Runopolkuja

 

Kittilän lumilla kirjastoautossa on lämpöä ja tunnelmaa. Kirjastoautonkuljettaja Jouni Heino osaa tien ja tuntee asiakkaansa. – Tässä on tämä kirja jota kyselit viime kerralla lainataksesi. – Ai. Niinpäs taisin kyselläkin..

Runokohtaaminen -kiertue vierailee talven mittaan kirjastoauton eri reiteillä Kittilässä. Laajalla alueella kilometrejä kirjoille piisaa – noin 1600. Runoilija-kirjailija kulkee kyydissä muutaman viikon välein esitellen runohyllyä, lukee runon, tapaa ihmisiä ja hakee tunturilappilaisia kirjoittajia tulevaa runopolkua varten.

Kirjoittajia haetaan ensi kesäksi suunniteltavalle Runopolulle. Kirjaston lisäksi järjestelyissä on mukana Kittilän kulttuuritoimi. Tekstit voivat olla lyhyitä tarinoita, mietelauseita tai runoja. Kaikkia näitä voi tarjota myös yhdessä. Kirjoittajalla ei tarvitse olla aikaisempaa julkaisuhistoriaa. Kultakin kirjoittajalta Runopolulle ripustetaan 15 tekstitaulua. Kokonaisuudessa töiden määräksi on hahmoteltu 20–30 tekstitaulua.

Runotaulujen aiheena on laveasti Luonto ja kevein ja luontoon sopivin taulu on teksti valkoisella paperilla sään kestäväksi laminoituna. Teokset ripustetaan puihin, kallioihin ja kantoihin. Itse luonto on se maisema. Teksti toimii ikään kuin kulkijan eli lukijan keskustelukaverina.

Paikka jossa kuljetaan. Runopolku hakee paikkaa kunnan alueelta aina vuodeksi kerrallaan. Kyliltä ja kylien lähistöiltä paikkaa jossa kuljetaan. Etsitään maastoreittiä  koko polkua tai osaa siitä. Taulut ripustetaan noin kilometrin alalle ja korjataan vuoden päästä pois.

Vastaavaa olen aikaisemmin tehnyt Pohjois-Karjalassa. Parisenkymmentä vuotta eli 90-luvun alusta vaihtelevalla menestyksellä. Joku on jopa kertonut saaneensa vielä suuremman kuin luontoelämyksen luettuaan runon keskellä luontoa. Toisinpäin maalaten maisemaa, esitelläkseni itseni subjektiivisesti, luettelen runokirjatuotantoni (8 kpl) - ilmestymisvuodet - ja niiden aihe - sanalla sanoen luontoympäristön:

Teurastamokyyhky – 1995 – verinen työ kontra nuorten avioliitto;
Kissa Metsäläinen – 2000 – eronneen miehen korpivuosi kissan kanssa;
Erakon perhe – 2006 – mies ja erotetut lapset;
Lastenvaunut pääkaupungissa – 2008 – potra isä ja kuuron kaupungin hälinä;
Rantalaisia – 2008 – lähteminen ja saapuminen;
Rukoushuoneen portinvartija – 2011 – tila vie, talo täyttää;
Lapsen teko – 2012 – mitä mies?;
Hauki latvavesien banaani – 2014 – kotomaan eksotiikka.

 

 

Kirjoittaja on Kittilässä asuva runoilija-kirjailija Tapani Tavi Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.