Lapin Kirjallisuusseura ry

 

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia kirjallisuuden edistämisestä kiinnostuneiden, kirjailijoiden ja kirjoittajien yhdyssiteenä ja luoda edellytyksiä kirjallisuuden tuottamiseksi ja levittämiseksi. 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää seuraavanlaista toimintaa vuonna 2017:

 

1. Koulutustilaisuudet 

Kirjoittajakurssi yhteistyössä Revontuli-Opiston kanssa Sodankylässä kesäkuun alussa 5.-10.6.2017. Viiden ohjaajan voimin kurssilaisia opastetaan proosan, draaman, laululyriikan, dekkarien sekä lapsille kirjoittamisen maailmaan analyysien, luentojen ja harjoitustöiden avulla.  Kurssilaisten teksteistä julkaistaan antologia seuran verkkosivuilla. 

 

2. Teemaseminaarit, kirjallisuustapahtumat ja keskustelutilaisuudet 

2.1 Järjestetään Tekijöiden päivä marraskuussa Torniossa Taidebasaarin yhteydessä yhteistyössä Aineen taidemuseon ja Tornion kirjaston kanssa. Päivään ovat tervetulleita esittäytymään vuoden sisään kirjan julkaisseet Kirjallisuusseuran jäsenet ja lappilaiset kirjailijat. Tilaisuudessa on mahdollista myydä ja ostaa kirjailijoiden teoksia. 

2.2. Järjestetään Runoköngäs -tapahtuma Rovaniemen Wanhojen markkinoiden yhteydessä elokuussa. 

2.3. Jatketaan yhteistyötä RunoRajaton-tapahtuman kanssa.

2.4. Osallistutaan keväällä  Elämäntarinayhdistyksen Tarinaniskennän Lapin aluekarsintojen järjestelyihin Torniossa ja mahdollisuuksien mukaan muilla paikkakunnilla.

2.5. Osallistutaan sisältötyöryhmän jäsenenä keväällä 2018 Oulussa järjestettävien Pohjois-Suomen kirjailijapäivien suunnitteluun. 

2.6. Lappilaisten kirjailijoiden ja kirjallisuuden tunnetuksi tekemiseksi osallistutaan mahdollisuuksien mukaan kansainvälisiin kirjallisuustapahtumiin.

2.7. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään jäsentapaamisia ja muita kirjallisia tapahtumia yhdessä kirjailijoiden, kirjoittajaryhmien ja yhteistyötahojen kanssa huomioiden Suomi 100 -juhlavuosi. Pyritään osallistumaan avoimiin tilaisuuksiin kuten messuille ja yhdistystoimintaa esitteleviin  tapahtumiin sekä yhdistysten merkkipäiviin yms. tilaisuuksiin. 

 

3. Hankkeet 

Runorupeama – Draamarepeämä  -hankkeen suunnittelu ja käynnistäminen. Hankkeen avulla aktivoidaan lappilaisia runojen ja draamatekstien kirjoittajia keskinäiseen tekstien arvioimiseen ja kehittämiseen. Kehitetään ja tuotteistetaan menetelmä, jonka avulla paikalliset pienryhmät työskentelevät koulutetun ohjaajan tuella hyödyntäen samalla verkko-opiskelun tuomia mahdollisuuksia.

 

 4. Arviointipalvelu 

Jatketaan ja kehitetään arviointipalvelua, jonka välityksellä seuran jäsenet ja ketkä tahansa maakunnan kirjoittajat voivat saada tekstistään henkilökohtaisen arvion edulliseen hintaan.

 

5. Lapillinen-lehteä julkaistaan kaksi numeroa, ensimmäinen maaliskuussa ja toinen marraskuussa. Lehden kevään teema “Lappilainen kirjallisuus yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäjänä”  ja syksyn "Suomi 100-vuotta lappilaisen kirjallisuuden kautta". Lapillinen-jäsenlehdessä arvioidaan vasta ilmestynyttä lappilaista kirjallisuutta, esitellään kirjailijoita ja kerrotaan ajankohtaisista kirjallisuuteen liittyvistä tapahtumista sekä julkaistaan jäsenten lyhyitä tekstejä ja runoja.  

 

6. Vuosikokoukset 

Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä. Kokousten yhteyteen järjestetään teemaseminaareja tai kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia.

 

7. Tiedottaminen 

Tiedotetaan tulevista tapahtumista, arviointipalvelusta, kursseista ja uusista julkaisuista jäsenkirjeissä, Lapillinen-lehdessä, kotisivuilla www.lapinkirjallisuusseura.fi sekä sosiaalisessa mediassa seuran Facebook, Twitter ja Pinterest-sivuilla.

 

8. Yhteistyö 

8.1. Seura on jäsenenä Kirjailijayhdistysten neuvottelukunnassa. Pyritään varmistamaan  pohjoisen edustuksen jatkuminen neuvottelukunnan työvaliokunnassa.

Lounais-Suomen Kirjailijat  toteuttavat Kirjailijayhdistysten Talvipäivät  Joensuussa  31.3.-1.4.2017. Päivien teemana on Villi Länsi. Talvipäivät on kaikille avoin kirjallisuustapahtuma sekä yhdistysten jäsenten vuosittainen kohtaamispaikka.

8.2. Jatketaan ja tiivistetään yhteistyötä pohjoisten kirjoittaja-, kirjailija- ja nimikkoseurojen kanssa. 

 

 

Hyväksytty seuran syysvuosikokouksessa 26.11.2016

 

Toimintasuunnitelma 2016