Suomen Kalakirjasto

Olen inarilainen tietokirjailija, joka työskentelee Luonnonvarakeskuksella kalatutkimuksen parissa Inarissa. Kalat ovat kuljettaneet minua koko aikuisiän. Myös kalakirjat ovat kuuluneet elämääni lähes yhtä kauan.

Keräsin lapsena postimerkkejä ja jääkiekon keräilykuvia, joten jonkinlainen keräilyvietti minussa on aina asunut. Kirjat muuttuivat keräilykohteeksi huomaamatta, eikä keräily alussa ollut kovin systemaattista.

Täällä Lapissa välimatkat ovat pitkiä ja divarit harvassa. Keräilyn alkuaikoina antikvariaattien postimyyntiluettelot olivat tärkeimpiä vanhojen kirjojen hankintalähteitä, kunnes internet mullisti kirjakeräilyni. Suuri määrä antikvariaatteja oli aivan käden ulottuvilla, joten kokoelmani alkoi karttua ennen kokemattomalla vauhdilla. Pian huomasin olevani keräilyssä tiellä, jolta ei ole paluuta.

Keräily on saanut viime vuosina kirjojen pelastamisen roolia enemmän ja enemmän. Monet valtion virastot ja yliopistot ovat hävittäneet kirjastojaan ja ilman yksityisiä toimijoita suuri määrä vanhaa kirjallisuutta häviää kokonaan. Tämä on ollut yksi suurimpia motiiveja Suomen Kalakirjaston perustamiseen. Kirjojen ja julkaisujen määrä on kasvanut niin suureksi, että ne eivät mahdu enää mihinkään normaaliin asuinrakennukseen. Niitä ei voi myöskään jättää lapsien riesaksi, joten oli kaksi vaihtoehtoa: hävittää kirjat tai tehdä niille oma talo. Hävittäminen tuntui sen verran vastenmieliseltä, että päätin perustaa Suomen Kalakirjasto ry:n ja rakentaa kirjoille oman talon. Hullu haave, joka on nyt toteutunut. Oma kirjastorakennus Muonion Jerisjärven rannalle valmistui vuonna 2018. Suunnittele suuria, ajattele avarasti.

Kalakirjasto sai vuoden 2018 lopussa Koneen säätiön apurahan. Tämä mahdollisti kirjastonhoitajan palkkaamisen. Erkki Lounasvuori aloitti työnsä maaliskuussa 2019. Aineiston järjestäminen ja tietokantaan vienti on aikaa vievää työtä. Tietokannassa on n. 26 600 nimekettä ja sitä täydennetään säännöllisesti. Aineistoa on kertynyt niin paljon, että kaiken saaminen tietokantaan on vuosien työ. Mukana on paljon hankalasti luokiteltavaa materiaalia, esimerkiksi kirjeenvaihtoa aina 1800-luvun lopulta alkaen. Nämä on tarkoitus digitoida ja arkistoida asianmukaisesti.

Kalakirjasto on osoittanut, että pienellä yksityisellä erikoiskirjastolla on valtakunnallista merkitystä. Tästä on osoituksena eduskunnan budjettivaroista myöntämä avustus. Tämä raha kattaa suurimman osan vuoden 2020 toiminnasta.

Kalakirjasto on auki arkisin klo 9-16. Kotisivuilta www.suomenkalakirjasto.fi löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa kaloista, mutta myös kulttuurihistoriasta kiinnostuneille.

Ari Savikko

Hallituksen jäsen