Kirjailijat kierrokselle - Kirjan vuoden 2015 kirjailijakiertue Kahd8ksan ääntä

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kirjailijakiertue Kahd8ksan ääntä aloittaa turneensa Rovaniemeltä 5.5.2015 ja jatkaa sieltä mutkittelevaa matkaansa Oulun, Vaasan, Jyväskylän, Kuopion, Mikkelin, Kouvolan ja Turun kautta Laitilaan, jonne kiertue päättyy 12.5.. Viikkoa ennen H-hetkeä kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen Taiken Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteestä toteaa tyytyväisenä, että kaikki alkaa olla valmista lähtöön.

Heikkinen tunnustautuu kiertueidean isäksi:

– Esikuvana minulle on ollut Nuoren Voiman Liiton Kytkin-kiertue kesältä 2009. Olen järjestänyt pestini aikana useampia kirjailijakiertueita, mm. viikon kiertueet Venäjällä ja Ruotsissa ja ne ovat olleet hyvin antoisia. Kirjan vuoden 2015 merkeissä tästä kiertueesta kasvoi aika iso. Tavoitteena on tuoda esiin suomalaisen kirjallisuuden moniäänisyyttä ja nostaa esiin kirjailijoita maamme eri puolilta. Kiertuevalmistelut aloitettiin noin vuosi sitten ja kun rahoitus varmistui tammikuussa, pyöräytettiin käytännön järjestelyt kunnolla liikkeelle.

Kiertueen suunnittelu alkoi siitä, että Heikkinen tiedusteli Taiken aluetoimipisteiden halukkuutta osallistua hankkeeseen. Kolmestatoista pisteestä kahdeksan ilmoittautui mukaan. Jokainen näistä sai ehdottaa mukaan yhden kirjailijan omalta toimialueeltaan.

– Mielestäni kahdeksan on varsin sopiva määrä. 13 kirjailijan mahduttaminen samaan iltatilaisuuteen olisi voinut olla jo aika työlästä.

Mukaan lähtevät kirjailijat etsittiin yhteistyössä alueellisten kirjailijayhdistysten kanssa. Esimerkiksi Lapin Kirjallisuusseura ehdotti muutamaa nimeä, joista lopulta valikoitui mukaan kemiläinen eräkirjailija Jorma Koski. Muut kiertueen kirjailijat ovat Jukka Behm Kouvolasta, Mervi Heikkilä Seinäjoelta, Jyrki Heikkinen Kuopiosta, Juha Kulmala Turusta, Miki Liukkonen Oulusta, Aki Luostarinen Pieksämäeltä sekä Markku Ropponen Jyväskylästä.

– Mukaan lähteneet tuntuvat olevan hyvin innostuneita kiertueesta, Heikkinen kertoo.

Järjestäjien tehtävänä oli etsiä ja sopia klubien ja kirjailijavierailujen tapahtuma-ajat ja paikat, huolehtia kiertueen tiedotuksesta ja tietenkin hoitaa ”keikkabussi” ja muut käytännön järjestelyt niin että kirjailijat saavat keskittyä omaan tehtäväänsä, esittelemään työtään. Viisi läänintaiteilijaa vuorottelee tilaisuuksien juontajina. Rovaniemen klubi-illan juontaa lastenkulttuurin läänintaiteilija Tittamari Marttinen Lounais-Suomen aluetoimipisteestä.

Kiertue pysähtyy kahdeksana päivänä kahdeksalla eri paikkakunnalla ja jokaisella järjestetään yleisölle avoin klubi. Klubi-illan juontaja haastattelee kirjailijoita ja he lukevat näytteitä teksteistään, jotka edustavat monipuolisesti kirjallisuuden eri lajeja, lastenrunoista dekkareihin. Yleisökysymyksillekin varataan aikaa. Lukijat ovat Heikkisen mukaan kiinnostuneita tapaamaan kirjailijoita, juttelemaan ja saamaan omistuskirjoituksia ostamiinsa kirjoihin. Klubien lisäksi muutamilla kiertuepaikkakunnilla järjestetään kirjailijavierailuja, joihin osallistuu kaksi kirjailijaa kerrallaan.

Tuomo Heikkinen toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi kiertueen ensimmäiselle kirjailijaklubille tiistaina 5.5.2015 klo 19 Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-saliin. Tilaisuuteen tulijoille on kahvitarjoilu klo 18.30 alkaen.

Lisätietoa kiertueesta ja mukana olevista kirjailijoista: http://kirjailijakiertue.blogspot.fi/

Tuomo Heikkinen. Kuva: Tero Kyllönen

Tuomo Heikkinen on toiminut Pohjanmaan kirjallisuuden läänintaiteilijana vuodesta 2009. Hänen toimikautensa päättyy vuoden 2015 lopussa. Kirjallisuuden läänintaiteilijan työnä on edistää kirjallisuutta sekä saada lisää näkyvyyttä kirjallisuudelle. Tähän Heikkinen on pyrkinyt muun muassa järjestämällä vuosittain erilaisia tapahtumia ja kiertueita. Meille lappilaisille hän on tullut tutuksi Pohjois-Suomen kirjailijapäivien tuottajana. Seuraavia kirjailijapäiviä suunnitellaan parastaikaa ja ne järjestetään 22.–24.4. 2016 Rovaniemellä.

Arja Vasama