Torsti Lehtinen on antanut kirjoittamisoppaalleen mielikuvitusta kiehtovan nimen Sanojen avaruus. Esko Valtaoja on kotona maailmankaikkeudessa.  Valtaojan avaruus koostuu tähdistä, planeetoista, galakseista, mustista aukoista, erikokoisista kivenkappaleista ja ihmisten avaruuteen lähettämästä romusta sekä suuresta tuntemattomuudesta.

Torsti Lehtisen sanojen avaruus kiehtoo enemmän mielikuvitusta. Ajattelen, että sanoilla on jonkinlainen oma maailmankaikkeutensa, avaruus, jossa kieppuu erikielisiä sanoja, kadonneiksikin luultuja. Suomen kielen sanasumu on kirkas meille, jotka etsimme mieleisiämme sanoja.  Sanojen avaruus on eri asia kuin bittiavaruus, johon katoavat erilaisille läpysköille näpyttelemämme sanat kun klikkaamme Lähetä-näppäintä. Tähän avaruuteen lähetettyjä sanoja on vaikea kahlita ja mahdoton saada takaisin. Sananvapaus on valtava voima, jota diktaattorit eri maissa vihaavat ja haluavat kahlita.

”Ihmeitä tapahtuu: aivan äkkiarvaamatta voi huomata olevansa menossa Kiinaan…”, aloittaa Pentti Haanpää matkakirjansa Kiinalaiset jutut. Hän kuvaa hieman ironiseen sävyyn Maon Kiinassa näkemäänsä ja kokemaansa. Englannissa asuva kiinalainen kirjailija Jung Chang koki nuorena konkreettisesti Maon ohjenuorat koulutuksesta: ”mitä enemmän luet, sitä tyhmemmäksi tulet”. Poliittista satiiria ei tunneta Kiinassa, ”Totuuden ministeriö” valvoo kaikkea tiedonkulkua.” Vain positiiviset uutiset puolueen komiteoista ja hallituksen työntekijöistä ovat sallittuja, ei kuoliaaksi kidutettujen tapauksista”. Sanojen avaruus on tuntematon käsitys Kiinassa. Facebook,Youtube yms. eivät ylitä Kiinan muuria, televisiokanavia velvoitetaan lähettämään ”moraalia, yleistä turvallisuutta sekä kotitöitä” tukevia ohjelmia. Kiinan muurilla kävellessäni koin Pentti Haanpään tunteen: Ihmeitä tapahtuu.


Matkan jälkeen
Hilpeän matkaseuran jälkeen/tyhjyys
Suurkaupungin taukoamattomasta/melusta
ajattoman aavan hiljaisuuteen
pehmeä sammal/karpalon kirpeys
erämaan äänettömyys ja rauha.

Harakat nauroivat Hyrrälle.


Toini Marjamaa