Tervetuloa Lapin Kirjallisuusseuran sivustolle!

Lapin Kirjallisuusseura on avoin kaikille kirjallisuuden ystäville. Seuran jäseneksi voi liittyä hallitukselle osoitetulla hakemuksella osoitteessa: c/o Erkki Kaila, Kiveliötie 2 B, 96500 Rovaniemi, sähköposti: lapinkirjallisuusseura@gmail.com tai täyttämällä sähköisen hakemuslomakkeen

Verkkosivujen ja jäsenlehti Lapillisen lisäksi lappilaisen kirjallisuuden kuulumisia voit seurata Twitterissä.

Kirjallisuusseura on myös Facebookissa. 

Lue lisää seuran toiminnasta

Kirja-alan ammattilaisia, kirjoittamisen harrastajia ja kirjallisuuden ystäviä yhdistävä tapahtuma vietettiin 22.–24.4.2016 Rovaniemellä kapinallisuuden teemalla.

Teema johdatti pohtimaan kuuliaisuuden ja kapinallisuuden välistä rajaa pohjoisessa kirjallisuudessa, kielen käytössä ja kirja-alaa koskevissa ammatillisissa kysymyksissä. Tapahtumaan osallistui kirjailijoiden lisäksi kustantajia, kääntäjiä, kriitikoita, kirjaston työntekijöitä, toimittajia ja teatterityötä tekeviä sekä lukuisia kirjallisuuden ystäviä. Osallistujia päivillä oli noin 80.

Lapin Kirjallisuusseura on toiminut laajan pohjoisen kirjailijafoorumin kakkosjärjestäjänä, päävastuun ollessa Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteellä. Tiivistä yhteistyötä tehtiin mm. Rovaniemen kaupungin kirjaston ja nimikkoseurojen kanssa.

Kirjailijapäivien puitteissa järjestettiin kirjailijavierailuja alueen kouluihin. Kemiläinen kirjailija Ritva Kokkola vieraili Rovaniemen Lyseonpuiston lukiossa. Rovaniemeläinen kirjailija Anu Ojala vieraili Napapiirin yläkoulussa. Tilaisuus oli kohdennettu koulujen oppilaille ja käsitteli kirjailijan ammatti-identiteettiä. 

Ohjelmistossa painottui kirja-alalle ominaisten ajankohtaisten teemojen käsittely. Tapahtuma tarjosi innostavia tarkastelukulmia kapinaan kirjallisuudessa ja kirjailijan työssä, sopiva – sopimaton – sovitettu akselilla. Yhdessä pohdittiin vanhoja kliseitä ja etsittiin uusia tapoja kehittyä ammatillisesti murrosten keskellä. 

Esimerkiksi Kustannusyhtiö Aarni Oy:n toimitusjohtaja Pasi Luhtaniemi avasi kirjailijapäivien kustantajapaneelissa uusia virikkeitä kotimaisen kirjan tekoon Suomessa. Paneelikeskustelun otsikkona oli ”Kustantamisen kapina” ja sen vetäjänä toimi Matti Ylipiessa Nordbooksilta. Pasi Luhtaniemen lisäksi keskustelijoina olivat runoilija Olli-Pekka Tennilä osuuskunta Poesiasta, kustannustoimittaja Lari Mäkelä WSOY:ltä, kirjailija Anu Ojala sekä Satu Koho Valtion kirjallisuustoimikunnasta.

Lappilainen kirjailija Anu Ojala puhui päivillä lukijan ja kirjailijan rohkeuden rajoista, suurista odotuksista ja peloista. Digitaalisessa maailmassa kapinallisuuden paljastaminen on erittäin helppoa, kun taas kirjailijan ja lukijan oikeudet privaattisuuteen ovat rajattuja. Mitkä ovat kirjailijan vastuurajat?

Monikulttuurisuuden teemaa koskettivat päivillä kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen sekä Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. Mikko-Pekka Heikkinen piti puheenvuoron suvaitsevaisuuden puolesta, joka avautuu useasti taiteen kautta. Minna Sirnö käsitteli taas herättävässä puheessaan oikeuksia omaan kieleen ja kulttuuriin.

Kirjailija Pauliina Vanhatalo otti puheenvuorollaan kantaa kirjailijan asemaan kohdistuneisiin ongelmiin ja odotuksiin, taiteilijan yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen statukseen. Sosiaalisen ympäristön luomat paineet, motivaation puute ja sen etsintä, vastuun kantaminen, sisäänpäin käänteisyyden ja ekstroverttiyden harmonisointi sekä julkisuuden tuomat haasteet ovat niitä peruskysymyksiä joiden kanssa kirjailijat kamppailevat päivittäin. 

 

Lapin Kansan kuvaaja keräsi pääpuhujat yhteiskuvaan. Takarivissä Anu Ojala, edessä Mikko-Pekka Heikkinen sekä Pauliina Vanhatalo. Kuva: Malla Alatalo

 

Jotta toimijoilla olisi mahdollisuus syventyä ammattikysymysten tarkasteluun päivillä oli tarjolla myös neljä teemakeskustelua. Runoilijat Markku Kokkola ja Olli-Pekka Tennilä (Osuuskunta Poesia) vetivät ”Runo kapinoi ja taistelee” -aiheista lyriikkakeskustelua. ”Kuva ja sana – käsi kädessäkö” keskustelun veti äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Tuula Saraniemi ja kutsuttuina keskustelijoina toimivat saamelaiskirjailija Kirste Paltto sekä tietokirjailija ja lastenkirjallisuuden dosentti Sisko Ylimartimo. ”Sanasta miestä, sarvesta härkää” -keskustelutilaisuudessa ohjaaja Jouni Rissanen ja toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen kertoivat läänintaiteilija-aikaisista projekteistaan sekä nykyisistä tehtävistään; Heikkinen Oulun kirjallisuuden talosta ja Rissanen Hailuoto Teatterifestivaalista.

Lapin Kirjallisuusseuran tuottamassa ”Kaunokirjallisen teoksen lumo näyttämölle” -keskustelussa pohdittiin dramatisointiin liittyviä kysymyksiä. Sen vetäjänä toimi ohjaaja ja dramaturgi Tuula Väisänen ja kutsuttuina keskustelijoina olivat näytelmäkirjailija ja dramaturgi Janne Rosenvall, dramaturgi ja suomentaja Aino Piirola sekä kriitikko Tenka Issakainen.

Pohjaa keskustelulle ja kysymyksille antoi Teatteri Aurore B:n Vera -esitys (avajaisnäytös järjestettiin avajaisohjelmaan yhteyteen) sekä teatteri Liikutuksen  Hallayö - Otteita työhuoneelta esitys. Esityksen käsikirjoitus on saanut innoituksensa Timo K. Mukan novellista “Koiran kuolema”. Syksyllä 2016 ensi-iltansa saaneen teoksen valmistumisen vaiheita esittelivät nukketeatteritaiteilija Johanna Salo sekä näytelmäkirjailija ja dramaturgi Janne Rosenvall. Teoksen dramatisointi ja suhde alkuperäisteokseen herätti myös vilkasta keskustelua.  Tilaisuus loi hyvät puitteet kollegiaaliselle keskustelulle ja tarjosi yleisölle näkökulmia dramaturgian maailmaan.  

Lisäksi päivillä oli runsaasti kohtaamisia mahdollistavia kirjanjulkistamistilaisuuksia. Osa niistä pidettiin Rovaniemen kirjaston tiloissa. Kirjasto järjesti myös Niillas Holmbergin runoilijavierailun, joka mahdollisti suositun runoilijan ja laulajan esiintymisen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa. 

Seuraavat Pohjois-Suomen kirjailijapäivät järjestetään 2018 Oulussa. 

Lue lisää tapahtumasta jäsenemme Pälvi Rantalan blogista: LINKKI

 

Katja Rakkolainen

 

 

Lapin Kirjallisuusseuran 20-vuotisjuhlaa vietettiin 23.4.2016 Rovaniemellä Pohjois-Suomen kirjailijapäivien yhteydessä. Juhlapäivän merkeissä yhdistys tarjosi iloisia kohtaamisia niin jäsenilleen kuin ystävilleen viihtyisässä hotelli Santa Clausin Kirnu-salissa. Tilaisuudessa muistettiin seuran ansioituneita jäseniä. Kunniajäsenyys myönnettiin seuran perustajajäsenille Toini Marjamaalle ja Paula Alajärvelle, jotka ovat edelleen aktiivisesti mukana seuran toiminnassa.

 

Toini Marjamaa. Kuva: Veikko Vasama
Seuran puheenjohtaja kukitti uudet kunnajäsenet. Kuvassa Toini Marjamaa, alemmassa kuvassa Paula Alajärvi ja taka-alalla illan kuuluttaja Katja Rakkolainen. Kuvat V.Vasama.

 

Lisäksi juhlassa julkistettiin seuran 20-vuotistaivalta esittelevä Lapillisen erikoisnumero, kuultiin juhlapuheita sekä musiikkiesityksiä. 

 

Juhlajulkaisun kannen iloiset värit kuvaavat hyvin seuran monipuolista toimintaa.

 

Juhlan avasi seuran puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen. Vierailevana juhlapuhujana yleisölle esiintyi näytelmäkirjailija Juha Hurme. Musiikkitervehdykset toivat Pälvi Rantala sekä duo Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää.

Juha Hurme
Juhlapuhuja Juha Hurme. Kuva: V.Vasama.

 

Kirjallisuusseuran jäsen Pälvi Rantala on myös esiintyvä lauluntekijä. Kuva: V.Vasama.
Kirjallisuusseuran jäsen Pälvi Rantala on myös esiintyvä lauluntekijä. Kuva: V.Vasama.

 

Niillas Holmbergin vaikuttava esitys hiljensi yleisön. Kuva: V.Vasama.
Niillas Holmbergin vaikuttava esitys hiljensi yleisön. Kuva: V.Vasama.

 

Juhlassa kukitettiin kaikki seuran puheenjohtajat. Kuva: V.Vasama.
Juhlassa kukitettiin kaikki seuran puheenjohtajat. Vasemmalta Eija Miranda Silventoinen, Tuula Sarajärvi, Markku Kokkola ja Alli Liste. Oikeassa reunassa Anita Myllykoski ja kukittajana Katja Rakkolainen. Kuva: V.Vasama.

 

Buffetillallista nauttimassa vasemmalta Tuure Holopainen, Toini Marjamaa, Paula Alajärvi, Siri Kolu, Minna Sirnö, Tomi Aho ja selin Juha Hurme. Kuva: V.Vasama.
Buffetillallista nauttimassa vasemmalta Tuure Holopainen, Toini Marjamaa, Paula Alajärvi, Siri Kolu, Minna Sirnö, Tomi Aho ja selin Juha Hurme. Kuva: V.Vasama.

 

Tilaisuuden päätteeksi nautittiin runsas Lappi-buffet, lumouduttiin musiikkiesityksistä sekä karattiin mielikuvitusmatkalle pohtimaan Juha Hurmeen johdolla hiihtourheilun ja sanataiteen välistä suhdetta.

Juhlayleisössä oli jäsenten lisäksi seuran pitkäaikaisia vaikuttajia vuosien varrelta, Taiteen edistämiskeskuksen edustajia ja yhteistyökumppaneita. Vieraita oli kaiken kaikkiaan 80.

Seura kiittää lämpimästi jäseniä ja yhteistyökumppaneita vuosien varrella kehittyneestä yhteistyöstä sekä muistamisesta, onnitteluista ja onnistuneista juhlista, joissa historia iski meille silmää! Kirjallisiin yhteyksiin!

 

Katja Rakkolainen

Lisää juhlakuvia löytyy seuran facebook-sivuilta: LINKKI

Lapin Kirjallisuusseura järjesti keväällä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella kaksi mielenkiintoista koulutustilaisuutta:

RUNOMUOTOKUVIA, Kemissä 3.4.2016

Lapin Kirjallisuusseura järjesti Kemissä runomuotokuvakurssin, johon kokoontui 15 luovasta kirjoittamisesta kiinnostunutta. 

Kurssilla harjoiteltiin sanataiteilija Timo Harjun johdolla näkemisen ja kirjoittamisen uskaltamista. Muotokuvan voi maalata ilman sivellintäkin jos vain malttaa katsoa toista hetken ja rohkenee kurkottaa hänen sisimpäänsä. 

Voiko läsnäoloa opetella? Miten olla toiselle läsnä? Vahvistaako runo sisäisyyttä? Entäpä mitä toisen tarkastelu tekee omalle sisämaisemalle? Näillä kysymyksillä ja vilkkailla ajatuksilla täyttyi Kemin kaupunginkirjaston opintolukusali. 

Timo Harju on käyttänyt runomuotokuvametodia omassa taiteellisessa työssään kymmenisen vuotta ja soveltanut sitä monenlaisiin kohtaamistilanteisiin mm. sairaala- ja lastensuojelulaitoksissa. 

 

Katja Rakkolainen

 

Runomuotokuvaa kirjoittamassa. Kuva: Katja Rakkolainen

 

Anita Myllykoski ja Tuula Sykkö tutustumassa runomuotokuviin. Kuva: Katja Rakkolainen
Anita Myllykoski ja Tuula Sykkö tutustumassa runomuotokuviin. Kuva: Katja Rakkolainen.

 

 

KANTAPÄÄN KAUTTA: vinkkejä aloitteleville kirjailijoille 19.3.2016 Rovaniemellä

 

Tilaisuus koostui kaikille avoimesta Tero Ronkaisen pitämästä yleisöluennosta sekä maksullisesta henkilökohtaisesta ohjauksesta, jossa neljä kirjoittajaa pääsi vuorollaan esittelemään omaa kirjaprojektia Tero Ronkaiselle ja Tuula Saraniemelle puolen tunnin ajan. 

Parikymmentä ihmistä saapui aurinkoisena lauantaipäivänä saamaan vinkkejä oman julkaisun tekemisestä. Yksitoista kirjaa tehnyt Tero Ronkainen puhui yleisöluennossa omasta tavasta kirjoittaa ja suunnitella kirjaa alusta asti painovalmiiksi. Hän jakoi kokemuksia myös kustannusrakenteeseen liittyvistä asioista, hinnoittelusta ja kirjan graafisen ilmeen luomisesta.  Tero Ronkainen kertoi omasta urastaan ja tavastaan tehdä kirjoja. Hän on julkaissut pääasiassa tietokirjoja, mutta tietyt asiat täytyy muistaa, olipa kyseessä millainen kirja hyvänsä. 

Kirjan ulkonäkö on ostajan kannalta tärkeä asia. Ulkonäkö – kannet, paperilaatu, värit – vaikuttaa myös painokustannuksiin. Nykyisin omakustanteen tekeminen on helppoa, eivätkä kustannukset nouse mahdottomiksi.

Ronkainen neuvoi kirjoittajaa laatimaan itselleen aikataulun ja pysymään siinä. Se vaatii itsekuria, mutta kirjailijan on turha odottaa inspiraatiota. Kirjoittaminen on prosessi. Kirjoita uudestaan, nosta rimaa, "veistä, höylää, viilaa, hio ja kiillota".

Omakustantajan kannattaa miettiä ajoissa kuka kirjan mahdollisesti voisi ostaa. Kirjan markkinointi vaatii ponnisteluja. Voisiko esimerkiksi joku tietty liike ottaa kirjaasi myyntitilille? Muista BTJ Kirjastopalvelu ja Kirjavälitys, ne ovat paikkoja joista kirjastot ja kaupat nykyisin hankkivat kirjat.

Ronkainen korosti kuinka tärkeää on pyytää palautetta kirjoitustyön aikana. Itse sokeutuu omalle tekstilleen ja siihen voi jäädä virheitä ja kummallisuuksia, jotka jälkikäteen harmittavat. 

Lopuksi kirjailija muistutti vielä siitä, että julkaiseminen tekee kirjasta julkisen. Jokainen kritiikin antaja on oikeassa!

 

 Arja Vasama

 

Tero Ronkainen luennoi. Kuva: Katja Rakkolainen.
Tero Ronkainen luennoi. Kuva: Katja Rakkolainen.

 

 

 

Lapin Kirjallisuusseura järjestää keväällä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella kaksi mielenkiintoista koulutustilaisuutta:

Rovaniemellä 19.3.2016 VINKKEJÄ OMAN JULKAISUN TOTEUTTAMISEEN  ja Kemissä 3.4.2016 RUNOMUOTOKUVIA

Lapin Kirjallisuusseuran syysvuosikokous pidettiin Kolarissa 28.11.2015 Tekijöiden päivän jälkeen. Kokous valitsi Eija Miranda Silventoisen jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana. Nykyisestä hallituksesta jää pois Anita Myllykoski, jonka tilalle valittiin Anna Kyrö.

Lisätietoja