Kirjan kansi: Marjatta Kaasila, Rakhaus punanen elämänlanka 
 
 
 
Marjatta Kaasila: Rakhaus punanen elämänlanka
 
Valikoituja Marjatta Kaasilan runoja ja mietheitä 1999 - 2021. Kustannus HD 2021.
 
 
Huumoria ja haikeutta peräpohjalaisittain.

Rakhaus on punanen elämänlanka on tekstivalikoima Tervolassa syntyneen ja Oulussa asuvan Marjatta Kaasilan seitsemästä aiemmasta teoksesta, joka käsittää kuusi runokokoelmaa ja kertomuskokoelman. Valikoima luo katsauksen Kaasilan tuotannon pääteemoihin - rakkauteen, ikääntymiseen, luontoon ja peräpohjalaisuuteen, joka näkyy myös murteena kaikissa hänen teoksissaan. Hieman erityyppinen on sanoilla leikittelevä, lapsenlapselle omistettu lorukirja Sievä on pienen uni (2006).

Koko tuotannon aihepiiriä kuvastavat kokoelmasta Makia suola (2002) välipaloiksi sijoitetut pakinat, sellaiset kuin "Rakhaus meinasi väliehtyä", "Lapintautivero" ja "Vanhuuen varalle", joka hauskuttaa tarinalla tytärtensä passattavaksi aikovasta ikääntyvästä äidistä.

Kirjan lopun "Peräpohojolan murthen sanojen selevityksiä" on apu niille, joille murre ei ole tuttu - ja vaikka olisikin, se on rattoisaa luettavaa.

Valikoidut runot on kuin kuvataiteilijan retrospektiivinen näyttely. Se on tähänastisen tuotannon läpileikkaus, jossa näkyy kirjailijan tuotannon muuttuminen ja kehitys.

Esikoisteoksen mie kait tykkään tästä (1999) tunnustus Visu mie en ole koskhan ollu / mutta siltikki rakhaus on / kasuanu vain korkua kulkee punaisena lankana kohti kokoelman Vanhentaahan net eletyt vuet (2016) toteamusta: Nyt vasta tunnen itteni / täysikäseksi / uskallan nauraa / itkiä äänhen ikäväsä / kehtaan sanua senki / mitä hunteeraan.

Rakhaus punanen elämänlanka on elämänmyönteinen valikoima, joka ei kaihda elämän nukkaantuneita ja tummia sävyjäkään, kuten vanhenemisen tunnoista kertovat säkeet Näitten ryppyjen takana / ole mie itte / Sie näet net.
 
 
Kirjoittaja: Marja-Riitta Vainikkala

 
Marjatta Kaasilan tuotanto:

- mie kait tykkään tästä - mietheitä halusta, himosta ja rakhauesta (1999)
- Mie sen kans vehtaan -mietheitä ja sanojen selevityksiä (2000)
- Makia suola - sanomisia. Kertomuskokoelma (2002)
- Lystiä viimishen asti. Mietelausekokoelma (2004)
- Sievä on pienen uni - isoäidin tuntemuksia ja loruja (2006)
- Saama kait met rakastaa. Runoja (2010)
- Vanhentaahan net eletyt vuet - runoja ja mietheitä rakhauesta (2016)
- Rakhaus punanen elämänlanka. Valikoituja runoja ja mietheitä 1999 - 2021 ( 2021)
 
 
 Linkki kirjaan:
 
 
 
 
 
 
 Kirjan kansi: Aki Mikkilä: Avara maa - linnunpyyntiä Lapissa
 
 
 

Ari Mikkilä: Avara maa - linnunpyyntiä Lapissa

 
 
Avara maa – linnunpyyntiä Lapissa” kuvaa kanalinnun ja metsähanhen metsästystä 1970-luvulta aina 2020-luvulle. "Mies voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei lähde miehestä", Lapin Kansa kirjoitti Ari Mikkilän esikoisteoksen arvostelussa. Uudessa kirjassa kuljetaan Lapin pyytömailla vielä laajemmin kuin esikoisteoksessa. Kairassa liikutaan yksin tai parhaiden metsästyskavereideni kanssa. Oman kokonaisuuden kirjassa muodostaa vanhojen opiskelukavereiden kanssa metsästäminen.
 
Mikkilän erätarinat ovat kaikki omakohtaisia kokemuksia ja niin erätarinoiden pitääkin olla - tosia tai vähintäänkin mahdollisia. Uudessa "Avara maa - linnunpyyntiä Lapissa" kirjassa kaikki tapahtumat sijoittuvat Lappiin, ja pelkästään lintujahdissa tapahtuneisiin tarinoihin. Kirjassa Rovaniemen lähialueet, Inarin Kessi, Kittilän Pokka sekä Savukosken Kemihaara tulevat tutuiksi. Kirjan tarinoissa ollaan kairassa niin kokeneiden erämiesten matkassa, toisinaan myös aloittelevien linnunpyytäjien kanssa sekä yksin. Kommelluksilta ei vältytä, eikä aina vähiten koirien ansiosta. Jo esikoisteoksessa todetun asiantuntemuksen lisäksi lukija löytää tarinoista huumoria.
 
Ari Mikkilä (s.1958) on rovaniemeläislähtöinen metsänhoitaja ja eräkirjailija. Vaikka Mikkilä nykyisin asuu Imatralla, on kakkosasunto Rovaniemellä ja kesäpaikka Inarissa. Lukijoille hän on tuttu myös alan lehdissä julkaistuista erätarinoistaan. "Avara maa - linnunpyyntiä Lapissa" kirjan lisäksi Ari Mikkilä on julkaissut myös "Erämaan polte - jahtia yli rajojen" esikoisteoksen.
 
Lisätietoa:
 
 
 
 
 
 
 
Kirjan kansi: Tapani Tavi - Yksi koivun killakka kaiken keskellä
 
 
 
Tapani Tavi - Yksi koivun killakka kaiken keskellä: runoja
61 sivua. ISBN 978-952-69324-2-2  
 
Tapani Tavi julkaisee ”Kittilän Kanttilassa” Runohuoneella Minna Canthin päivänä runokirjan nimellä Yksi koivun killakka kaiken keskellä.
 
Elämä on yhtä aikaa vakava, hupaisa ja onnellinen kun murteiden käsikynkkä käy tunturin valo- ja varjopuolta ja tuo savo-karjalan ja Lapin hoon samalle riville.

Kirjailija Tapani Tavi lukee uutta teostaan perjantaina 19.3. ja lauantaina 20.3. Kittilässä Runohuoneella osoitteessa Valtatie 44, kello 10-16. Vapaa pääsy. Vallitseva henkilörajoitus. Maski mukaan.

Kirjaa voi käydä noutamassa tai tilata osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai p. 040 8463036. Hinta 15 e + postitus 3,50 e/ 1-2 kpl.

Internet-linkit: