Ritva-Elina Pylväs Lapponica-salissa 27.3. klo 18.00

 

Lappi-kirjallisuuspalkinnon jaossa yleisöäänestyksen voittajaksi tullut Ritva-Elina Pylväs vierailee Rovaniemen kaupunginkirjastossa ja esittelee teoksensa: Alisa: Väylän tytär. Mukana on myös hänen poikansa Markus Pylväs, joka laulaa Lapin lauluja ja soittaa kitaraa. Tervetuloa Lapponica-saliin 27.3.2019 klo18.00.

Kirja kertoo Alatorniolla 1814 syntyneen Alisan eli Anna-Liisa Stoltin vaiheista. Päähenkilön esikuvana on todellinen henkilö. Tapahtumien kulku pohjautuu eri asiakirjoihin, kuten kirkonkirjoihin ja rikospöytäkirjoihin. Alisan elämä oli toisaalta tavallista piikatytön elämää vuodenkiertoon liittyvine töineen. Toisaalta se oli hyvin poikkeuksellista. Mutta minkä verran Alisa itse pystyi elämänsä kulkuun vaikuttamaan? Ikääntynyt Alisa katselee virtaavaa jokea ja miettii: "Niin soon ihmisen elämä niinko tuo väylä. Välilä oon koskea, välilä suantopaikkoja. Välistä oon tulva, sitte taas laskuvesi." Koskien ja myrskyjen jälkeen Alisan elämä saavutti rauhallisen suvannon.

Alisa on Ritva-Elina Pylvään neljäs teos. Aiemmin hän on julkaissut rikosromaanin, runokokoelman ja hengellisen mietekirjan.

 

Marko Annala Musiikkikirjastossa ke 27.3. klo 18.00

 

Rock Academy Rovaniemen ensimmäinen kaikille avoin klinikka järjestetään keskiviikkona 27.3. klo 18:00 Rovaniemen Musiikkikirjastossa eli kaupunginkirjaston musiikkiosastolla. Klinikka on haastattelupohjainen tilaisuus, jossa Mokoma-yhtyeen keulakuvana ja myös kirjailijana tunnettu Marko Annala kertoo musiikin tekemisestä, lyriikan kirjoittamisesta ja muusikon työstä. Kuulijoilla on mahdollisuus myös esittää Annalalle kysymyksiä.

Rock Academy on Turun kaupungin nuorisopalveluissa kehitetty bänditoiminnan malli, jonka toiminnasta Rovaniemellä vastaavat Rovaniemellä nuorisopalvelut ja Rovaniemen kaupunginkirjasto.

 


Marko Annala Lapponica-salissa torstaina 28.3. klo 18.30

 

Torstaina 28.3.2019 klo 18.30 Lapponica-salissa Marko Annala kertoo kirjailijatyöstään ja teoksistaan. Haastattelijana toimii erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä. Annalalta on ilmestynyt kaksi romaania, jotka molemmat ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Vuonna 2017 ilmestynyt, omiin kokemuksiin perustuva Värityskirja (LIKE) on kertomus kasvusta, kivusta, isyydestä ja kaiken läpi leikkaavasta luovuudesta. Paasto (2018) puolestaan on romaani uskosta, rehellisyydestä ja rakkauden kaipuusta; uskonkriisinsä kanssa kamppailevasta miehestä, joka uskaltautuu viimeinkin kääntämään katseensa syvälle sisimpäänsä tietämättä kuinka se häntä muuttaisi.

 

 

Vilja-Tuulia Huotarinen Musiikkikirjastossa keskiviikkona 3.4. klo 19.00

 

Kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen vierailee Rovaniemen Musiikkikirjastossa keskiviikkona 3.4. klo 19. Hän kertoo kirjoittamisesta ja runoteoksistaan, joissa hän on käsitellyt tytön ja naisen rooleja, niihin kasvamista ja niiden historiallisuutta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa.

Vilja-Tuulia Huotarinen julkaisi esikoisrunokokoelman Sakset kädessä ei saa juosta vuonna 2004, jonka jälkeen hän on toiminut vapaana kirjailijana ja sanataideopettajana eri puolella Suomea. Hän esiintyy aktiivisesti runoklubeilla ja alan tilaisuuksissa, sekä järjestää ja juontaa erilaisia kirjallisuustapahtumia. Hän kirjoittaa runoja ja nuortenromaaneja, toimittaa antologioita, kirjoittaa artikkeleita erilaisiin lehtiin. Vuonna 2018 häneltä ilmestyi aikuisille suunnattu romaani Niin kuin minä heidät näin.Tällä hetkellä hän päätoimittaa Jano-lehteä runoilija ja kääntäjä Aki Salmelan kanssa.

 

 Katja Kärki Lapponica-salissa torstaina 11.4. klo 18.30

 

Rovaniemen kaupunginkirjastossa on kirjailijavieraana Katja Kärki, jolta on ilmestynyt vuoden alussa romaani Jumalan huone. Kirjailijaa haastattelee lehtori Tuula Saraniemi.

Rovaniemeläistyneen Katja Kärjen esikoisromaani kertoo kolmen naisen kautta pohjoiskarjalaisen Martikaisen suvun tarinan 1930-luvulta nykyaikaan. Suvun kaapeissa piilotellaan rumia luurankoja, tekoja, joita ei voi antaa anteeksi ja joista ei puhuta, mutta jotka koko ajan äänettömästi huutavat olemassaoloaan piinatessaan jokaisen mieltä. Lestadiolainen uskonelämä luo omat roolit ja asettaa omat säännöt siitä, mikä on naiselle sopivaa. Romaani herättää pohtimaan naiseutta, menneiden sukupolvien selviytymistä ja anteeksiantoa.

Katja Kärki on syntynyt Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa. Hän on koulutukseltaan äidinkielen, kirjallisuuden ja suomi toisena kielenä -opettaja sekä sanataideohjaaja.