Kati Kanto nauttii kirjoittamisesta

 

Kati Kanto. Kuvaaja Hanna Kanto.Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Kati Kanto on julkaissut tänä vuonna peräti kolme kirjaa: romaanin Lumikettu, runokokoelman Ruusuja lumessa ja viimeisimpänä novellikokoelman Maitokahvimaa

Torniolaisen luokanopettajan tytär kasvoi rakastamaan kirjoja. Lempikirjailijoikseen hän mainitsee Mika Waltarin, Väinö Linnan ja venäläisistä klassikoista erityisesti Leo Tolstoin. Valmistuttuaan Oulun yliopistosta Kati toimi muutaman vuoden opettajana Kittilässä ennen asettumistaan Rovaniemelle.

”Olin kirjoittanut satunnaisesti jotakin, ehkä onnittelurunon silloin tällöin, mutta varsinainen kirjoituskipinä syttyi vasta kun olin jo työelämässä”, Kati kertoo. ”Kymmenkunta vuotta sitten olin ensimmäistä kertaa Sodankylän kirjoittajakurssilla, ja se oli elämys. Opettajana oli Taija Tuominen, joka on todella osaava ja ennen kaikkea kannustava ohjaaja. Olen ollut hänen kursseillaan sittemmin monta kertaa, sekä Sodankylässä että muualla.”

Kanto on suorittanut luovan kirjoittamisen arvosanaopintoja Hämeen kesäyliopistossa ja on kirjallisuuden jatko-opiskelijana Oulun yliopistossa. Hän kertoo, että oman kirjoittamisen kannalta luovan kirjoittamisen opinnot ovat olleet paljon tärkeämpiä kuin kirjallisuustiede.

 ”Kirjoittaminen on nautinto”, kuvaa Kati Kanto suhdettaan kirjoittamiseen. ”Se on tapa välittää omia ajatuksiaan toisille ihmisille. Vaikka kirjoittaminen on väliin työlästä, se palkitsee lopulta. Erityisen hieno hetki oli saada ensimmäinen kirjansa painosta.”

Kanto lähetti käsikirjoituksiaan kustantajille, mutta ei saanut niiltä vastakaikua. Se harmitti, mutta hyvä ystävä, itse useita kirjoja julkaissut Valde Aho, kannusti tekemään omakustanteen. Aho jopa teki itse käsin ensimmäiset 30 kappaletta Lumikettua. Omakustanteen tekemisessä arvelutti moni käytännön asia, esimerkiksi se, kuinka kirja löytää lukijansa. Kirjojen menekki on ollut iloinen yllätys. Kirjastot ovat hankkineet niitä kokoelmiinsa BTJ-palvelun ja Kirjakaupat Kirjavälityksen kautta. Rovaniemen pääkirjasto antaa ystävällisesti omakustanteille näkyvyyttä ottamalla niitä myyntiin Lappi-osastolle. 

Monipuolisesti lahjakas Kati on pitänyt useita taidenäyttelyitä. Hänen mielestään kirjallisuus ja maalaustaide tukevat toisiaan. Ne ovat tarinan kertomista eri muodossa, kuvataiteen kuvia katsotaan, kirjallisuuden kuvat siirtyvät sanoina lukijan mieleen. Läheisempää ja syvempää näistä kahdesta Katille on kirjoittaminen. Ongelmana on ajan riittäminen kaikkeen siihen mitä haluaisi tehdä!  

Kirjoittajalta vaaditaan uskoa omiin teksteihin. Kati Kanto suosittelee kirjoittajia osallistumaan kirjoituskilpailuihin, joiden määräajat pakottavat saamaan työn tehdyksi. Ellei pärjää kilpailussa, kannattaa kirjoitusta vain työstää rauhassa edelleen. Kirjoittajalla ei saa olla kiire. Tärkeää on myös luetuttaa tekstejään ystävällisillä lukijoilla, jotka antavat mahdollisimman todenmukaista palautetta. 

Kati ohjasi viime talvena ensimmäistä kertaa luovan kirjoittamisen ryhmää Rovalan kansalaisopistossa. Ryhmä on kurssiohjelmassa tänäkin syksynä, paikkatilannetta voi kysellä opistolta.

 Kati Kannon julkaisut.

 
Kati Kannon julkaisut:

Lumikettu, romaani, 97 s. (PoPa 2015). 15 €.
Ruusuja lumessa, runoja, 75 s. (PoPa 2015). 15 €.
Maitokahvimaa, novelleja, 90 s. (PoPa 2015). 20 €.

 

 

Arja Vasama