Sodankylän kirjoituskurssilta on jälleen palannut innostuneita osallistujia, joiden sanankäyttäjän arkkuun on tallentunut vinkkejä, oivalluksia ja kirjoittamisen intohimoa. Kurssin antiin voimme kurkistaa näiltä nettisivuilta. Pohjois-Suomen kirjamessuistakin olisi kiinnostava lukea kävijöiden kommentteja. Vaisulta vaikutti messujen uutisointi. Messut pidettiin ensimmäistä kertaa Oulun musiikkikeskuksessa, ensi vuonna taas suurmessujen yhteydessä, jolloin ison tilan häly aiheuttaa kuuluvuusongelmia.

Suomen kesä on täynnä erilaisia kulttuuri- ja muita rientoja. Lukuisat tapahtumat eivät edelleenkään toteutuisi ilman ihailtavaa talkoohenkeä. Paikasta toiseen ryntäilyn ohella on hyvä myös nauttia luonnosta ja kiireettömyydestä. On nautinnollista seurata lintujen pesimäpuuhia ja rannan tuntumassa rohkeasti uiskentelevia vesilintupesueita. Toisaalta linnunlaulun hiipuminen saa mielen haikeaksi, mutta kesä jatkuu, kesä.

Heinäkuun helteet saattavat nostattaa niin ankaran hikinoron, ettei jaksa tai näe pidellä kirjaa. Silloin lehdet auttavat lukemisen tuskaan. Jänkä 1/2011 puntaroi EU:ta lappilaisesta näkökulmasta, kantilta jos toiselta. Kaltio 3/2011 tähyää puolestaan Turkuun, Euroopan kulttuuripääkaupunkiin. Viimeisimmässä Parnassossa todistetaan Shakespearen avulla, että kulttuuritekoihin tarvitaan ison kustannustalon resursseja. Jarmo Papinniemi toteaa pääkirjoituksessaan: ”Kaikki pienkustantaminen ei ole kaunista ja ylevää eikä kaikki suurkustantaminen kyynistä ja kaupallista.”  Samassa numerossa 3/2011 Mirjam Lohi pohtii, mistä tunnistaa oikean kirjailijan.

”Lukukoira Börje ei kritisoi” otsikoi Helsingin Sanomat 16.6.2011. Jutussa kerrotaan, että koulutetut lukukoirat ovat yleisiä erityisesti yhdysvaltalaisissa kirjastoissa ja kouluissa. Ne auttavat  kritiikittöminä kavereina lukuvaikeuksista kärsiviä lapsia ja aikuisia. Maltankoira Börje vieraili Sellon kirjastossa Leppävaarassa. – Mikäpä estää lukemasta omalle suopealle tessulle vaikka omia tekstejä.

Anita Myllykoski