Kokosimme antologian

antologia valikoima usean kirjailijan tuotantoa, vars. runoja, runovalikoima. Suomen kielen perussanakirja

Merilappilainen Kirjoittajaryhmä Rinki julkistaa 19. antologiansa Ikkunalla keltainen kukka 15.10. Kemin kaupunginkirjastossa. Rinki tarjoaa kaikille
jäsenilleen yhden julkaisuväylän kirjan muodossa nykyisin kolmen vuoden välein. Olen ollut mukana myös kahden edellisen antologian työstämisessä  ja näistä kokemuksista jaan muutamia vinkkejä ryhmille, jotka suunnittelevat omakustanneantologiaa.

Tärkeää on varata riittävästi aikaa koko prosessiin: apurahojen hakeminen painatusta varten, toimituskunnan ja kuvittajan valinta, tiedottaminen kirjoittajille, kirjoitusten deadline, tekstien oikoluku ja ryhmittely sekä kirjan nimen valinta, kuvittajalle työskentelyaika, tarjouspyynnöt painatukseen, taitto ja taittoversioiden tarkistus, painatus, kirjan julkistaminen ja siitä tiedottaminen. Sitten alkaa vimmainen myynti, koska kirjan tuotolla voidaan Ringin tapauksessa pääosin kustantaa seuraava antologia – apurahat eivät pelasta taloutta, jos niitä saa. Kustannukset ja painatusmäärä vaikuttavat kirjan hintaan. Erityisesti kirjoittajat ansaitsevat vapaakappaleensa, joita Rinki on antanut 2–5 kirjaa.

Toinen onnistumisen edellytys on hyvä yhteistyö kirjoittajien kanssa ja toimituskunnan sisällä työnjakoa unohtamatta. Lisäkseni tähän toimituskuntaan ovat kuuluneet kokeneet rinkiläiset Toini Marjamaa (Keminmaa) ja Irma Melin (Kemi), kuvittajana Terhi Suomela (Kemi), joka osallistuu myös runoillaan antologiaan. Olen tiedottanut ja kutsunut kokoukset koolle, ottanut vastaan tekstit ja oikolukenut ne ensimmäisenä sekä tarkistanut taittoversiot. Toimituskunnan kokouksissa olemme käsitelleet vielä yhdessä tekstejä, pohtineet niiden ryhmittelyä kuuteen osastoon, osastojen otsikoita sekä kirjan nimeä. Nimiä valittaessa kannattaa olla tarkkana. Yhden osaston otsikoksi päätimme aluksi Oudoilla ovilla, vierailla mailla, mutta se muistutti liikaa Laila Hietamiehen kirjan nimeä Vierailla poluilla, oudoilla ovilla (1983). Muutimme sen muotoon Ovi outoon ja vieraaseen.

Kirjoittajaryhmä Ringin lähes 40 jäsenestä 25 kirjoittajaa noudatti kutsua osallistua antologiaan. Emme rajanneet tälläkään kertaa aihetta tai teemaa emmekä kirjallisuuden lajia. Mukana on runoja, tosipohjaisia kertomuksia, novelleja, aforismisikermä, näyte elokuvakäsikirjoituksesta, pari pienoisnäytelmää ja esseetä. Yhtenä teemana kipu ylittää osastojen rajat. Kirjoittajat esittäytyvät lyhyesti kirjan lopussa. Ohjeeksi annettiin 1–10 liuskaa tekstiä yhdeltä kirjoittajalta, esittelyyn enintään kolme riviä.

Sain tekstit sähköpostin liitteinä tai muistitikulla, parilta kirjoittajalta myös kirjeitse. Niissä oli monenlaisia formaatteja. Tallensin kaikki doc-formaattiin samanlaisin asetuksin, jolloin teksteistä muodostui yhtenäinen kokonaisuus. Kirjoittajat saivat tarkistaa korjaukset ja esittää niistä mielipiteensä. – Esimerkiksi poistoja tehtäessä kirjoittajan äänen pitää säilyä, hänen on tunnettava teksti omakseen. Kaikissa kirjoissa huolellinen ulkoasu ja kielen tarkistus lisäävät luettavuutta.  Onneksi rinkiläisillä ei ole ”piiruakaan en muuta” -asennetta.

Ringin antologian taitosta ja painatuksesta vastasi Matti Ylipiessa, Atrain Kustannus (Kemi). Hän hankki kirjalle ISBN-tunnuksen. Materiaali annettiin hänelle muistitikuilla, tekstit myös paperiversioina. Koska kirja painettiin A5-standardin mukaisesti ja taitto-ohjelmassa on omat ”kommervenkkinsä”, sivumäärä kasvoi lähes kolmanneksella. Taiton tarkistuksessa kannattaa kiinnittää erityinen huomio runojen oikeaan asemointiin, kursiiveihin, lihavointeihin ja repliikkeihin. – Lopuksi Terhi kävi Matin luona hiomassa kuvia ja kannen tekstejä.

Antologian julkistaminen on vielä edessä. Toivotan tervetulleeksi Kemin kaupunginkirjastoon torstaina 15.10. klo 17.30!

Anita Myllykoski

Tornio