Juhlavuosi 2016

Lapin Kirjallisuusseuralla on edessään juhlavuosi. Keväällä 1996 kokoontui Rovaniemellä innokas joukko kirjallisuuden ystäviä ja perusti seuran, jonka tavoitteena oli yhdistää kirjallisuuden ammattilaisia, harrastajia, kirjastoväkeä ja kriitikoita. Silloiset toimijat pitkäaikaisen puheenjohtajan Alli Listeen johdolla olivat laajakatseisia ja kaukaa viisaita. He ideoivat ja kehittivät kirjallisuustapahtumia kuten Sodankylän kirjoittajakurssin ja Tekijöiden päivän, joiden konsepti kantaa edelleen.

Juhlimme seuran 20-vuotista taivalta Pohjois-Suomen kirjailijapäivien yhteydessä lauantaina 23.4.2016 Rovaniemellä. Juhlapuhujaksi on lupautunut teatteriohjaaja Juha Hurme. Juhlassa on mukana varmasti monia jäseniä, jotka ovat olleet aktiivisesti seuran toiminnassa alusta lähtien. Siitä heille lämmin kiitos jo tässä vaiheessa!

Merkkipäivän kunniaksi julkaisemme juhlajulkaisun, jossa tuomme esiin seuran toimintaa ja vaikutusta lappilaiseen kirjallisuuteen. Toivomme voivamme julkaista myös runsaasti seuran jäsenten kokemuksia ja tuokiokuvia vuosien varrelta.

Pohjois-Suomen kirjailijapäivien ohjelmistoa on valmisteltu koko syksyn ajan yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteen kanssa. Luvassa on mielenkiintoisia paneeleita ja puheenvuoroja päivien teemasta Kapinalliset rivit. Rovaniemelle 22.-24.4. ovat tulossa muun muassa kirjailijat Anu Ojala, Mikko-Pekka Heikkinen ja Siri Kolu. Kirjailijapäivien blogista voit lukea sisältötyöryhmän jäsenten ajatuksia päivien teemasta. Ohjelma julkistetaan tammikuun aikana.

Seuran toiminnan pyörittämiseen tarvitaan aktiivisten talkoolaisten ja yhteistyökumppaneiden lisäksi merkittävää taloudellista tukea. Esimerkiksi Opetusministeriön tuen turvien palkkasimme marraskuun 2015 alusta osa-aikaisen tuottajan puoleksi vuodeksi. Tuen avulla pystymme tarjoamaan jäsenillemme arviointipalvelua täydentävää mentorointikoulutusta, jossa keskitytään kirjan kustantamiseen, taittamiseen ja painatukseen. Ajankohta maalis-huhtikuu.

Kesäkuun alun Sodankylän kirjoittajakurssille ilmoittautuminen alkaa olla myös ajankohtaista. Kursseille on odotettavissa viitisenkymmentä kirjoittajaa edellisen vuoden tapaan. Seuralla on ollut onni saada ohjaajiksi maamme eturivin kouluttajia kuten kirjoittajakouluttaja Taija Tuominen, teatteriohjaaja Juha Hurme ja kirjailija Siri Kolu. Kiitos kurssien onnistumisesta kuuluu myös monivuotiselle yhteistyökumppanillemme Revontuli-Opistolle, joka on vastaa käytännön järjestelyistä.

Luvassa on toiminnan täyteinen vuosi. Tavoitteenamme on edelleen yhdistää lappilaista kirjallisuusväkeä yhteisen toiminnan ääreen ja tarjota innostavia kokemuksia sekä kohtaamisia. Tavoitteena on myös luoda uudenlaisia toimintatapoja, joiden avulla pystymme entistä paremmin edistämään lappilaisen kirjallisuuden ja kirjailijoiden näkyvyyttä ja toimintaedellytyksiä.

Toivotan seuran jäsenille ja ystävillemme iloista juhlavuotta 2016!

Eija Miranda Silventoinen