Lapin Kirjallisuusseura ja Revontuli-Opisto (kansalaisopisto) järjestivät perinteisen kirjoittajakurssin kesäkuun alussa 4.-9.6.2012. Kurssilaisten kommenteista päätellen viikko kului taas liian nopeasti.

Kirjoittamista ohjasivat kirjailija ja kirjoittajakouluttaja Taija Tuominen (pitkä proosa/elämäkerrat), vapaa kirjoittaja ja kirjoittajakouluttaja Maippi Tapanainen (lyhyempi proosa), teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme (draama), runoilija Riina Katajavuori (lyriikka) sekä kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja Paavo J. Heinonen (mielipidekirjoittaminen).

Kurssipaikka oli edellisvuosien tapaan Aleksanteri Kenan koulun tilat. Kun kesän 2011 kurssilaiset hikoilivat liki 30 asteen helteissä, koettiin nyt Lapin kesän toinen ääripää. Viileä ilma ei haitannut kirjoittamista, päin vastoin, auttoi ehkä pysymään tiiviimmin työn ääressä kun ei aurinko houkutellut pihalle.

Kurssiohjelmaan kuului aamuluento, opetusta ryhmässä suurinpiirtein klo 10-16.30 ja illalla kirjoittamista. No, ehdittiin välillä sentään viettää vähän vapaa-aikaa, saunoa, ulkoilla ja seurustella yömyöhäiseen takan ääressä. Viikon aikana tutustuttiin sellaiseen viiteryhmään, jota Taija Tuominen pitää kirjoittavalle ihmiselle aivan välttämättömänä. Ja moniin ystävällisiin lukijoihin, joilta saatiin ja joille annettiin rakentavaa palautetta.

Kirjoittaja ei kehity tyhjiössä. Totesimme kuinka innostavaa on olla samanhenkisten seurassa. Päässä alkaa tapahtua aivan outoja asioita kun kirjoitetaan ryhmässä. Haasteena on pitää viretilaa yllä kun palaa arkeen, omaan huoneensa yksinäisyyteen. Kurssilla tavatuista ihmisistä voi olla apua myös kurssin jälkeen, yhteyttä on nykyisin helppo pitää ja tekstit kulkevat sähköpostitse minne vain. Ja ensi vuonna voi sitten tulla takaisin Sodankylään!

Kurssiteksteistä koottu antologia löytyy linkistä (pdf-tiedosto, 632 kt).

Arja Vasama