Tällä viikolla 2020 

 

 

Jummptsi jampitsi - että kylän talojen välissä tuulee koko joulukuun yön. Ollaan menossa 2020-luvulle tällä viikolla...

Jestas että joku voi kuvitellakaan,

että ei eläisi, kun 2040-luku alkaa.

Minä kun toivoin jaksavani edes vuoteen 2000.

Olinhan sentään ollut jo mm. Juha Ruusuvuoren viemänä 1300-luvulla, Timo Mukan kanssa pyrkivänä etukäteisaikuisena Lapinsodan jälkeisessä ajassa, kahlannut raamatun useissa kertomuksissa, Mika Waltarin alapäässä, ja ollut mukana nuoren Sibeliuksen kurkkusyövän peloissa.

Olin siinäkin tulevassa nobelisti Bob Dylanissa, kun Pelle Miljoona häntä käänsi ja bändinsä 1980 dylania punkkina soi.

Lompsan lampsan lompsän lämpsän lompääppää – mitä sitä sitten kirjoitellaan, kun vuosisadan puoliväli lähestyy? Tulevaisuudesta, rakkaudesta ja lumiveistoksista? Rahasta kirjoitetaan, kuten niin modernit kehityksen kärjessä olevat norjalaiset mielestään mainioine tv-sarjakäsikirjoituksineen jo nyt? Lompsan lampsan lompsän lämpsän lompääppää!

Kertomus vie. Kun emme katsoisi kaikki ainoastaan samaan suuntaan ja kun emme kuuntelisi vain yhtä tuulta kuin yhtä totuutta.

Ota viisautta sieltä ja viisautta täältä ja antakaa minun joskus olla tyhmä. Tai ei sittenkään, älkää antako. Olen ilmankin, toisinaan.

Antakaa toistenne elää. Mutta ei itseään viisaampana tarinaansa kertoa.

 

Syksyn 2019 Lapillinen luvassa kotiin kannettuna alkuvuodesta

 

Lapillinen 48, marraskuussa ilmestyneen lehden paperiversio, on Postin hoteissa kateissa. Asiaa selvitetään painotalo Grano Oy:n, Postin ja Lapillisen toimituksen toimesta.

Painettu Lapillinen 48 toimitettiin Granolta 7. marraskuuta Postin jaettavaksi. Luvassa on mahdollinen 2. painos tammikuussa 2020. Pahoittelemme postituksen viivästymistä jäsenillemme, tilaajillemme ja ilmoittajillemme.

Lapillinen 48 on ollut marraskuusta asti vapaasti luettavissa Lapin kirjastoissa ja netissä osoitteessa https://issuu.com/lapinkirjallisuusseura/docs/lapillinen_48_issuu.

 

2020

 

Lapillinen tehdään tänä vuonna kaksi kertaa. Toukokuun numeron teema on ”Kirja 2020” ja marraskuun Lapiillinen (nro 50!) toteutetaan teemalla ”Ilmasto”. Edellinen etsiskelee tulevan kirjan merkitystä ja muotoa, kun taas jälkimmäinen avaa ja aprikoi ilmastoa nyt, ennen ja tulevaisuudessa – Lapista käsin. Tervetuloa mukaan kirjoittamaan. Erityisesti jäsenten runoja ja tarinoita otetaan vastaan.

 

 

Toivotan jäsenillemme Lapin kirjallisuusseuran hallituksen puolesta onnellista vuotta 2020!

Tapani Tavi

Hallituksen jäsen ja Lapillisen päätoimittaja