Esittäytyminen

28.11.2020 kävelin sisään Rovaniemen pääkirjastoon, laitoin maskin kasvoilleni ja istuin Lappi-saliin harvakseltaan aseteltuihin tuoleihin. Aiemmin päivällä olin katsonut Susinukke Kosolaa esittämässä runojaan streamistä, joka tosin osoittautui varsin pätkiväksi ja luovutin sen suhteen varsin nopeasti. Jos en väärin muista, luin hetken sen sijaan Sauli Sarkasen runoja, kävin suihkussa ja heitin jotain muuta päälleni kuin ruudulliset aamuhousut.

Kirjaston alkaessa sulkeutumaan olin valittu Lapin Kirjallisuusseuran vuoden 2021 hallitukseen ja lähtiessäni paikalta Arja Vasama tiedusteli osaamistani nettisivujen suhteen. Tammikuun alussa järjestetyssä Skype-kokouksessa otin vastaan nettisivujen päivittämisen ja Arjan kanssa pidimme oman kokouksen nettisivujen käytöstä, sekä monesta muusta.

Nyt 30.1.2021 istun tietokoneeni edessä ja viimein aloitin tämän kuun pääkirjoituksen kirjoittamisen. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan. Mietiskelin aamun, mistä kirjoittaisin, mutta mietiskelyni ei tuottanut sen kummempaa ahaa-hetkeä vaan lopulta päätin kirjoittaa itsestäni. Käytänkin tämän palstatilan itseni esittelyyn.

Oma matkani kirjoittajaksi tai ehkä voisi sanoa, että se hetki, kun vihdoin myönsin olevani kirjoittaja, tapahtui muutama vuosi sitten. Kirjoittamiseni ei alkanut kurssilta vaan festareilta. Tapasin henkilön, joka oli enemmän innostunut kirjoittamisesta kuin kukaan kenet olin tavannut aikaisemmin. Oma satunnainen kirjoitteluni tuntui vähäiseltä ja vähäpätöiseltä hänen kirjoittamiseen verrattuna, mutta sain sysäyksen.

Aloin kirjoittamaan päivittäin ja löysin itselleni uuden kirjallisuuden lajin – runouden. Lukijana olin jo kokeneempi, ja kirjahyllyni oli alkanut täyttyä beat-kirjallisuudella. (Miettiessäni pääkirjoitusta, olin lähellä kirjoittaa tekstin beat-kirjallisuudesta ja sen väärinkäytöstä runokritiikissä, mutta jätetään se seuraavaan kertaan.) Nopeasti kirjoittamisen aloitettuani perustin Instagramiin tilin, johon julkaisin kirjoittamiani runoja, ja teinpä lavarunodebyyttinikin hermostuneena Jyväskylän Vakiopaine nimisessä pubissa. Lopulta tämä vaihe johti viimein Harri Hertellin lavarunokurssille, joka järjestettiin Kulttuuritalo Wiljamilla. Kurssin jälkeinen lavaesiintymiseni oli vielä tärisevin jaloin ja ylijännittyneenä, mutta olin jäänyt koukkuun, eikä mikistä enää päässyt irti.

Hertellin kurssin aikana muodostui jo idea porukasta, joka alkaisi järjestämään aktiivisemmin Open Mic -iltoja Rovaniemellä. Tästä syntyi myöhemmin Sanaseura, jonka nimen alla olemme nyt järjestäneet parin vuoden aikana kymmenisen sanataideiltaa ja sen lisäksi erilaisia videoteoksia. Lavalla olen tainnut käydä niistä lähes jokaisessa, ensimmäistä iltaa myös juonsin osaksi. Juontaminen ei tosin osoittautunut omaksi vahvuudekseni. Lapin Kirjallisuusseuran tapahtumissa minua on voinut nähdä Runokönkäällä sekä Poetry Slamin SM-kilpailujen aluekarsinnoissa, jotka järjestettiin Sanaseuran ja Kirjallisuusseuran yhteisvoimin. Voisinpa jopa julistaa, että omassa kuplassani runous elää ja voi hyvin Rovaniemellä, vaikka nykyinen korona-aika onkin tapahtumia verottanut rankalla kädellä.

Esiintymisen lisäksi runouteeni on voinut törmätä myös kirjoitettuna. Tärkein julkaisukanava itselleni on Instagram-tilini @haikujahetkesta, jonne runoja on ilmestynyt vuodesta 2018 lähtien ja yhä ilmestyy vähintäänkin viikoittain. Lisäksi runojani on pariin otteeseen ollut Lapillisessa ja Lapin Kirjallisuusseuran nettisivuilla Kuukauden Runona. Kirjastolla viime vuoden alussa runojani oli tarjolla Annetaan Runoja -projektin tiimoilta, nopeasti mukaan napattavana. Jotain on myös tulossa, sillä lähettämäni runo valittiin tulevaan Kapinaruno -antologiaan mukaan. Kokoajan myös työstän runojani ja kokonaisuuksia eteenpäin ja tulevaisuuden haaveissa on julkaista esikoiskokoelma ennen 30-vuotissyntymäpäivää.

Loppuun voisin vielä kiittää Arjaa vuosista, jotka hän uurasti Lapin Kirjallisuusseuran nettisivujen ja sometilien parissa, sekä opastuksesta, jonka hän on minulle tarjonnut. Tekemällä oppii, mutta on hyvä tietää, että on henkilö, jolta neuvoa voi kysyä. Toivottavasti voimme myös jollain aikataululla täyttää Arjan toiveen nettisivujen päivittämisestä!

Jyri Ollila