{jcomments off}{jcomments on}

Moni Lapin Kirjallisuusseuran jäsen suunnittelee omakustanteen tekemistä. Joskus korostetaan rajaa ”oikeiden” kirjojen ja omakustanteiden välillä, eikä omakustanteita aina arvosteta, mutta tiesitkö että esimerkiksi Ernest Hemingway ja Margaret Atwoodkin julkaisivat uransa alussa omakustanteita?

Omakustanteille on omia kirjallisuuskilpailuja. Taivalkosken Päätalo-instituutissa palkitaan omakustanteita vuosittain Möllärimestari-kilpailun eri sarjoissa. Saksalainen BoD on tuonut omakustanteille järjestämänsä Indiebooks Awards -kilpailun myös Suomeen. On kirjailijoita, jotka ovat aiemmin julkaisseet kustannustalossa, mutta nyt syystä tai toisesta kustantavat kirjansa itse. Omakustanteen tekeminen on nykyään helpompaa kuin ehkä koskaan.

Kirjoja on e-kirjasta kovakantisiin, mutta kaikkiin niihin pätevät eräät hyväksi havaitut säännöt siitä millainen on hyvä kirja. Kun omakustantajan on itse vastattava kaikesta siitä mistä kustannustalo vastaa, ei ole ihme, jos jotakin jää hoitamatta. Se on tietenkin harmi, sillä kirja on aina tekijälleen merkittävä voimanponnistus ja jokainen kirja ainutlaatuinen työ.

Lapin Kirjallisuusseura haluaa auttaa omakustantajia ja järjestää koulutusta lappilaisten omakustantajien tueksi. Jo 11 kirjaa julkaissut Tero Ronkainen kertoo maaliskuussa Rovaniemellä kaikille avoimessa tilaisuudessa Kantapään kautta kuinka omakustanne kannattaa suunnitella ja toteuttaa, että lopputuloksesta tulisi mahdollisimman hyvä. Luento keskittyy siihen, kuinka käsikirjoituksesta syntyy julkaisu ja kirjan valmistamisen teknisiin kysymyksiin.

Kun sinulla on valmis käsikirjoitus, on tärkeä osa työstä vielä tekemättä. Kansilla, fontilla, jopa takakansitekstillä on vaikutuksensa siihen, kuinka kirja löytää lukijoita. Entä mikä se ISBN-numero on? kuinka ostajat ja mm. kirjastot saisivat tiedon että tällainen kirja on nyt ilmestynyt ja sitä voisi peräti ostaa? Omakustannetta suunnittelevalla on edessään monta pulmaa ennen kuin painotuore kirja on signeerausta vailla.

Omakustantajille tarjotaan maksullisia palveluita, mutta varsinkin ensikertalaisen on vaikea tietää miten vertailla niitä ja mihin kiinnittää huomiota. Omakustanteen vaihtoehdoksi tarjotaan palvelukustanteita tai puolikustanteita ja kirjoittajalle voi olla epäselvää, mihin hän sitoutuu ja mitä joutuu itse maksamaan. Näistä kysymyksistä kannattaa tulla kyselemään ja keskustelemaan lauantaina 19.3.2016 klo 11.30 – 13.00 Rovaniemen pääkirjaston alakerran kokoushuoneeseen. Lisätietoja tilaisuudesta Katja Rakkolainen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Maksuttoman luento-osuuden jälkeen Ronkainen ja Tuula Saraniemi paneutuvat antamaan henkilökohtaista ohjausta neljälle kirjoittajalle. Äidinkielenopettaja Saraniemi on toiminut vuosikausia seuran arviointipalvelussa ja auttanut useita kirjoittajia työstämään käsikirjoituksesta valmista julkaisua. Tämä osuus on maksullinen ja iltapäivän aikana on vain neljä puolen tunnin ohjausaikaa, jotka kaikki on jo varattu.

Lapin Kirjallisuusseura julkaisi 2000-luvun alussa Pienen kustannusoppaan kirjoittajien avuksi. Kirjanen on tiedoiltaan vanhentunut eikä sitä ole enää saatavilla. Verkosta on tilattavissa hyvä tietopaketti, Heikki Savolan Omakustantajan perusopas (Lukutoukan kirjakauppa 2014). Taija Tuomisen oppaassa Minusta tulee kirjailija (KVS-kirjat 2013) on myös arvokasta tietoa aloittelevalle kirjailijalle mm. kustannusmaailman muutoksista.

Lapin Kirjallisuusseuran tärkein tapahtuma tänä keväänä on tietenkin seuran 20-vuotisjuhla lauantaina 23.4.2016. Lisätietoa ja ilmoittautumisohje LINKKI.

Ilmoittaudu juhlaan 17.3.2016 mennessä! HUOM! ilmoitusaikaa on jatkettu 4.4. saakka!

Samana viikonloppuna järjestetään Rovaniemellä Pohjois-Suomen Kirjailijapäivät, joilla riittää kirjallista ohjelmaa.

Tavataan huhtikuussa Rovaniemellä!

Arja Vasama