Tapani Tavi
Kilpisjärven rannalla, 26.6.2021

Heinäkuun luovia

Heinäkuuksi on kirjoitettava heinäkuusta. Onko taide sidottu aina aikaan? Ja niin ollen myös tekijän ikään?

Kylmän sodan aikaan CIA:n on todistettu rahoittaneen USA:n ”taiteilijahyökkäyksen” ja kehittäneen rahalla alan terävimmän kärjen. Mm. eri maiden vaikuttajia voidellen ja medianäkyvyyden kautta. CIA:n on sanottu taide kainalossaan jouduttaneen Neuvostoliiton tuhon nuorten ja työväestön kautta. Tämä USA:n ulkoinen poliisi oli taustalla kustantanut massiivisia taidenäyttelyitä Euroopassa ja oli osaltaan mahdollistamassa suurien rockfestivaalien nostamisen länsimaisen kulttuurin kruununjalokiviksi.

Kommunismin kaatamiseksi tähtinä nähtiin esimerkiksi maineensa huipulla kuolleet ”työmiestaiteilija” Jackson Pollock, poptaiteen mestari Andy Warhol ja Yhdysvaltain Euroopan armeijan merijoukkojen komentajan poika The Doorsin Jim Morrison, rock-kapinallinen, runoilija ja hieno muusikko. Kuinka uljaasti Jimi Hendrix ylevöikään Woodstockissa 1969! Irvi ja karmi USA:n kansallislaulua kitarallaan, oi tähtilippu, eläköön vapaus!

Kommunismin idän vaaran pelossa länsimaissa korostettiin ja ihailtiin omia maitamme, kuinka runoilijat ja saarikosket saavat juoda vapaina kuin työmiehet viinaa ja rockin kosmopoliitit hukkuvat vaikka heroiiniin ylistettyinä sankareina. Suurimmat 27-vuotiaina suurina kuollen.

Aikansa tähtiä. Lumiukkoa ei kaipaa heinäkuun helteeseen. Mutta olisihan sen pistäytyminen, polvella istumassa, kiva yllätys.

Lasken seitsemääntoista metriin seitsemäntoistamilliset verkkoni, niin kuin tietyllä järvellä tietyssä kohdassa keskellä kesää olen tehnyt liki kolmenkymmenen vuoden ajan. Siika sukuineen viettää siellä kuumaa aikaa loikoillen ja köllötellen. Taiteilija minussa on hiljaa, sillä nyt suorittaa ympärilläni miljardit ja miljardit toiset kuin ihmiset. Minä kuuntelen. Heinäkuussa huokaillaan ja huhuillaan kun uskomattoman laaja ja aina uutta hämmästystä avaava eliö- ja kasvikanta ympärillämme ilmassa, metsässä ja pihanurmessa esittävät taiteellisen maailman alkuleipää ilman ihmistä. Me kuuntelemme. Meidän osamme luovia taiteella on yksitoista muuta kuuta.

Tapani Tavi

Runoilija ja kirjailija. Lapin kirjallisuusseuran jäsen ja hallituksen jäsen.

P.S. Tervetuloa sanalliseen taidetapahtumaan Runohuoneella Kittilässä sunnuntaina 1.8.2021 kello 12-14. Silloin runoilijat lukevat itseään. Ja vievät toisensa ja yleisönsä valoisiin taivaisiin ja hämärän lehtoihin. Silloin on menossa Lyyriset räkkäolympialaiset! PIHARUNO.

Vapaa pääsy.