KOULUTUSTA KIRJOITTAJILLE avoimia yliopisto-opintoja, lyhytkursseja

Nyt kaikille avoimina yliopisto-opintoina kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen opinnot syksy 2019 – kevät 2020

 

LUOVA KIRJOITTAMINEN perusopinnot 25 op (TY) alkaa 27.9.2019

Laaja-alaiset kirjoittamisen taidot
Perusopinnoissa tutustutaan kirjallisen kulttuurin käytäntöihin sekä erilaisten tekstilajien historiaan, toimintatapoihin ja analyysiin. Opinnot sisältävät kirjoitusharjoituksia ja opettajajohtoista työskentelyä. Opintojen aikana opitaan suhteuttamaan omaa kirjoittamista kirjallisuuden tradition tarjoamiin malleihin ja kehittämään ymmärrystä kirjoittamisen taustalla vaikuttavista historiallisista ja kulttuurisista tekijöistä. Opintoihin voi osallistua myös yksittäiseen jaksoon esim. kirjoittamisen lajiin (lyriikka, proosa, draaman kirjoittaminen, tietokirjoittaminen). Opettajina toimivat kirjoittajaohjaajat, jotka itse ovat samalla kirjailijoita. Opinnot toteutetaan Turun yliopiston opintovaatimusten mukaan. Ilmoittautuminen opintoihin 5.9. mennessä https://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Luova-kirjoittaminen,-perusopinnot-25-op-(TY)-syksy-2019-kevat-2020/41052/3bc2ce95-2ed5-42a1-8836-ffdb8c855e20

KIRJALLISUUS perusopinnot 25 op (OY) alkaa 4.10.2019

Kiinnostavaa kirjallisuutta, tekstien tulkintaa, tutkimuksellissuutta
Kirjallisuuden opintojen aikana perehdytään kirjallisuuden historiaan, kirjallisuuden tutkimuksen teoriaan ja metodeihin sekä kirjallisten teosten analysointiin ja tulkintaan. Kirjallisuus nähdään yhteydessä muihin taiteenlajeihin sekä kulttuurin ja yhteiskunnan ilmiöihin.
Opinnot toteutetaan Oulun yliopiston opintovaatimusten mukaan. Opinnot sopivat kirjallisuuden harrastajille, kirjallisuudesta ammatillisesti kiinnostuneille sekä alan opettajaksi aikoville. Ilmoittautuminen 15. 9. mennessä https://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Kirjallisuuden-perusopinnot-25-op-(OY),-lv-2019-2020/41052/c9ed294d-a7af-4b36-9a9b-1523c487698b

 

Lyhytkursseja viikonloppuisin tai etäyhteyksin

SUKELLA PÄÄHENKILÖÖSI – Tasapainon Avaimet
Kurssit jatkuvat: III jakso Jaksamisen avaimet 6.-7.9. ja 4.-5.10. 2019 ja I jakso Motivaation avaimet 1.-2.11. ja 22.-23.11.
Näillä kursseilla yhdistetään avainvalmennuksen syvällinen tieto ihmistyypeistä sekä se, miten voit syventää tietoa henkilöhahmosta luovan kirjoittamisen kaikissa lajeissa: olipa kyseessä proosa, lyriikka, draama tai tietokirjoittaminen. Näitä persoonaan ja käyttäytymiseen liittyviä näkökulmia on kaikkiaan yhdeksän, joista syyskauden kursseilla käsitellään jaksamista ja motivaatiota. Opettajana Anne Lukkarila kirjoittajaohjaaja, tietokirjailija. Ilmoittautuminen 25.9. mennessä https://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Sukella-paahenkiloon---III-jakso-Jaksamisen-avaimet-6-79-ja-4-5102019/41051/d5de04a4-3476-4b2e-b2c6-d9882344de67

RUNOT KOKOELMAKSI 12.11.2019
Runokokoelmakurssi sopii runon kirjoittajalle, joka haluaa julkaista runokokoelman. Runokokoelma ei ole satunnainen pinkka runoja, vaan mietitty kokonaisuus. Kurssi toteutetaan verkkoyhteyksin aloitustapaamisella 12.11. ja jatkuu viidellä tapaamiskerralla sekä henkilökohtaisen palautteen ja ohjauksen merkeissä kevätkauden 2020. Kurssilla pohditaan keinoja, joiden avulla yksittäisistä runoista kasvaa kokoelma. Opintojen aikana ideoidaan kokoelman punaista lankaa ja rakennetta. Osallistujat laativat ennakkotehtävän, joka sisältää 10 runon näytteen ja alustavan työsuunnitelman. Kurssin opetusmateriaalina toimii Tommi Parkon teos Intohimoa ja millimetripaperia (Avain 2016). Opettajana Tommi Parkko, runoilija, kirjoittajakouluttaja. Linkki opintoihin https://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Runot-kokoelmaksi/41051/d7ef090d-b3a8-4482-a1b0-e1061e955ab4


Arkistotyöpaja ”Minne katosi Maria Kustaava Matintytär?”
- arkistojen käytön kurssi 14.-15. helmikuuta 2020

Kuinka ihmiset selvisivät ison vihan vainoista tai nälkävuosista? Miten venäläisen Pavelin, saksalaisen Alvarin ja suomalaisen Reinon kohtalot liittyvät toisiinsa? Miltä näytti esivanhempiesi nimikirjoitus? Mihin hintaan sai sotavuosina ostaa Laurin puukkoja?
Ala menneisyyden salapoliisiksi ja tule selvittelemään historiallisia tapahtumia! Etsimme todistusaineistoa vanhoista asiakirjoista ja arkistoista, selaamme vanhoja sanomalehtiä ja otamme selville, mitä tapahtui kauan sitten näillä seuduilla eläneille ihmisille. Kurssilla opit etsimään tietoa keskeisistä suomalaisista arkistoista ja tietokannoista sekä tulkitsemaan niiden tietosisältöä. Tutustumme myös muutamiin työkaluihin, joiden avulla menneen maailman tekstit aukeavat. Huom. sopii erityisesti elämänkertakirjoittajille! Opettajana Marianne Junila, tutkija, dosentti.

Kurssien tarkemmat kuvaukset toteutustietoineen www.lapinkesayliopisto.fi

Lisätietoja:

koulutussuunnittelija Liisa Sirviö p. 0400 190352
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ritva-Elina Pylväs Lapponica-salissa 27.3. klo 18.00

 

Lappi-kirjallisuuspalkinnon jaossa yleisöäänestyksen voittajaksi tullut Ritva-Elina Pylväs vierailee Rovaniemen kaupunginkirjastossa ja esittelee teoksensa: Alisa: Väylän tytär. Mukana on myös hänen poikansa Markus Pylväs, joka laulaa Lapin lauluja ja soittaa kitaraa. Tervetuloa Lapponica-saliin 27.3.2019 klo18.00.

Kirja kertoo Alatorniolla 1814 syntyneen Alisan eli Anna-Liisa Stoltin vaiheista. Päähenkilön esikuvana on todellinen henkilö. Tapahtumien kulku pohjautuu eri asiakirjoihin, kuten kirkonkirjoihin ja rikospöytäkirjoihin. Alisan elämä oli toisaalta tavallista piikatytön elämää vuodenkiertoon liittyvine töineen. Toisaalta se oli hyvin poikkeuksellista. Mutta minkä verran Alisa itse pystyi elämänsä kulkuun vaikuttamaan? Ikääntynyt Alisa katselee virtaavaa jokea ja miettii: "Niin soon ihmisen elämä niinko tuo väylä. Välilä oon koskea, välilä suantopaikkoja. Välistä oon tulva, sitte taas laskuvesi." Koskien ja myrskyjen jälkeen Alisan elämä saavutti rauhallisen suvannon.

Alisa on Ritva-Elina Pylvään neljäs teos. Aiemmin hän on julkaissut rikosromaanin, runokokoelman ja hengellisen mietekirjan.

 

Marko Annala Musiikkikirjastossa ke 27.3. klo 18.00

 

Rock Academy Rovaniemen ensimmäinen kaikille avoin klinikka järjestetään keskiviikkona 27.3. klo 18:00 Rovaniemen Musiikkikirjastossa eli kaupunginkirjaston musiikkiosastolla. Klinikka on haastattelupohjainen tilaisuus, jossa Mokoma-yhtyeen keulakuvana ja myös kirjailijana tunnettu Marko Annala kertoo musiikin tekemisestä, lyriikan kirjoittamisesta ja muusikon työstä. Kuulijoilla on mahdollisuus myös esittää Annalalle kysymyksiä.

Rock Academy on Turun kaupungin nuorisopalveluissa kehitetty bänditoiminnan malli, jonka toiminnasta Rovaniemellä vastaavat Rovaniemellä nuorisopalvelut ja Rovaniemen kaupunginkirjasto.

 


Marko Annala Lapponica-salissa torstaina 28.3. klo 18.30

 

Torstaina 28.3.2019 klo 18.30 Lapponica-salissa Marko Annala kertoo kirjailijatyöstään ja teoksistaan. Haastattelijana toimii erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä. Annalalta on ilmestynyt kaksi romaania, jotka molemmat ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Vuonna 2017 ilmestynyt, omiin kokemuksiin perustuva Värityskirja (LIKE) on kertomus kasvusta, kivusta, isyydestä ja kaiken läpi leikkaavasta luovuudesta. Paasto (2018) puolestaan on romaani uskosta, rehellisyydestä ja rakkauden kaipuusta; uskonkriisinsä kanssa kamppailevasta miehestä, joka uskaltautuu viimeinkin kääntämään katseensa syvälle sisimpäänsä tietämättä kuinka se häntä muuttaisi.

 

 

Vilja-Tuulia Huotarinen Musiikkikirjastossa keskiviikkona 3.4. klo 19.00

 

Kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen vierailee Rovaniemen Musiikkikirjastossa keskiviikkona 3.4. klo 19. Hän kertoo kirjoittamisesta ja runoteoksistaan, joissa hän on käsitellyt tytön ja naisen rooleja, niihin kasvamista ja niiden historiallisuutta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa.

Vilja-Tuulia Huotarinen julkaisi esikoisrunokokoelman Sakset kädessä ei saa juosta vuonna 2004, jonka jälkeen hän on toiminut vapaana kirjailijana ja sanataideopettajana eri puolella Suomea. Hän esiintyy aktiivisesti runoklubeilla ja alan tilaisuuksissa, sekä järjestää ja juontaa erilaisia kirjallisuustapahtumia. Hän kirjoittaa runoja ja nuortenromaaneja, toimittaa antologioita, kirjoittaa artikkeleita erilaisiin lehtiin. Vuonna 2018 häneltä ilmestyi aikuisille suunnattu romaani Niin kuin minä heidät näin.Tällä hetkellä hän päätoimittaa Jano-lehteä runoilija ja kääntäjä Aki Salmelan kanssa.

 

 Katja Kärki Lapponica-salissa torstaina 11.4. klo 18.30

 

Rovaniemen kaupunginkirjastossa on kirjailijavieraana Katja Kärki, jolta on ilmestynyt vuoden alussa romaani Jumalan huone. Kirjailijaa haastattelee lehtori Tuula Saraniemi.

Rovaniemeläistyneen Katja Kärjen esikoisromaani kertoo kolmen naisen kautta pohjoiskarjalaisen Martikaisen suvun tarinan 1930-luvulta nykyaikaan. Suvun kaapeissa piilotellaan rumia luurankoja, tekoja, joita ei voi antaa anteeksi ja joista ei puhuta, mutta jotka koko ajan äänettömästi huutavat olemassaoloaan piinatessaan jokaisen mieltä. Lestadiolainen uskonelämä luo omat roolit ja asettaa omat säännöt siitä, mikä on naiselle sopivaa. Romaani herättää pohtimaan naiseutta, menneiden sukupolvien selviytymistä ja anteeksiantoa.

Katja Kärki on syntynyt Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa. Hän on koulutukseltaan äidinkielen, kirjallisuuden ja suomi toisena kielenä -opettaja sekä sanataideohjaaja.

 

Runebergin päivänä maanantaina 5. helmikuuta Rovaniemen pääkirjaston musiikkikirjastossa starttaa elävien runoilijoiden Runomaraton klo 19 alkaen. Tapahtumassa kuka tahansa pääsee lukemaan omia runojaan. Lava runojen lukemiselle on vapaa maratonin keston, eli 42,195 minuutin ajan. Maratoniin voi osallistua ilmoittautumalla 26.1. mennessä Rovaniemen Teatterin yleisötyöntekijä Anne Niskalalle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) ja paikan päällä voi lukea oman runon tai useammankin. Runomaraton on yleisölle avoin, joten sinne voi tulla myös vaan nauttimaan elävien runoilijoiden teksteistä ja palautumaan maratonista kahvikupposen äärelle.

Runebergin päivänä Rovaniemen pääkirjastossa on tapahtuma myös lapsille. Lastenosastolla on klo 9.30 alkaen ohjelmassa Minirunomaraton, jossa teatterin Anne Niskala lukee lastenrunoja minimaratonin eli 10,195 minuutin ajan. Tapahtuma on avoin kaikille.

 Runebergin runomaraton -päivän tapahtumat järjestävät yhteistyössä Rovaniemen Teatteri ja Rovaniemen kaupunginkirjasto. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 Lisätietoja saat Anne Niskalalta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja Helena Kokolta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

 

Elämäntarinakurssi 24. -26.8. Rovaniemellä

 

Mistä aloittaa elämäntarinan kirjoittaminen, mitä tapahtumia ja vaiheita ottaa mukaan? Näihin kysymyksiin saadaan näkökulmia ja vastauksia kesäyliopiston elämäntarinakurssilla.
Kurssi tutustuttaa harjoituksin ja esimerkein elämäntarinan kirjoittamiseen, aineiston koostamiseen ja sisällön suunnitteluun.
Kouluttajana kirjoittajaohjaaja, elämäntarinakouluttaja Marja-Riitta Vainikkala.

Ilmoittautuminen 8.8. mennessä http://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Elamantarinakurssi-24-2682017-Rovaniemi/2czosjiq/f81d1e2c-4a5b-4e38-8f2a-b08446127a92


Kaikille avoimissa korkeakouluopinnoissa löytyy valinnanvaraa ja monialaisuutta. Alkavan lukuvuoden ohjelmassa on opintoja useista yliopistoista kirjallisuudesta luovaan kirjoittamiseen, Suomi 100 teemaan liittyvään kulttuurihistoriaan ja Suomen historiaan.
Opinnot ovat samalla korkeakoulututkintojen osia. Niistä voi myös poimia kiinnostavia yksittäisiä opintojaksoja esim. eri kirjoittamisen lajeja.

Opintojen esittelyt http://www.lapinkesayliopisto.fi/LKY/Suomeksi/Koulutus/Avoin-korkeakouluopetus

Luovan kirjoittamisen perusopinnot (25 op) alkavat Kemissä, aineopinnot (35 op) Rovaniemellä.

 

Lisätietoa: koulutussuunnittelija Liisa Sirviö. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 0400 190 352

Yrjö Kokko-seuran logo
Yrjö Kokko-seura ry

Kirjailija Yrjö Kokon (1903‐1977) määrätietoisen työn ansiosta laulujoutsen pelastui ja laulujoutsenesta tuli Suomen kansallislintu vuonna 1981.

Kaikki luonnonystävät toivotetaan lämpimästi osallistumaan ”Laulujoutsenen siivin – Valokuvin ja runoin”‐tapahtumaan.

Kilpailuun voi osallistua runolla tai valokuvalla tai niiden yhdistelmällä. Tapahtumalla on tarkoitus nostaa esille luonnonystävien henkilökohtaisia näkymiä ainutlaatuiseen luontoon. Yrjö Kokolle rakkaita olivat monet luontoon liittyvät aiheet kuten laulujoutsen, poro, tunturi, koira jne. 

Kuka voi osallistua ja milloin?

Kaikki luonnonystävät ikään katsomatta. Erityisesti tulevaisuuden tekijöitä nuoria rohkaistaan mukaan. Tapahtuma alkaa 1.helmikuuta ja kesää 31. lokakuuta 2017 saakka.

Miten voi osallistua?

Lähettämällä a) valokuva, b) runo tai c) valokuvan ja runon yhdistelmä 1.11.2017 mennessä sähköpostiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Yksi ihminen voi osallistua yhdellä teoksella jokaiseen kolmeen osallistumisluokkaan.

Mitä valokuville ja runoille tapahtuu? 

Valokuvista ja runoista kootaan 

a) Sähköinen näyttely 6.12.2017 Itsenäisyyspäivän juhlaan Enontekiön Hetassa. Näyttely siirtyy sen jälkeen kunnanvirastolle 7.12.–31.1.2018.

b) Vihko, kirjanen  tai kirja, riippuen osallistujien määrästä. Tarkoitus on, että kuvista ja runoista kootaan vähintään taitettu pdf-tiedosto 

c) Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa pidetään valokuva- ja runoilta marras–joulukuussa. Tällöin mm. ihastellaan saatuja valokuvia ja nautitaan runoista sekä myös musiikista. Lisäksi kuullaan Yrjö Kokon elämäntyöstä kertova luento ja valokuvaustyöpaja.

HUOM! Kuvaajalla on oltava täydet oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen. Kotirauhan tms. suojan piirissä kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä tulee olla suostumus kuvan julkaisemiseen. Kuvan ja runon tekijänoikeudet säilyvät kuvaajalla. Kuvista ja runoista ei makseta korvauksia. Tekijän nimi mainitaan kaikissa em. yhteyksissä. Osallistuneiden kesken arvotaan valokuva-aiheisia tavara- ja kirjapalkintoja. Lapsille (enintään 13  v.) oma arvonta, jossa palkintona kamera.  

Mistä saa lisätietoja?

Jari Rantapelkonen
sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
puh: 050 434 2222

 

tietoa Yrjö Kokon nimikkoseurastaYrjö Kokko-seura

 

 

 

OSALLISTU AFORISMIKILPAILUUN! KILPAILUN TEEMANA ON SUOMI JA SUOMALAISUUS. VOIT OSALLISTUA 1–20 AFORISMILLA. KILPAILUAIKA PÄÄTTYY LOKAKUUN LOPUSSA.

 

Kilpailun säännöt:

 

1. Voit osallistua kilpailuun yhdellä tai useammalla aforismillasi, korkeintaan kuitenkin 20 aforismilla. Aforismien, joilla osallistut kilpailuun, tulee olla itse kirjoittamiasi ja ennen julkaisemattomia.

 

2. Kilpailun teemana on ”Suomi ja suomalaisuus” eli aforismiesi tulee liittyä kyseiseen aiheeseen. Voit käsitellä aihetta itse valitsemallasi tavalla ja haluamastasi näkökulmasta. Aforismeissa ei esimerkiksi tarvitse esiintyä sanoja Suomi, suomen kieli, suomalainen tai suomalaisuus. Myös aforismien tyyli on vapaa.

 

3. Voit osallistua kilpailuun joko paikan päällä Kansalliskirjaston aforisminäyttelyssä (Unioninkatu 36, 6. krs., Helsinki) jättämällä aforismisi kilpailulaatikkoon tai lähettämällä aforismisi sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kilpailuun osallistuviin aforismeihin on liitettävä mukaan kirjoittajan etu- ja sukunimi sekä yhteystiedot.

 

4. Kilpailuaika on 16.2.2017–31.10.2017. Aforismien tulee olla perillä viimeistään 31.10.2017 joko sähköpostitse tai jätettyinä aforisminäyttelyn kilpailulaatikkoon. Myöhässä toimitettuja aforismeja ei oteta huomioon kilpailun tuloksia ratkaistaessa.

 

5. Aforismien tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajilla, mutta lähettämällä aforismejaan kilpailuun kirjoittaja antaa luvan julkaista kyseisiä aforismejaan korvauksetta kilpailun tulosten julkistamisen yhteydessä ja muissa kilpailuun liittyvissä yhteyksissä sekä tekstimuodossa Yleisradion hallitsemilla alustoilla, kuten verkkosivuilla ja teksti-tv:ssä. Aforismeja saatetaan käyttää myös Yleisradion ohjelmissa erillistä korvausta vastaan.

 

6. Asiantuntevan ja monipuolisen kolmihenkisen raadin koostumus ilmoitetaan kilpailun tulosten julkistamisen yhteydessä. Kilpailuun osallistuvat aforismit toimitetaan raadille niin, että raadin jäsenille ei paljastu kirjoittajan henkilöllisyys.

 

7. Kilpailun voittaja palkitaan 300 eurolla, lisäksi muita kirjoittajia palkitaan kirjapalkinnoilla. Raati voi harkintansa mukaan jakaa rahasumman myös useamman palkittavan kesken.

 

8. Kilpailun tulokset julkistetaan Suomen aforismiyhdistyksen ja Kansalliskirjaston verkkosivuilla 15.12.2017, lisäksi palkituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

 

9. Kilpailun järjestää Kansalliskirjasto ja Suomen aforismiyhdistys. Kilpailua koskevia kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Reidarin polulle, matkalla Särestöntievoille, ollaan hakemassa eläviltä runoilijoilta, kirjailijoilta ja kirjoittajilta luontorunoja syksyllä pystytettävää Runopolkua varten. Mukaan otetaan runojen lisäksi myös mietelmiä ja lyhyitä tarinoita. Valikoimassa kiinnitetään huomio tuoreeseen luonnonkuvaukseen. Puihin ripustettavien tekstiruutujen joukossa tulee olemaan myös taiteilija Reidar Särestöniemen aikanaan kirjoittamia ajatelmia.

Runopolku on yleisön vapaasti nähtävissä 1.9.2017-30.8.2018 Särestöniemen museo/ Särestöntievat välisessä maastossa. Runopolku tuotetaan yhdessä Särestöniemen museon ja Kittilän kunnan kulttuuritoimen kanssa. Tekstit (31.7.2017 mennessä) ja kyselyt Tapani Tavi, Valtatie 5, 99100 Kittilä/ Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 040 846 3036.

Lähetettyjä tekstejä ei palauteta ja Runopolulla esillä olevista teoksista ei makseta palkkiota.

Maailman ensimmäinen

Lappi-kirjallisuuspalkinto julkistetaan 

Lainan päivänä 8.2. klo 14.00 kaupunginkirjaston Lapponica-salissa

Paikalla ovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff ja palkittavat kirjailijat, Katjan valitsema ja yleisön äänestämä

Tilaisuudessa musiikista vastaa vanhanajan solistiyhtye Hyvät Hyssykät.    

Kahvitarjoilu!

Lämpimästi tervetuloa!

 

Palkinnon verkkosivu: www.lappikirjallisuuspalkinto.fi

 

Taija Tuominen ohjaa Revontuliopiston elämäkerrallisen kirjoittamisen verkkokurssia keväällä 2017. 

Lapin kesäyliopisto toteuttaa Luovan kirjoittamisen kurssin viikonloppu-opintoina (36 tuntia) 9.10. – 19.12.2015 Rovaniemellä. Kurssilla tutustutaan työpajamuotoisesti luovan tietokirjoittamisen (kuten essee tai elämäntarinallinen kirjoittaminen) ja proosan keinoihin harjoitusten ja teoriaiskujen avulla

OPETTAJA: luovan kirjoittamisen ohjaaja, tietokirjailija Marja-Riitta Vainikkala

KENELLE: kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille, ei tarvita aiempia opintoja

AJANKOHTA: perjantaisin klo 17 -19.30 ja lauantaisin klo 9.30 – 15; 9.-10.10.; 6.-7.11.; 18. -19.12.2015

PAIKKA: Rovaniemi, Santasport Lapin Urheiluopiston tiloissa

HINTA: 220 euroa, Lapin Kirjallisuusseuran jäsenille 180 euroa, voi maksaa kahdessa erässä

ILMOITTAUTUMINEN 1.10. mennessä

http://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Luova-kirjoittaminen-910-19122015/23252/cdbfdefa-987a-43f5-b4ee-cad92ca3fd80

www.lapinkesayliopisto.fi

 

Ensi helmikuussa Lapin kesäyliopiston ohjelmassa on runoviikonloppu Tommi Parkon johdolla.  

Kurssin nimi: Kirjoita runo – intoa runon kirjoittamiseen 

Ajankohta 19. – 21.2.2016

Oppimateriaalina käytetään Tommin runo-opasta ”Kirjoita runo – opas aloittelevalle runoilijalle” (Avain 2011). Viikonloppu sisältää runouden perusteeman, tuoreen ilmaisun ajatuksen läpikäymistä ja kuvallisuutta sekä omista runoista (esim. 5 kpl) saa palautteet.

Runoinnostuneet voivat jatkaa elokuussa (vko 32) jatkokurssilla (neljä päivää). Ko. kurssilla käytetään Tommin pian valmistuvassa olevaa luovan kirjoittamisen opasta.

Marja-Riitta Vainikkalan kanssa kesäyliopisto suunnittelee keväälle kurssia nimeltä Terapeuttinen kirjoittaminen (15 tuntia). ”Terapeuttisessa kirjoittamisessa päätavoite ei ole tekstin taiteellinen luonne, vaan asioiden ymmärtäminen kirjoittamalla, lukemalla ja vuorovaikutuksessa ryhmän kanssa”, kertoo Marja-Riitta.

Lisätietoa: koulutussuunnittelija Liisa Sirviö. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 0400 190 352

Romaanit, runokirjat, historiikit, elämäkerrat, novellikokoelmat, tietokirjat, muistelmat, tarinakokoelmat, kyläkirjat …

KIRJOITTAJAVALMENNUS JULKAISUA TAVOITTELEVILLE  POHJOISSUOMALAISILLE HARRASTEKIRJOITTAJILLE alkaa yhteisellä aloituskurssilla 26.-29.3.2015 Lapissa (Rovaniemen alueella) ja jatkuu henkilökohtaisena etäohjauksena max 2 vuotta.   

Järjestäjät: Suomen Maakuntakirjailijat ry ja Skripta Kirjoittajaopisto

Lisätietoja p. 040 768 7248; Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.; www.skripta.net; www.smkk.fi

Haku: 31.12.14 mennessä; hinta 37 €/kk/2v

 

 

Kyky kirjoittaa on tarpeellinen tai jopa oleellinen osa monissa työtehtävissä tai siitä on voinut tulla tärkeä harrastus. Kirjoittamista voi opiskella kuten muitakin taitoja esimerkiksi osallistumalla Lapin kesäyliopiston järjestämiin Luovan kirjoittamisen opintoihin Rovaniemellä.

Opintojen aikana kirjoitetaan paljon ja monipuolisesti muun muassa proosaa, lyriikkaa, draamaa, lehti-artikkeleita ja kolumneja. Kirjoittamisen ohella tutustutaan kirjallisen kulttuurin käytäntöihin sekä erilaisten tekstilajien historiaan, toimintatapoihin ja analyysiin. Opintovaatimuksista voi myös valita vain jonkun tai joitakin itseään eniten kiinnostavan.

Opintoihin kuuluu lähiopetusta Rovaniemellä ja työskentelyä verkkoympäristössä, jonka yhteydessä voi tutustua maamme eturivin kirjailijoihin ja kirjoittajakouluttajiin. Luovan kirjoittamisen opinnot toteutetaan avoimina yliopisto-opintoina Turun yliopiston opintovaatimusten mukaisesti.

Opintoihin voivat osallistua kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet riippumatta iästä, pohjakoulutuksesta tai aiemmista opinnoista.

Tarkemmat tiedot opinnoista aikatauluineen löytyvät Lapin kesäyliopiston sivuilta http://www.lapinkesayliopisto.fi/LKY/Suomeksi/Koulutus/Avoin-korkeakouluopetus/Lukuvuoden-2014-2015-avoimet-korkeakouluopinnot tai ottamalla yhteyttä koulutussuunnittelija Liisa Sirviöön Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai p. 0400 190 352.

 

Markkinaviikonloppu 15.-17.8.2014 lähenee runsaine ohjelmineen. Runon ystäville on luvassa ainutlaatuista kuultavaa kun Elävien runoilijoiden runotunti saa sijansa sunnuntaina 17.8. klo 13–14 Jätkänlavalla. 

Jorma Etto on kansainvälisesti tunnetuin rovaniemeläinen runoilija, joka on ansioistaan saanut nimikkokadun kaupunkiin. Kuulemme aluksi hänen ajatuksiaan ja runouttaan. 

Tilaisuus jatkuu kansainvälisissä tunnelmissa. Runoilija Eton ehkä rakastetuin runo "Suomalainen" kuullaan lukuisten uusien rovaniemeläisten esittämänä perin kiinnostavilla kielillä: suomen lisäksi arabiaksi, englanniksi, persiaksi ja venäjäksi! Lausujat ovat Aatu Ylisuvanto (suomi), Nehad Khalil (arabia ja englanti), Morsala Haydari (persia), ja Sergey Porokhovoy (venäjä). Osakokonaisuuden on ohjannut Eila Paananen.

Runotunti jatkuu rovaniemeläisten runoilijoiden Lea Poikelan ja Jari Pulsan runoesityksin. Nämä kulttuurin monitoimijat avaavat lyyriset ovet joiden kautta kuljettuamme kohtaamme asiat uudistunein aistein ja ilmein. Lea Poikela tunnetaan eksentrisenä ITE-taiteilijana, syvästi tuntevana kirjailijana ja runoilijana. Jari-Pekka Pulsa on paljasjalkainen rovaniemeläinen, runoilija ja muusikko, jonka varhaisin lapsuudenmuisto on baarin nurkassa kiiltävä jukeboxi. 

Tervetuloa kuulemaan runoilijoita ja kuinka ”Suomalainen” soljuu arabiaksi ja persiaksi! 

Muistathan että ”Runoköngäs” kuohuu Taidekujalla koko markkina-ajan. Se on kaikille avoin foorumi päästää runonsa ilmoille. Ilmoittautuminen paikan päällä. 

Ja vielä, jos haluat osallistua runotalkoisiin, varaa itsellesi nimikkotunti Runokönkäältä. Ennakkoilmoittautuminen ja tiedustelut Erkki Kailalle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), joka myös juontaa Jätkän lavan tapahtumat.

 

Syysvuosikokouksessa Posiolla 23.11. 2013 Tekijöiden päivän jälkeen tehtiin henkilövalintoja ja hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja tulo- ja menoarvio.

Lapin Kirjallisuusseuran puheenjohtajana jatkaa Eija Miranda Silventoinen Ivalosta.