Lapin Kirjallisuusseura ry

Hyväksytty Lapin Kirjallisuusseuran kevätkokouksessa 5.5.2015

 

Yleistä

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia kirjallisuuden edistämisestä kiinnostuneiden, kirjailijoiden ja kirjoittajien yhdyssiteenä ja luoda edellytyksiä kirjallisuuden tuottamiseksi ja levittämiseksi.

Jäsenmäärä

Vuoden 2014 lopussa seurassa oli 284 jäsentä, joista kaksi kunniajäsentä ja kuusi kannattajajäsentä.  Nettolisäys viime vuoteen 17 jäsentä.

Seuran jäsenet ovat julkaisseet vuoden aikana runsain mitoin romaaneja, runo- ja novellikokoelmia, lasten- ja nuortenkirjoja, eräkertomuksia ja elämäkertoja. Kirjoittajaharrastuksen aktiivisuudesta kertoo Lapillinen-jäsenlehteen lähetetty runsas aineisto. Järjestämämme tapahtumat ovat kiinnostaneet niin jäseniä kuin lukevaa lappilaista yleisöä.  Sosiaalisen median avulla olemme tavoittaneet lappilaisesta kirjallisuudesta kiinnostuneita myös valtakunnallisesti.

Toiminta

Toimintavuoden aikana on toteutettu seuraavia tapahtumia:

•  Sodankylän kirjoittajakurssi 2. - 7.6. yhteistyössä Revontuli-Opiston kanssa. Seuran puolesta vastaavana toimi Paula Alajärvi. Aloittelevia proosan kirjoittajia ohjasi Maippi Tapanainen, pidemmälle ehtineitä Taija Tuominen. Draamaa kirjoitettiin Juha Hurmeen johdolla, runoja Kristiina Wallinin. Elokuvakäsikirjoittamista opetti Jan Ijäs. Kurssille osallistui ennätysmäärää yli 50 kirjoittajaa, joiden kurssiteksteistä koottu antologia on julkaistu seuran nettisivuilla.

•  Tekijöiden päivä järjestettiin yhteistyössä Rovaniemen kirjaston kanssa 15.11. Rovaniemen kirjastossa.  Tekijöiden päivässä esittäytyivät kirjailijat  Esa Rautiainen & Elina Söderström (Oraffa ja Kurre -sarja), Tero Ronkainen (Tenon perhot), Ritva-Elina Pylväs (Kulissit), Valde Aho (Hongan kolukuttelijat), Tiina Qvist (Alvari ja Niiki -sarja), Leena Törmänen (Suru on tosikko ja lähtee, runoja), Mauri Hast (Kymmenen virran maa, osa 2), Anu Ojala(Pommi), Seppo Saraspää (Ministerivierailu), Paula Alajärvi (Jeesiö Virtamukasta Mikkolaan), Tuomo Korteniemi (kustantaja esitteli mm. Ahti Vielman kirjan Herra Iso-Herra), Pentti Tourula (Kuin Piru raamattua), Heimo Härmä (Iijoen kansaa 7), Kalevi Sipola (Elämää tylympiä kohtaloita), Kari Hanhisuanto (Maraton), Markku Kokkola (Vielä, runoja), Ari H. Heinonen(Sielunsärvintä), Ritva Kokkola (Ja se Kissa!), Kerstin Tuomas Larsson (Elämyyksiä, runoja ja kolme meänkielistä lastenkirjaa) ja Eero Yliniemi (Tuulenpesiä, runoja).

Seuran puolesta järjestelyistä vastannut Arja Vasama haastatteli lyhyesti  kirjailijoita. Yleisöä paikalla oli noin 100 henkeä. 

 •  Arviointipalvelua on käyttänyt seuran välityksellä 10  kirjoittajaa. Yhteyshenkilönä on toiminut Toini Marjamaa. Arvioijat: Jorma Koski, Mirjam Kälkäjä, Sinikka Lappeteläinen, Hilja Mörsäri, Irene Piippola, Maaria Rousu, Tuula Saraniemi, Seppo Saraspää, ja Virpi Yliraudanjoki.

Muu toiminta

•  Pohjois-Suomen Kirjailijapäivät Taivalkoski  11.-13.4.2014, teemana Ilo  

Kirjailijapäivillä kävi noin 130 henkeä: kirjailijoita, kirjallisuusalan ammattilaisia ja kirjallisuudesta kiinnostunutta yleisöä. Mukana oli monia kirjallisuuseuran jäseniä ja toimijoita. Seuramme esitteli toimintaansa pöytäpaikassa, josta jokainen kävijä sai mukaansa Lapillinen-lehden. Seura on osallistunut päivien suunnitteluun sisältötyöryhmän jäsenenä. Seuraavat kirjailijapäivät järjestetään Rovaniemellä huhtikuussa 2016. 

•  Lappilaisten kirjailijoiden esittäytyminen Lapin Kansassa jatkui vielä kevään ajan. Euroopan laidalla -juttusarjassa esittäytyivät kirjailijamme Pekka Jaatinen, Siiri Magga-Miettunen ja Veikko Haakana. 

•  Tarinaniskennän Lapin  aluemestaruuskilpailut/karsinnat pidettiin  22.3. Torniossa ja 5.4. Rovaniemellä. Tilaisuudet järjestettiin kaupunginkirjastojen, Elämäntarinayhdistyksen ja Lapin Kirjallisuusseuran yhteistyönä. Tornion järjestelyistä vastasi seuran puolesta Raili Ilola. Yleisöä oli kummassakin tilaisuudessa salin täydeltä. Seuran jäsenistä palkintosijoille ylsivät Sinikka Lappeteläinen ja Markku Keränen. 

•  Kieli ja kulttuuri -seminaari Haaparannalla 27.–28.9.2014 Puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen kertoi seminaarissa, miten Lapin Kirjallisuusseura näkyy Pohjoiskalotilla. Pohjola-Nordenin järjestämä tapahtuma kokosi Haaparannalle n. 70 osallistujaa, myös kirjallisuusseuralaisia, kuulemaan ja keskustelemaan suomensukuisten vähemmistökielten asemasta Ruotsissa ja Norjassa. Kolmessa työryhmässä pohdittiin, miten kielten säilyminen voidaan taata työ- ja elinkeinoelämässä, koulutuksessa sekä kulttuurissa.

•  Lapin Kirjallisuusseura esittäytyi seuraavissa kesän 2014 tapahtumissa: RunoRajaton (Tornio), Inariviikot (Ivalo) ja Rovaniemen Wanhat markkinat.

Edustukset

•  Kirjailijayhdistysten Talvipäiville Varkaudessa 21.-23.2.osallistui seuran puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen, joka valittiin Kirjailijayhdistysten neuvottelukunnan työvaliokunnan jäseneksi. Hän on osallistunut kumpaakin vuoden aikana järjestettyyn työvaliokunnan kokoukseen.

Tiedottaminen

•  Lapillinen-jäsenlehden nro 36 (painos 700 kpl)  ilmestyi huhtikuussa  ja nro 37 (painos 500 kpl)marraskuussa. Lehteä on jaettu jäsenten lisäksi Lapin ja Pohjoiskalotin kirjastoihin,  kirjailijayhdistyksille sekä yhteistyökumppaneille. Lehti on luettavissa myös seuran nettisivuilla.

  Toimituskunta: päätoimittaja Eija Miranda Silventoinen, toimitussihteeri Anita Myllykoski, ilmoitusmyyjä Eija Nissinen,  Saara Heikkinen, Irene Piippola, Arja Vasama.

  Kiitämme Lapillisten kuvituksesta torniolaista kuvataiteilija Lenita Rundgrenia sekä rovaniemeläistä kuvataiteilija ja runoilija Erkki Kailaa. 

•  Jäsenkirjeitä postitettiin 5 kappaletta.

Jäsenkirjeissä on tiedotettu lähinnä seuran tapahtumista. Kirjeet on julkaistu myös seuran verkkosivuilla. Sähköisten kirjeiden välityksessä on otettu käyttöön MailChimp -sovellus.

•  Nettisivuilla www.lapinkirjallisuusseura.fi on tiedotettu ja kerrottu laajemmin seuran toiminnasta ja kirjailijoista. Sivujen päivittämisestä on vastannut Arja Vasama. Kuukauden runo -sivulla on julkaistu jäsenten runoja, jotka on valinnut Anita Myllykoski.. 

Kiitämme kuukauden pääkirjoittajia: Tarja Revonmäki, Taija Tuominen, Kristiina Wallin, Anita Myllykoski, Raili Ilola, Sinikka Lappeteläinen, Kati Kanto, Anu Ojala ja Matti Lehtola.

•  Facebook ,  Twitter ja Pinterest -sivujen avulla on tiedotettu seuran toiminnasta,  lappilaista uutuusteoksista,  ajankohtaisista kirjallisuustapahtumista, kirjoituskilpailuista ja kirjoittamiseen liittyvistä asioista. Sivut ovat vapaasti kaikkien seurattavissa. 

•  Muu tiedottaminen

Seuran järjestämistä tapahtumista on laadittu lehdistötiedotteet, joita on julkaistu lappilaisissa paikallis- ja maakuntalehdissä sekä radiossa.

Vuosikokoukset

Kevätvuosikokous Ivalon kirjastossa 1.3, osallistujia 10. Kokouksen jälkeen kirjailija Seppo Saraspää julkisti kirjansa Ministerivierailu  ja kertoi Ivalon kirjallisuuspiirin toiminnasta.  Luontovalokuvaaja Pertti Turunen avasi Erämeri -valokuvanäyttelynsä. Oheistapahtumiin osallistui 50 henkeä. 

Syysvuosikokous Tekijöiden päivän yhteydessä  Rovaniemen kirjastossa 15.11, osallistujia 16.

Hallitus 2014

Puheenjohtaja  Eija Miranda Silventoinen, Ivalo

Jäsenet

Arja Vasama, Rovaniemi, varapj.

Raili Ilola, Tornio, sihteeri

Eija Nissinen, Salla, taloudenhoitaja

Jorma Koski, Kemi 

Tarja Revonmäki, Posio

 

Varajäsenet

Paula Alajärvi, Sodankylä

Toini Marjamaa, Keminmaa

Anita Myllykoski, Tornio

Irene Piippola Rovaniemi

Tuula Saraniemi, Rovaniemi

Matti Ylipiessa, Kemi

 

Varajäsenillä on hallituksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Toiminnantarkastaja

Erkki Kaila, Rovaniemi, varalla Kristiina Mathlein, Rovaniemi. 

 

Hallituksen kokoukset

Hallitus on kokoontunut 8 kertaa, joista Skype-kokouksia 5,kokous maaliskuussa Ivalossa, huhtikuussa Taivalkoskella ja syyskuussa Torniossa.

 

Talous 

•  Saadut avustukset 

Seura on saanut yhteensä 6.000  € erityis- ja kohdeavustuksia Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteeltä, Sodankylän kunnalta ja Rovaniemen kaupungilta. Kiitämme lämpimästi tukijoitamme. 

•  Jäsenmaksut: 20 e ja 10 e (työtön, eläkeläinen, opiskelija ja varusmies), kannattajajäsen 40 e. 

•  Kulukorvaukset hallituksen jäsenille: puheenjohtaja 250 e, sihteeri 100 e, rahastonhoitaja 100 e. Projektikulukorvauksia on maksettu viidelle projektivastaavalle yhteensä 700€.

 

Tilinpäätös 31.12.2014  taseen loppusumma 2.323,12 euroa.

Toimintavuoden taloudesta on laadittu erillinen selvitys.

 

Seuran hallitus kiittää jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan aktiivisesta toimintavuodesta 2014.

 

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2012