Naisten ääni -verkkojulkaisu

Olen kauniin ja lämpimän kesän keskellä istunut kirjoituspöydän ääressä ja ”tutustunut” moneen lappilaiseen naiseen netin kaikkitietävässä maailmassa. Enkö ole nauttinut auringosta ja laiskotellut kerrankin jäätelöä nauttien? Toki, toki, olen tehnyt sitäkin. Mutta olen myös lukenut ja kirjoittanut lappilaisista naisista Naisten ääneen. Naisista, joiden tarinat kiehtovat minua.

Naisten ääni -verkkojulkaisu

Suomalainen Naisliitto antoi 100-vuotiaalle Suomelle lahjaksi verkkojulkaisun, jossa on noin 700 naiselämäkertaa. Joukossa on merkkinaisia, paikallisia vaikuttanaisia, yhdistysaktiiveja, naisia eri ammateissa, ja ihan tavallisia suomalaisia naisia maaseudulta kaupungeihin 1700-luvulta tähän päivään.
Suomalainen Naisliitto ylläpitää Naisten ääni -verkkojulkaisua. Vuonna 2017 Naisliitto täytti 110 vuotta ja Suomi 100 vuotta. Ajatus suomalaisten naisten elämäkertojen keräämisestä juhlavuoden kunniaksi nousi esille Suomalaisessa Naisliitossa jo vuonna 2013. Naisliitto haluaa verkkojulkaisullaan lisätä naishistoriatietoisuutta ja laajentaa näkemystämme suomalaisesta elämänmenosta. Päämääränä on myös lisätä tutkijoiden ja toimittajien käytettävissä olevaa tietoa suomalaisista naisista. Tällä hetkellä verkkojulkaisussa on 697 elämäkertaa. Aineisto sijoitetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon tutkimuksen käytettäväksi.
Verkkojulkaisu avautui 20.3.2015. Naisten ääni on yhden klikkauksen päässä ja se on avoin kaikille netissä surfailijoille. Kuka tahansa voi laatia artikkelin ohjeet luettuaan, toimituskunta ratkaisee viime kädessä sopivuuden ja julkaisukelpoisuuden.

Lisää lappilaisia naiselämäkertoja!

Koska olen hallituksen jäsen Suomalaisen Naisliiton Tornion yhdistyksessä, sain tehtäväkseni kirjoittaa kemiläisestä kansanedustaja Elsa Karppisesta. Siis, kuka? En ollut koskaan kuullut edes hänen nimeään! Ja kuitenkin hän oli Lapin läänin ensimmäinen naiskansanedustaja. Tietoa oli niukasti saatavissa, mutta jotain sentään löysin. Innostuin!
Ja kesän aikana kirjoitin lisää artikkeleita Naisten ääneen lappilaisista naisista: Liisa Rautiainen, Hildur Larsson, Tyyne Martikainen, Lilja Kinnunen-Riipinen, Elsa Montell ja Marina Takalo.
Marina Takalon elämäkerta vaati muutakin kuin wikipedian tietoja. Luin Juha Pentikäisen kirjoittaman Marina Takalon elämäkerran. Vienankarjalainen, luku- ja kirjoitustaidoton olosuhteiden pakosta Suomeen muuttanut runolaulaja jätti meidän kulttuurihistoriaan oman äänensä. Häneltä on tallennettu sadan tunnin äänitekokoelma joka lienee suurin yhden ihmisen suullisesta muistista koottu perimätieto maassamme.

Mutta lisää artikkeleita kaivataan! Lapin Kirjallisuusseuran jäsenissä on kymmeniä ihmisiä, joiden tuttavapiirissä on vaikuttanut tai vaikuttaa tomera nainen. Kirjoita hänestä! Kirjoita tavallisesta, lappilaisesta naisesta, jonka tarinan haluat säilyvän SKS:n arkistossa hamaan tulevaisuuteen saakka! www.naistenaani.fi .

Raili Ilola

Naisten ääni -verkkojulkaisun editoija