Sukella päähenkilöösi!

Me kaikki, jotka harrastamme lukemista tai kirjoittamista, sukellamme joka kerta myös tarinan henkilöiden psyykeen. Joskus kirjan juoni vaikuttaa kiinnostavalta, mutta lukeminen tyrehtyy siihen, ettei päähenkilö tai muut tarinan toimijat vaikuta uskottavilta.

Uskottavuutta voi rakentaa henkilöön tietoisesti. Tällöin apuun tulevat psykologiset käyttäytymismallit, miksei vaikka kiinalainen horoskooppi. Meitä on moneen junaan, kukin taaplaa tyylillään ja sitä rataa.

Asia on melko pinnalla nykyään. Yksi myydyimmistä ihmistuntemuksen ja työyhteisöjen kehittämisen kirjoista on tällä hetkellä käyttäytymistieteilijä Thomas Erikssonin populaari tietokirja Idiootit ympärilläni (saatavana myös e-kirjana ja äänikirjana). Siinä käsitellään ihmistyyppejä hyvin samalla tavalla kuin tasapainon avaimissa – joista kohta kerron lisää – sillä pohjalla on samaa teoriapohjaa. Jos asia kiinnostaa enemmän, kannattaa kirja lukea!.

Tasapainon avaimet luovan kirjoittamisen apuna

Mitäpä jos ottaisimmekin avuksemme menestyksekkään työyhteisöjen kehittämisen työkalun ja soveltaisimme sitä luovaan kirjoittamiseen? Tasapainon Avaimet® on tehokas ja käytännönläheinen työkalupakki niille, jotka haluavat kehittää luontaisia vahvuuksiaan ja kommunikointitapojaan. Miksei se toimisi luovan kirjoittamisen tukena, silloin kun haluat rakentaa uskottavan päähenkilön?

Kurkataanpa lisää, mitä nuo avaimet ovat! Työkalusto jaetaan kolmeen pääkategoriaan: kommunikaation, jaksamisen ja motivaation avaimiin. Kaikkiaan työkalustoa on peräti yhdeksän eri näkökulman verran.

Hmmm… ei hullumpaa! Entäpä jos tuntisitkin päähenkilösi läpikotaisin, tai ainakin olisi käsitellyt läpi nämä seuraavat ihmisen sisintä valottavat tekijät:

Reagointitavat – Asenteet – Toimintatavat – Arvomaailma – Kompastuskivet - Tukipilarit – Arkkityypit – Päämäärät – Motivaatiotekijät.

Haluatko kokeilla? Tässä harjoite:

Otan esimerkiksi tuon listan ensimmäisen, reagointitavat.

ENSISIJAISIA REAGOINTITAPOJA on kolme:

- ajattelu (ajatusreaktio)

- tunneperäinen (tunnereaktio)

- toiminta (tekeminen)

Käytämme kaikkia em. reagointitapoja, mutta eri ihmiset reagoivat eri järjestyksessä.

Esimerkki: Dekkarisi päähenkilö löytää yllättäen ruumiin. Jos reagointitapojen järjestys on 1. ajattelu 2. toiminta 3. tunne hän voi ajatella ensin, että täytyy soittaa poliisille. Sitten hän soittaa. Puhelun jälkeen hän purskahtaa itkuun.

Jos taas reagointitapojen järjestys on 1. toiminta 2. tunne 3. ajattelu hän ryntää ruumiin luo, koettaa elvyttää ja tutkii taskut löytääkseen henkilöllisyystodistuksen. Sitten hän vasta järkyttyy. Ja tajuaa liian myöhään sotkeneensa rikospaikkaa.

POHDI SIIS etenkin päähenkilö kehitellessäsi, mitkä ovat tämän tyypin luontaiset, käyttäytymistä ohjaavat reagointitavat, niin saat henkilöösi lisää uskottavuutta. Muista pysyä uskollisena valinnallesi!

Opi lisää ilmaiseksi!

Innostuin Tasapainon Avaimet® -kouluttajana työkaluston mahdollisuuksista päähenkilön syventämiseen, joten nyt voit hyötyä pilotista: tarjolla on maksuton Kirjoita paremmin -sähköpostikurssi, joissa käsitellään lyhyesti kukin yhdeksästä avaimesta kerrallaan.

Vielä ehdit mukaan! Kirjaudu mukaan osoitteessa

Et sitoudu mihinkään, voit liittyä ja kirjautua osoitelistalta milloin haluat.

Syysterveisin

Anne (Arkkityyppejäni: Pappi, Taitaja, Soturi)
AK Kustannus, www.akkustannus.com