Luovaa kirjoittamista ja luurikursseja

Lapin Kirjallisuusseura rohkaisee toiminta-ajatuksensa mukaan jäseniään lukemaan, kirjoittamaan ja julkaisemaan. Viimeisen vuoden aikana muilta harrastuksilta onkin voinut jäädä aikaa, kun elinpiiri on kaventunut ajallemme tyypilliseen tapaan.

Legendaarinen Sodis eli Sodankylän kirjoittajakurssi järjestetään koronan vuoksi verkossa nyt jo toisena kesänä peräkkäin, Revontuliopiston operoimana. Kurssin vetovoima ei ole vähentynyt etätoteutuksen myötä: ensimmäinen kurssi varattiin täyteen 21 sekunnissa!

Kirjoittamisen harrastaminen ja luovan kirjoittamisen opiskelu ei ole Suomessa jämähtänyt muutenkaan sijoilleen. Se on siirtynyt vauhdilla verkkoon siinä missä monet muutkin työt ja opinnot yhteiskunnassamme. Kirjoituskursseja ja luovan kirjoittamisen arvosanaopetusta järjestävät tahot reagoivat vuosi sitten nopeasti ja kirjoittajat ohjattiin pulpettien sijaan omien näyttöjen ääreen.

Onneksi, sillä Tilastokeskuksen mukaan (Tilastot, vapaa-ajan osallistuminen, 2017) kaunokirjallisia tekstejä, kuten runoja tai novelleja kirjoitti kuusi prosenttia Suomen 10 vuotta täyttäneestä väestöstä. Vaikka luvusta raakattaisiin pois oppilaitoksissa kirjoittamaan ”joutuvat” nuoret, veikkaan, että Suomessa on kielialueen kokoon nähden suuri määrä pöytälaatikkokirjailijoita tietyissä ikäryhmissä. Me olemme kirjoittavaa kansaa.

Kirjoituskursseilla muistijäljen jättävä fiilis syntyy, kun ollaan yhdessä ja jaetaan sama energia. Sodiksen lähikurssia kaipailevat muistelevat kaiholla yhtä lailla työläitä yötehtäviä kuin yhteisiä keskusteluja, iltakävelyitä- ja uinteja Lapin yöttömässä yössä.

Yllättäen etäkursseillakin voidaan päästä miltei samaan luovaan tilaan, hyvään tunnelmaan ja energiaan. Vaikka kasvot ripottautuvat näytölle pikkuruisina ruutuina ja luurit hiertää korvia, on tunne yhteisen asian äärelle kokoontumisesta sielua hivelevä.

Pidetään siis yhdessä kiinni Lapin Kirjallisuusseuran missiosta ja kirjoitetaan, annetaan tarinan näkyä!

PS: Jos olit onnekas ja sait napattua paikkasi kesän etä-Sodiksesta, onneksi olkoon!
Jos jäit rannalle tai osoite ei ole muuten ennestään tuttu, käy kurkkaamassa palvelutarjontani harrastekirjoittajille www.kirjoitaparemmin.fi

Anne Lukkarila

Anne Lukkarila,
kirjoittajaohjaaja kirjailija ja kustantaja AK Kustannus & Kirjoita Paremmin