Lapin Kirjallisuusseura järjesti tänä vuonna Tekijöiden päivän yhteistyössä Posion kirjaston kanssa lauantaina 23.11.2013. Kirjaston remontin takia tilaisuus pidettiin Posion kunnantalon valtuustosalissa.

Tilaisuuden aluksi nautimme Miekka-Jussin jäläkeläisten vauhdikkaasta esityksestä. He lauloivat ja lausuivat posiolaisia tarinoitaan suoraan kuulijoiden sydämiin.

Sinikka Lappeteläinen juonsi kirjailijaesittelyt genre kerrallaan. Yleisö antoi ansaittuja aplodeja ja kuunteli sanavalmiiden kirjailijoiden sanoja tarkkaavaisesti. Kannatti kuunnella, sen verran hauskaa porukkaa tuntuivat olevan. Tarinoita olisi riittänyt paljon pidemmäksi aikaa kuin mihin oli tällä kertaa mahdollisuus. Esittelyiden jälkeen yleisö pääsi jututtamaan kirjailijoita ja hankkimaan joulun lahjapaketteihin painavaa sisältöä.

Kuvat on ottanut Päivi Orjasniemi.

Markku Kokkolan esikoisteoksen nimi on uteliaisuutta herättävä: Vain?
Kokkola kertoi ajattelevansa, että kaikki olemme yhtä, ihminen osa luontoa, ja tämä näkyy myös runoista. Kokkola pyrkii tiiviiseen ilmaisuun, runossa ei välttämättä tarvita monia sanoja.

Rovaniemeläisen Jorma Laitisen kolmas runokirja Pajunkissaretkellä alkaa luonnosta ja päättyy luontoon.

Marjatta Pulska on kirjoittanut useita näytelmiä, mm. näytelmän Katvealue, jota esitettiin Rovaniemen ja Espoon teattereissa. Tänä vuonna ilmestyi hänen ensimmäinen romaaninsa, Taivaan laijalla, joka kertoo Kemin-Sompion ihmisten elämästä kolmessa sukupolvessa.

Ritva Kokkola on julkaissut tänä vuonna kaksi kirjaa: jännitysromaanin Kolmas mies ja lastenkirjasarjan Ansku ja Armas kolmannen osan, Ansku ja Armas ynnä matikkatäti.

Virpi Summa tunnetaan ehkä parhaiten runoistaan, mutta hänen uusimpansa on lastenkirja, epäsuhtaisesta rakkaudesta kertova Hiiri joka halusi lentää. Saako hiiri rakastua peippoon?

Kalevi Sipolan toinen novellikokoelma, Jänissuon valtias, tapahtuu erällä ja kalavesillä. Sipola kertoi, että hän pyrkii "antamaan kirjojensa henkilöiden toimia rauhassa, ilman että kovin puuttuisi heidän tekemisiinsä".

Erkki Marinin uutuuskirjalla oli ehkä päivän omalaatuisin nimi: Saparoveitsi ja rotantappokengät. Nimestä ja kansikuvasta voinee päätellä, että kaikki kirjan tarinat eivät ole vakavimmasta päästä.

Kalle Tenhunen kiinnostui Kolarin kunnan historiasta luettuaan Paulaharjua. Tänä vuonna valmistui Pohjolan uudisraivaajia, jossa kerrotaan kuinka Pekka Kolari päätyi Rantasalmelta Kolariin 1500-luvun loppupuolella.

Sulo Kreivi on lähtöisin Ylitorniolta Väystäjän kylästä ja hauskutti yleisöä koulumuistoillaan. Kiertokoulusta aloittaneen Kreivin viiden kirja on matkoilla koetuista sattumuksista ja kommelluksista kertova Matkoilla koettua - aina sattuu ja tapahtuu.

Kirja palkittiin 2013 Päätaloinstituutin omakustanteille tarkoitetussa Möllärimestari-kilpailussa toisella palkinnolla sarjassa 'novellit, kertomuskokoelmat ja lyhytproosa'.

Sauli Jumisko esitteli kahta teostaan, Jumiskon suvusta tekemäänsä sukuselvitystä Jumiskon suku 1783 alkaen ja Mourujärven kylähistoriikkia Mourujärven kylä ja ihmiset.  Sukututkimuksen keinoin Jumisko on selvittänyt esivanhempien matkaa Paltamosta Jumiskon kylälle ja kuinka nälkävuodet pakottivat lähtemään vieraille maille. USA:ssa ja Norjassa asuu enemmän Jumiskon sukua kuin vanhalla kotikylällä koskaan.

Katja Kettu toi mukanaan Novelli palaa! -hankkeen aikana kerätyistä matkanovelleista tehdyn Matkanovelleja -novellikokoelman, jota hän on ollut toimittamassa, ja oman novellikokoelmansa Piippuhylly.

Kettu halusi raskaan Kätilön jälkeen kirjoittaa jotakin keveämpää, mutta osasta Piippuhyllyn tarinoista tuli silti aika synkkiä. Kirjan viesti on kuitenkin kaunis; kuinka rakkaudella voi silittää ihmisen sielun ehyeksi.

Lapin Kirjallisuusseura kiittää yleisöä ja mukana olleita kirjailijoita! Mukaan oli ilmoittautunut useampiakin, mutta erinäisten esteiden vuoksi Kaisa Halmkrona, Heimo Härmä ja Tiina Väkeväinen eivät voineet saapua paikan päälle.

Lapissa on vietetty hyvää kirjavuotta 2013, nautitaan lappilaisesta kirjallisuudesta!