Syksyllä julkaisseet kirjailijat korjaavat paraikaa työnsä satoa. Sen tiimoilta ollaan esillä, vieraillaan kirjakaupoissa ja kirjastoissa, markkinoidaan. Syytä onkin kiirehtiä, sillä jo tammi- helmikuulla edellisen syksyn uutuuden voi poimia kirjakaupan alehyllystä.

Äskettäin valmistui myös tutkimus kirjailijoiden ansioista. Tutkimuksen mukaan keskivertokirjailija kuittaa vuoden aherruksestaan, kirjasta 2000 €. Se tietää noin viiden euron päivätienestiä. Vaikka mukaan lasketaan muutkin kirjallisesta toiminnasta kertyvät tulot, lehtikirjoitukset, esiintymispalkkiot ym. jää vuosiansio 3000 euroon. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kirjailijoiden ansiotaso on laskenut kaiken aikaa. Niinpä nykyään ani harva kirjailija tienaa leipänsä pelkällä kirjoittamisen työllä. Täyttä työtä se on, vaikkeivät kaikki vieläkään kirjailijan työtä työksi miellä.

Kirjailijoita tukevat eri kulttuuritahot jakamalla vuosittain erisuuruisia ja erimittaisia apurahoja. Joka vuosi kuitenkin 80% kirjailijoista jää ilman apurahoitusta.
Kaikesta huolimatta kirjailijan työtä arvostetaan. Yhä useampi kynäilijä haaveilee kirjailijan urasta, tai ainakin pyrkii löytämään tekstilleen kustantajan. Mistä moinen hinku kirjoittamiseen? Tokko kovin moni rahan vuoksi ryhtyy kirjoittamaan. Syyt luomisen innostukseen piilevät jossain muualla. On ja tulee tarve sanoa, kertoa ajatuksensa muillekin.

Kirjajulkaisujen nimikemäärä kasvaa vuosi vuodelta. Uusia tekijöitä ja kustantajiakin putkahtaa markkinoille sekoittamaan ennestään kireitä kirjamarkkinoita. Käykö lopulta kirja-alan toimijoille samoin kuin muillekin markkinavoimien armoilla pyristelevien yrittäjien: jäljelle jää vain, en sanoisi yksin parhaat, vaan sitkeimmät.


Joka tapauksessa, pystyäkseen kirjoittamaan, valtaosa kirjailijoista joutuu etsimään toimeentulonsa muilta kuin kirjamarkkinoilta. Nyt kun viimeisetkin ruskamatkailijat ovat Lapin kairoilta kaikonneet, on jänkäsoidemme karpalo parhaimmillaan. Ei liene karpalosta, sen kummemmin kuin muista metsiemme marjoista kynäilijän talouden pönkittäjäksi. Mielen ja kunnon kohentajaksi kumminkin.

Jorma Koski