Luovuutta tukevat työvälineet ryhmätyön tueksi

On yhteisesti koettua, että kun luova työskentely siivittää ajan, viikko kirjoittajakurssilla vierähtää sukkelasti. Päivät kuluvat vertaisryhmissä innostavia keskusteluja käyden ja illat kirjoittaen. Mutta viikko on aina pian ohi ja 51 viikkoa ennen seuraavaa kurssia tuntuu kohtuuttoman pitkältä.

Edellä kuvattu päättäjäistunnelma on tuttu monelle Sodankylän kurssien osallistujalle. Sompion koululle asti sonnustautuneet harrastajat ovat siksi määrätietoista porukkaa, että ongelmaa ei ole jätetty ratkaisemattomaksi. Tekemätön talvikausi on nähty mahdollisuutena uudelle toimintatavalle. Sen suunnittelemiseksi on tehty oma-aloitteista yhteistyötä opiskelijoiden kesken. Opettajat ovat antaneet tukensa aktiivikkojen pyrkimyksille. Sodankylän kirjoittajakurssin lyriikkaryhmässä 2014 omaksuttiin myös palautteen antamisen alkeet. Oppilaat kirjasivat toistensa kirjoittamien runojen tunnelmia, tunnistamiaan teemoja sekä teknisiä huomioitaan rakentavan palautteen muotoon ja lukivat niitä muiden kanssa käytävän keskustelun alustukseksi.

Kristiina Wallinin antama malli otettiin myös toimintaohjeeksi, kun samana syksynä käynnisteltiin runopiirin toimintaa ja pohdittiin, miten vertaisryhmä voisi jäntevästi viestiä keskenään Internetin tuella. Aluksi ajateltiin soveltaa vain sähköpostin käyttöä, mutta pian huomattiin, että virtuaalinen kokoustaminen, joka monille oli jo tullut tutuksi työelämässä, sopisi mainiosti myös harrastustoiminnan tueksi. Etäisyyksien voittamiseksi keksittiin käyttää Skypeä.

Syntyi parityöskentelyyn perustuva ryhmätyöohje virtuaaliselle kirjoittajaryhmälle.

Ryhmän toimintaa ylläpitävänä pääsääntönä on, että sen jäsenet kirjoittavat uuden runon vertaisryhmäsä arvioitavaksi kerran kuussa. Jokaiselle kirjoittajalle nimetään pari, jolle oma runo annetaan arvioitavaksi. Vastavuoroisesti nimetty pari antaa palautteensa omalle "kriitikolleen". Saadun kirjallisen palautteen jälkeen viimeistellyt runot esitetään ryhmässä, joka saa myös runoilijalle annetun kritiikin ennakkoon luettavakseen. Ryhmän virtuaalisessa kokouksessa jokainen jäsen antaa suullisen palautteensa esitettyihin teksteihin.

Itseohjautuva ryhmätyö on osoittautunut vetovoimaiseksi tavaksi edistää kirjoittamisharrastusta.

"Runorupeamaksi" itseään kutsuva ryhmä on pysynyt näihin asti alkuperäisessä kokoonpanossaan. Se on nyt työskennelyt kolme talvea. Karkeasti arvioiden jokainen kahdeksasta jäsenestä on kirjoittanut parikymmentä uutta runoluonnosta ja saanut ryhmän palautteen niiden viimeistelemiseksi. Toukokuussa jäsenet sopivat aloittavansa uuden työskentelyjakson taas ensi syyskuussa.

Sama periaate osoittautui hedelmälliseksi myös draamankirjoittajille. Juha Hurmeen kurssilta 2016 muodostettu viisihenkinen "Draamarepeämä" -ryhmä aloitti viime syksynä. Se kokoontui virtuaalisesiti toukokuuhun mennessä 8 kertaa. Ryhmätyön tuloksena syntyi nelisenkymmentä näytelmäkohtausta. Yksi niistä, Leena Pyhäluodon "Katoamisilmoitus", saa pienoisnäytelmänä ensiesityksensä Jätkän lavalla Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla elokuussa.

Kokemukset kirjoittajien uudenlaisista ryhmätyötavoista ovat olleet rohkaisevia ja niitä kehitetään edelleen. Suurimmaksi haasteeksi on koettu teknisten välineiden toimintahäiriöt. Uusia, varmatoimintaisia ja häiriöttömästi viestintää tukevia menetelmiä tullaan testaamaan syyskuussa alkavissa ryhmissä. Virtuaaliryhmien vetäjien opastusta on myös suunniteltu osaksi Sodankylän kirjoittajakurssien tulevaa toimintaa.

Syksyllä aloittavista ryhmistä kerrotaan sivuillamme elo/syyskuun taitteessa.

Erkki Kaila

(Airaksela 26.6.2017)