Vuoden 2016 Tekijöiden päivä järjestettiin kaksipäiväisenä Rovaniemen Seniori-Messujen yhteydessä.  Kirjallisuusseuralla oli messuilla oma osasto, jota varten teetettiin seuralle oma messustandi käytettäväksi eri tilaisuuksissa. Kirjailijat saivat esitellä ja signeerata kirjojaan kirjakahvilassa. Kirjailijahaastattelut tehtiin ohjelmalavalla. Niitä varten seura oli saanut viisi puolen tunnin haastatteluaikaa. Haastattelijoina toimivat Raili IlolaTuula Saraniemi, Irene Piippola ja Eija Miranda Silventoinen  .

Ritva ja Markku Kokkola seuran standin vieressä. Kuva: Raili Ilola.

Ritvan uusin romaani Johanneksen puu kaunis ja surullisen haikea tarina ihmisten välisistä suhteista, kuolemasta, itsesyytöksistä, vihasta ja katkeruudesta. Markun runokirjan Marina Takalonkatu 3 runot  alkavat paikasta, talosta, huoneista.

Tuula Uusitalo, Kerstin Tuomas Larsson ja Ritva-Elina Pylväs Raili Ilolan haastateltavana. Kuva: Eija Miranda Silventoinen.Tuula Uusitalo, Kerstin Tuomas Larsson ja Ritva-Elina Pylväs Raili Ilolan haastateltavana. Kuva: Eija Miranda Silventoinen.

Ruotsin Pajalasta saapuneet Uusitalo ja Tuomas Larsson ovat kääntäneet Peppi Pitkätossun seikkailuja meän kielelle. Pylväs on uudessa romaanissaan Aliisa, Väylän neito, hyödyntänyt vanhoja tarinoita ja historiallisia faktoja. Kirjan tapahtumapaikka on kirjailijan kotikylä.

Marjatta Kaasila, Pirjo Toljamo ja Tapani Tavi. Kuva: Raili Ilola.

Kaasila on kirjoittanut Vanhentaahan ne eletyt vuet, runoja ja mietteitä elämän kulusta. Toljamon esikoiskirja on satukirja Laituripoika ja Keiju, jonka  on kuvittanut Esko Toljamo. Tavin uusin runokirja on Milja idän ja pohjoisen joen nainen.

Leena Pyhäluoto ja Pirjo Toljamo kirjanmyyntipuuhissa. Kuva: Raili Ilola.

Leena Pyhäluodon hiirisisaruksista kertova kirja on saanut jatkoa ja juuri messujen alla tuli painosta sisiliskosta ja sen kavereista kertova Alma ja ystävät.

Anna Tiittaa ja Salme Koskeloa haastatteli Tuula Saraniemi. Kuva: Eija Miranda Silventoinen.

Anna Tiitta (vas) ja Salme Koskelo (oik) Tuula Saraniemen haastateltavina. Kuva: Eija Miranda Silventoinen.

Anna Tiitan teos Ei niin pientä pahaa palkittiin parhaana omakustanteiden Möllärimestari-kilpailussa 2016 kertomus- ja novellikokoelmat -sarjassa. Salme Koskelo on julkaissut trilogian Helmin ja Jussin elämästä, viimeisimpänä ilmestyi Koski palaa.

Asko Ilmari Heinonen toi messuille myös maalauksiaan, joita on käyttänyt kirjansa Kairasta Lofooteille kuvituksena. Kuva: Eija Miranda Silventoinen.

Kirjallisuusseuran hallituksen jäsenet Paula Alajärvi ja Anna Kyrö päivystivät seuran osastolla. Alajärvi esitteli samalla myös sodankyläläistä kulttuurilehti Jänkää. Kuva: Anita Myllykoski.

Messuilla esittelivät kirjojaan myös mm. Heimo Härmä (Iijoen kansaa 9), Pirjo Maunu (Hutukat tulevat), Marko Nampajärvi (Sydänkolkkaa) ja Markku Torkko ja Mauno Kylli (Lapin kaskukirja 2).

Vuoden 2015 Tekijöiden päivää vietettiin Kolarin kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Kyösti Satokankaan ystävällisestä kutsusta Kolarissa. Kunnantalon valtuustosali auloineen ja lounaskahviloineen tarjosikin tapahtumalle oivat puitteet. Tekijöitä saapui paikalle 16.

Tilaisuuden avasi Lapin Kirjallisuusseuran puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen.

Ensimmäiseksi kutsuttiin haastateltavaksi runoilijoiden ryhmä. Pöydän takana vasemmalta Markku Kokkola (Sen sijaan...Paikkoja), Unto Matinlompolo (Niin kaukaa muistan), Ritva Huhtamella (Kelokin kukkii) ja Ritva Kokkola (Pajatso). Kuvan ulkopuolelle jäävät Anja Lamsijärvi (Elämän virrassa) ja Valde Aho (Elämän koulutiellä). Haastattelijana Arja Vasama.

Ylitorniolainen Anja Lamsijärvi (kuvassa alla) oli runoryhmän toinen esikoiskirjailija, toinen oli rovaniemeläinen Ritva Huhtamella.

Runoilijoiden jälkeen kuulimme Niilo Aikion (Tanssi paholaiselle, Niga) ja Kirste Palton (alla) (Gávdnui guhkkin váris, Tiuku, Valkoinen kivi) kertovan teoksistaan. Kumpikin on syntyisin Utsjoelta ja kirjoittaa pohjoissaameksi.

Kirjailijat saivat asetella kirjansa esille valtuustosalin aulan pöydille. Kuvassa Niilo Aikio esittelemässä kirjojaan.

Väliajalla kirjailijat saivat vahvistaa itseään lounaskahvilan herkullisella kalakeitolla. Kirjoja ja kuulumisia vaihdettiin.

Tauon jälkeen ohjelma jatkui proosankirjoittajien esittelyllä. Tekijöitä oli ryhmässä neljä, joista peräti kolme esikoiskirjailijaa. Kuvassa vasemmalta Pirkko Hyvönen (Vuotos - vastasatanut uusi lumi), Maire Puikko (Miehet sulattivat jäätä), Kati Kanto (Lumikettu, Maitokahvimaa, Ruusuja lumessa) ja Kalle Tenhunen (Kiveliön yksinäinen). Äärimmäisenä oikealla pöydän takana Kyösti Satokangas.

Viimeisessä ryhmässä esiteltiin muistelmia ja mietelmiä. Kuvassa vasemmalta Markus Kangas (Honkurin törmä), Anneli Laine ("Ettette minua unhoittaisi". Rovaniemen Neuvokas 1995-2015), Ritva-Elina Pylväs (Kuljen Kristuksen kanssa hedelmätarhassa) ja Anita Myllykoski, joka edusti kaikkia kaikkia Kirjoittajaryhmä Ringin uusimman antologian kirjoittajia.

Lopuksi otettiin perinteinen ryhmäkuva kirjailijoista teoksineen. Henkilöt vasemmalta Niilo Aikio, Kalle Tenhunen, Pirkko Hyvönen, Markku Kokkola, Ritva Kokkola, Maire Puikko, Markus Kangas, Valde Aho, Anneli Laine, Unto Matinlompolo, Anja Lamsijärvi, Ritva Huhtamella, Ritva-Elina Pylväs, Anita Myllykoski, Kirste Paltto ja Kati Kanto.

Kuvat: Katja Rakkolainen

Rovaniemellä vietettyyn Tekijöiden päivään ilmoittautui 20 tekijää ympäri Lappia ja vähän muualtakin.

Lapin Kirjallisuusseura järjesti tänä vuonna Tekijöiden päivän yhteistyössä Posion kirjaston kanssa lauantaina 23.11.2013. Kirjaston remontin takia tilaisuus pidettiin Posion kunnantalon valtuustosalissa.

Lapin kirjallisuusseura on järjestänyt syksyisin Tekijöiden päivän, johon on kutsuttu kuluneen vuoden aikana kaupallisen kustantajan kautta kirjan julkaisseet lappilaiset kirjailijat ja järjestetty kirjatori. Omakustantajille on järjestetty vastaava tilaisuus erikseen. Vuonna 2011 tilaisuudet yhdistettiin.