. Seuran puolesta vastaavana toimi Paula Alajärvi. Kurssilaisia ohjasivat maamme eturivin kouluttajat: Taija Tuominen (proosa), Juha Hurme (draama), Riina Katajavuori (lyriikka), Siri Kolu (lapsille kirjoittaminen)  ja Jan Ijäs (elokuvakäsikirjoittaminen). Kurssille osallistui  yli 50 kirjoittajaa, joiden kurssiteksteistä koottu antologia on julkaistu seuran nettisivuilla sekä pdf- että ePub -versiona

●  Runoköngäs 14.- 16.8.2015 Rovaniemellä Jätkänpuiston lava Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla tarjosi edustavan kattauksen runoutta markkinakansan nautittavaksi. Runoilijat Pentti Harjumaa,  Eero Suvilehto  ja Oiva Arvola esiintyivät oman tuotantonsa tulkkeina.  Risto Niemisen runoja tulkitsi näyttelijä Irene Tikka. Päivien aikana  saattoi kuka tahansa esittää omia runojaan Jätkänpatsaan puistossa. Tapahtumasta ovat  vastanneet seuran puolesta Erkki Kaila ja Irene Piippola

●  Rovaniemen Seniorimessut 5.-6.9.2015. Osallistuimme messuille yhteisosastolla kirjailija Jarmo Stoorin kanssa. Pj. Eija Miranda Silventoinen esitteli seuran toimintaa ja  Arja Vasama haastatteli Jarmo Stooria hänen uusimmista teoksistaan Sieluhäkki ja Motelli.

●  Höstglöd II - Ruska II 2015, Överkalix, Ruotsi 18.-20.9.2015. Osallistuimme Suomalais-ruotsalaisen rahaston myöntämän avustuksen turvin Barents Publisherin järjestämään seminaariin, joka käsitteli Ruotsin vähemmistökielten kuten suomen, saamen ja meänkielen asemaa ja ylläpitämistä. Seuraa edustivat Raili Ilola, Sinikka Lappeteläinen, Toini Marjamaa, Anita Myllykoski sekä  pj. Eija Miranda Silventoinen, joka käsitteli puheenvuorossaan Lapin kirjallisuutta.  Seminaarin avulla olemme saaneet seuraan uusia ruotsinsuomalaisia jäseniä sekä luoneet yhteyksiä  Ruotsin puoleisen Tornionlaakson kirjallisuustahoihin.

•  Tekijöiden päivä järjestettiin yhteistyössä Kolarin kirjaston ja kulttuuritoimen kanssa 28.11. Kolarissa. Seuran puolesta järjestelyistä vastasivat Arja Vasama, joka haastatteli kirjailijoita, sekä tuottaja Katja Rakkolainen. Päivässä esittäytyi 16 vuoden sisään kirjan julkaissutta lappilaista kirjailijaa: Markku Kokkola (Sen sijaan...Paikkoja), Unto Matinlompolo (Niin kaukaa muistan), Ritva Huhtamella (Kelokin kukkii) ja Ritva Kokkola (Pajatso), Anja Lamsijärvi (Elämän virrassa), Valde Aho (Elämän koulutiellä), Niilo Aikio (Tanssi paholaiselle, Niga), Kirste Paltto (Gávdnui guhkkin váris, Tiuku, Valkoinen kivi), Pirkko Hyvönen (Vuotos - vastasatanut uusi lumi), Maire Puikko (Miehet sulattivat jäätä), Kati Kanto (Lumikettu, Maitokahvimaa, Ruusuja lumessa),  Kalle Tenhunen (Kiveliön yksinäinen), Markus Kangas (Honkurin törmä), Anneli Laine ("Ettette minua unhoittaisi". Rovaniemen Neuvokas 1995-2015), Ritva-Elina Pylväs (Kuljen Kristuksen kanssa hedelmätarhassa) sekä Anita Myllykoski, joka edusti Kirjoittajaryhmä Ringin uusimman antologian Ikkunalla keltainen kukka kirjoittajia. Yleisöä paikalla oli n. 50 henkeä.

 

Hankkeet

Kirjan takaa – kirjallisuuden managerointi tuotteistamisen ohjaajana Lapissa -projekti

Hankkeessa edistetään lappilaisten kirja-alan ammattilaisten yhteistyötä ja kulttuurituotannon uusien mallien kehittämistä. Hanke liittyy tuottaja-osaamisen lisäämiseen, toimijoiden yhteistyön kehittämiseen, sekä uusien tuotekonseptien tuottamiseen, jakeluun, myyntiin ja markkinointiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saadun tuen turvin hankkeeseen on palkattu osa-aikainen tuottaja 1.11.2015 alkaen. Tuottaja Katja Rakkolaisen toimikausi kestää huhtikuun 2016 loppuun. Hän on syksyn aikana osallistunut seuran 20-vuotisjuhlan suunnitteluun,  juhlan yhteydessä julkistettavan juhlajulkaisun kokoamiseen, Lapillinen-lehden toimittamiseen sekä Tekijöiden päivän järjestelyihin. Hän on myös aloittanut arviointipalvelua täydentävän kirjailijoiden mentorointikoulutuksen sekä uudenlaisen sanataidetuotteen suunnittelun.  

Pohjois-Suomen kirjailijapäivät  22.- 24.4.2016

Rovaniemellä järjestettävät Pohjois-Suomen Kirjailijapäivät 2016 toteutetaan yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteen ja muiden kulttuuritahojen kanssa. Sisältötyöryhmässä seuraa edustavat puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen ja varapuheenjohtaja Erkki Kaila.

Lapin Kirjallisuusseura juhlii 20-vuotista maakunnallista toimintaansa Pohjois-Suomen kirjailijapäivien yhteydessä Rovaniemellä 23.4.2016. Juhlan yhteydessä Lapin Kirjallisuusseura julkaisee juhlajulkaisun, tuottaa lappilaiseen kirjallisuuteen liittyvän näyttelyn sekä järjestää draamaseminaarin. 

 

20-vuotisjuhlajulkaisu 2016

Seura on nimennyt työryhmän, joka on suunnitellut syksyn aikana  julkaisun sisältöä ja käynnistänyt aineiston kokoamisen. 

 

Muu toiminta

Tarinaniskennän Lapin  aluemestaruuskilpailut/karsinnat pidettiin  21.3. Torniossa ja 18.4. Rovaniemellä. Tilaisuudet järjestettiin kaupunginkirjastojen, Elämäntarinayhdistyksen ja Lapin Kirjallisuusseuran yhteistyönä. Tornion järjestelyistä vastasi seuran puolesta Raili Ilola. Yleisöä oli kummassakin tilaisuudessa salin täydeltä. Seuran jäsenistä SM-finaaliin pääsi Rovaniemeltä Markku Keränen, yleisön suosikki Torniossa oli Aulis Mulari.

Lapin Kirjallisuusseura esittäytyi seuraavissa kesän 2015 tapahtumissa: RunoRajaton (Tornio) ja Kirja Kylässä 2015 (Meltosjärvi)

Arviointipalvelua on käyttänyt seuran välityksellä 10 kirjoittajaa. Yhteyshenkilönä on toiminut Toini Marjamaa. Arvioijat: Jorma Koski, Mirjam Kälkäjä, Sinikka Lappeteläinen, Irene Piippola, Maaria Rousu, Tuula Saraniemi, Seppo Saraspää, ja Virpi Yliraudanjoki. Kiitämme lämpimästi hämeenlinnalaista, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilja Mörsäriä, joka on pitkään toiminut seuran arvioijana aina viime syksyyn saakka.

Kevään aikana otettiin käyttöön Yhdistysavaimen jäsenrekisterijärjestelmä. Jäsenasioita on hoitanut  hallituksen jäsen Tarja Revonmäki ja sihteeri Raili Ilola

 

Edustukset

Kirjailijayhdistysten Talvipäiville Seinäjoella 13.–14.3.2015 osallistui neljä seuran jäsentä. Kirjailijaliiton Suunta-palkinto myönnettiin seuramme jäsenelle, torniolaiselle kulttuurin monitoimijalle Sinikka Lappeteläiselle. Puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen valittiin Kirjailijayhdistysten neuvottelukunnan työvaliokunnan jäseneksi. Hän on osallistunut vuoden aikana järjestettyihin työvaliokunnan kokouksiin.

 

Tiedottaminen

Lapillinen-jäsenlehden nro 38 (painos 700 kpl)  ilmestyi huhtikuussa  ja nro 39 (painos 500 kpl) marraskuussa. Lehden irtonumeron hinta 5 €. Lehteä on jaettu myös Lapin ja Pohjoiskalotin kirjastoihin, kirjailijayhdistyksille sekä yhteistyökumppaneille. Lehti on luettavissa  internetissä. Lapillinen on kulttuurilehtien liiton Kultti ry:n jäsen. 

   Toimituskunta: päätoimittaja Eija Miranda Silventoinen, toimitussihteeri Anita Myllykoski, ilmoitusmyyjä Eija Nissinen. Vakituiset avustajat: Raili Ilola, Erkki Kaila, Anna Kyrö, Irene Piippola ja Arja Vasama.

   Kiitämme huhtikuun Lapillisen kuvituksesta rovaniemeläistä tietokirjailija ja kuvataiteilija Sisko Ylimartimoa sekä marraskuun lehden kuvituksesta ja pääkirjoituksesta kemiläistä kuvataiteilija Anna Almia.

Jäsenkirjeissä (7 kpl) on tiedotettu lähinnä seuran tapahtumista. Kirjeet on julkaistu myös seuran verkkosivuilla.

● Nettisivuilla www.lapinkirjallisuusseura.fi on tiedotettu ja kerrottu laajemmin seuran toiminnasta ja kirjailijoista. Sivujen päivittämisestä on vastannut Arja Vasama. Kuukauden runo -sivulla on julkaistu jäsenten runoja, jotka on valinnut Anita Myllykoski. 

Nettisivujen Kuukauden pääkirjoitukset:

Katja Rakkolainen: Uusi vuodet, uudet sivut: Hyvää Kirjan vuotta 2015!

Erkki Kaila: Sana vapaudesta

Arja Vasama: Lukuintolähettiläs, kirjailija Siri Kolun haastattelu

Soile Järvirova: Sokeasti maalaillen

Tuomo Heikkinen: Kirjailijat kierrokselle - Kirjan vuoden 2015 kirjailijakiertue Kahd8ksan ääntä

Raili Ilola: Suuri Suomen ystävä Pohjoiskalotilta – Ragnar Lassinantti (1915 – 1985)

Jorma Koski: Kunnialla alusta loppuun, tuntemuksia kirjailijakiertueelta

Arja Vasama: Kirjailija Pentti Harjumaalle elämä on suuri mysteerio

Arja Vasama: Kati Kanto nauttii kirjoittamisesta

Anita Myllykoski: Kokosimme antologian

Katja Rakkolainen: Kapinaa ja juhlaa…

Arja Vasama: Virpi Summa: "Kirjoittaminen on minulle kuin hengittämistä"

● Facebook ,  Twitter ja Pinterest -sivujen avulla on tiedotettu seuran toiminnasta,  lappilaista uutuusteoksista,  ajankohtaisista kirjallisuustapahtumista, kirjoituskilpailuista ja kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Sivut ovat vapaasti kaikkien seurattavissa. 

● Muu tiedottaminen

Seuran järjestämistä tapahtumista on laadittu lehdistötiedotteet, joita on julkaistu lappilaisissa paikallis- ja maakuntalehdissä sekä radiossa.

 

Vuosikokoukset

Kevätvuosikokous Rovaniemen kirjastossa 5.5., osallistujia 7. Kokouksen jälkeen valtakunnallisen Kahd8ksan ääntä -kirjailijakiertueen Rovaniemen klubi-ilta. Lappia kiertueella edusti eräkirjailija Jorma Koski Kemistä. 

Syysvuosikokous pidettiin Tekijöiden päivän yhteydessä Kolarin kirjastossa 28.11.2015. Osallistujia 16. 

 

Hallitus 2015

Puheenjohtaja  Eija Miranda Silventoinen, Ivalo

 

Jäsenet

Raili Ilola, sihteeri, Tornio

Erkki Kaila, varapuheenjohtaja, Rovaniemi

Jorma Koski, Kemi 

Eija Nissinen,  taloudenhoitaja, Salla

Tarja Revonmäki, Posio

Arja Vasama, Rovaniemi

 

Varajäsenet

Paula Alajärvi, Sodankylä

Toini Marjamaa, Keminmaa

Anita Myllykoski, Tornio

Irene Piippola, Rovaniemi

Tuula Saraniemi, Rovaniemi

Matti Ylipiessa, Kemi

 

Varajäsenillä on hallituksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

 

Toiminnantarkastaja

Kristiina Mathlein (Rovaniemi),  varalla Markku Kokkola (Kemi)

 

Hallituksen kokoukset

Hallitus on kokoontunut  9 kertaa, joista Skype-kokouksia 8 sekä 1 kokous Torniossa.

 

Talous 

Saadut avustukset 

Seuralle on myönnetty  yhteensä 23.900 euroa erityis- ja kohdeavustuksia Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteeltä, Valtion kirjallisuustoimikunnalta, Opetus-ja kulttuuriministeriöltä, Suomalais-ruotsalaiselta rahastolta sekä FQM Kevitsa Mining yhtiöltä,  Kolarin kulttuuritoimelta, Sodankylän kunnalta ja Rovaniemen kaupungilta. Kiitämme lämpimästi tukijoitamme.

Jäsenmaksut: 20 e ja 10 e (työtön, eläkeläinen, opiskelija ja varusmies), kannattajajäsen 40 e. 

Kulukorvaukset hallituksen jäsenille: puheenjohtaja 250 e, sihteeri 100 e, rahastonhoitaja 100 e. Projektikulukorvauksia on maksettu yhteensä 750 €

●  Toimintavuonna on jo varauduttu vuoteen 2016. Tilikauden ylijäämä 11.948,30 euroa tullaan käyttämään tapahtumien ja hankkeiden kuten huhtikuun 2016 Pohjois-Suomen kirjailijapäivien ja seuran 20-vuotisjuhlan sekä Kirjan takaa - hankkeen rahoittamiseen.

● Tilinpäätöksen 31.12.2015 taseen loppusumma on 14.543,41 euroa.

 

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2012