Kulleron kukka. Kuva: Kari Välimäki.

Sodiksen jälkihaikuja

Sodankylän jo legendaarinen kirjoituskurssi järjestettiin kesäkuussa 4.-9.6. Ryhmiä oli tänäkin kesänä viisi. Oppilaiden luovien hanojen aukojiksi ja opintien luotsaajiksi saatiin taas nimekkäitä alansa ammattilaisua. Ohjaajina urakoivat Elli Salo (draama), Taija Tuominen (proosa), Riina Katajavuori (lyriikka), Ansu Kivekäs (dekkarit) ja Maria Peura (lapsille ja nuorille kirjoittaminen).

Kurssi alkoi tuttuun tapaan lounaalla maanantaina 4.6. ja päättyi kahveihin ja todistusten jakoon lauantaina 9.6. puolen päivän jälkeen. Sompion koulun remontin vuoksi uutena kurssipaikkana oli A. Kenan koulu.
Totuttuun tapaan aamuisin saatiin kuulla mielenkiintoisia luentoja, kukin opettaja piti liki tunnin pituisen päivänavauksen valitsemastaan aiheesta. Saimme kuulla mielenkiintoisia tositarinoita, kertomuksia kulissien takaa ja otteita opettajien teksteistä heidän itsensä lukemana.

Kurssia yli kaksikymmentä vuotta luotsannut Paula Alajärvi on jättänyt kurssin koordinoinnin Lapin Kirjallisuusseuran muille jäsenille, mutta hyvin viikosta silti selvittiin! Kurssijärjestäjän Revontuliopiston aina luotettavat ja mukavat Anu ja Sinikka pitivät huolen siitä, että aamulla kurssilaisilla ja opettajille oli yötehtävät kopioituna, jotta taas päästiin toisten tekstejä tavailemaan ja harjoittelemaan sitä tuikitärkeää vertaispalautteen antoa.

Väliin luokkahuoneista kuului naurunremakoita ja lyriikkaporukan huoneesta tietysti myös nyyhkäyksiä. Mutta sehän kuuluu asiaan! Tunteita ja taitoja liikuteltiin. Todistusten jaossa moni sanoi ääneen: ”Ensi vuonna uudestaan”.

Mutta missä ja miten? Siitä kerromme heti kun tiedämme! Pysy siis kuulolla.

Anne Lukkarila

Kurssilla kirjoitetuista teksteistä koottu antologia löytyy täältä: LINKKI

Maria Peura. Kuva Kari Välimäki

Ensi kertaa Sodankylän kurssilla ohjannut Maria Peura veti lapsille ja nuorille kirjoittamisen ryhmää. Kuva: Kari Välimäki.

Kitisen silta. Kuva Kari Välimäki

Vuonna 2018 opistonmäen tilat olivat remontissa ja kurssilaiset kulkivat aamuin illoin Kitisen sillan yli majoituspaikasta A.Kenan koululle. Kuva Kari Välimäki.