Rovaniemellä vietettyyn Tekijöiden päivään ilmoittautui 20 tekijää ympäri Lappia ja vähän muualtakin.

Tilaisuuden avasi pj Eija Miranda Silventoinen, joka kutsui kunkin kirjailijan vuorollaan Lapponica-salin etuosaan.  Lopuksi otettiin yhteiskuva.

Aakkosjärjestyksessä  ovat eteen saapuneet jo Valde Aho (Hongan kolokuttelijat), Paula Alajärvi (Jeesiön kylähistoria) ja Kari Hanhisuanto (Maraton).

Lapponica-salissa oli sekä kirjailijoille että yleisölle tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Lapin Kirjallisuusseura kiittää taas Rovaniemen kirjastoa, jota ilman tilaisuus ei olisi onnistunut! Rovaniemen kaupunki on tukenut tapahtumaa.

Lopulta ryhmä näytti tältä.

Vasemmalta alarivissä Esa Rautiainen & Elina Söderström (Oraffa ja Kurre -sarja), Tero Ronkainen (Tenon perhot), Ritva-Elina Pylväs (Kulissit), Valde Aho, Tiina Qvist (Alvari ja Niiki -sarja), Leena Törmänen (Suru on tosikko ja lähtee, runoja), takana samoin vasemmalta Mauri Hast (Kymmenen virran maa, osa 2), Anu Ojala (Pommi), Seppo Saraspää (Ministerivierailu), Paula Alajärvi, Tuomo Korteniemi (kustantaja esitteli mm. Ahti Vielman kirjan Herra Iso-Herra), Pentti Tourula (Kuin Piru raamattua), Heimo Härmä (Iijoen kansaa 7), Kalevi Sipola (Elämää tylympiä kohtaloita), Kari Hanhisuanto, Markku Kokkola (Vielä, runoja), Ari H. Heinonen (Sielunsärvintä), Ritva Kokkola (Ja se Kissa!), Kerstin Tuomas Larsson (Elämyyksiä, runoja ja kolme meänkielistä lastenkirjaa) ja Eero Yliniemi (Tuulenpesiä, runoja).

Arja Vasama haastatteli kirjailijoita lyhyesti lainausosaston puolella. Aikaa oli käytössä valitettavan vähän, mielenkiintoista juttua olisi riittänyt varmasti paljon pidempään. Valde Ahon savolaiset novellit ainakin saivat hyvälle tuulelle.

Ari H. Heinonen esittelee raskaan liikenteen ammattiautoilijana itsensä myös nimellä Maantiesusi. "Sielunsärvintä" on kokoelma kolumneja, joissa otetaan napakasti kantaa hyvin monenlaisiin asioihin, kirjoittajaa itseään säästämättä.

Kerstin Tuomas Larsson saapui paikalle Ruotsin Pajalasta ja lausui pari omaa runoaan meän kielellä. Oman äidinkielen säilyttäminen on tärkeä asia molemmin puolin Väylää. Kerstin on julkaissut tänä vuonna kolme lastenkirjaa eri ikäisille lapsille. Kirjat "Anna peilaa", "Entiseen aikhaan" ja "Janne, Jönne ja Jösseki{jcomments on}" löytyvät nyt myös Rovaniemen kirjastosta.

Kuvassa myös kirjaston sisätilojen maalausremonttiin liittyvää ei-kirjallista rekvisiittaa.

Anu Ojala on julkaissut nuorille ekotrillerin "Pommi", jossa käsitellään eläinten oikeuksia ja kysytään pyhittääkö tarkoitus keinot. Nuori päähenkilö huomaa joutuneensa mukaan tapahtumiin, jossa kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää.

Seppo Saraspääkin kävi Rovaniemellä ja kertoili keväällä ilmestyneestä pienoisromaanistaan "Ministerivierailu".

Parituntinen tilaisuus kului nopeasti ja seuran jäseniä kutsuttiin jatkamaan päivää syysvuosikokoukseen kirjaston alakerran kokoushuoneeseen. Vuoden 2015 Tekijöiden päivä on sovittu järjestettäväksi yhteistyössä Kolarin kirjaston kanssa.

Tekijöiden päivän järjestelyissä on kokeiltu hieman vaihtelevia tapoja. Tapahtumaa olisi syytä kehittää edelleen niin että siihen osallistuminen tuntuisi kirjailijoiden kannalta mielekkäältä ja tapahtuma houkuttelisi yleisöä. Seura toivoisikin ensi vuotta varten palautetta järjestelyistä!

Kuvat Veikko Vasama.