Pääkirjoitukset

 

Tunnelmasta toiseen

 

Vuoden vaihtuessa on tapana toivottaa ”hyvää uutta vuotta”. Näin ehkä siksi, että ymmärrämme kaiken inhimillisen toiminnan liittyvän tavalla tai toisella vuodentuloon.

Vuoden vaihtuminen merkitsee aina uutta alkua. Toivotus on paikallaan sillä vuosi ei aina välttämättä vaihdu parempaan, vaikka niin toivoimme. Sadan vuoden takainen historia muistuttaa, että optimismintäyteistä itsenäistymisvuotta voi seurata sisällissota.

 

Suomi 100 jäi historiaan

Komeasta päätöksestään huolimatta Suomi 100 -vuosi ehti uuvuuttaa jo innokaimpiakin juhlijoita. Kunnialla juhlavuosi kuitenkin vietiin loppuun. Juhlavuoden aikana moni toteutti jonkin merkittävän teon. Lapin Kirjallisuusseuran toiminnassa Lapin satumaa-kirjoituskilpailu ja sen annista toimitettu Lapin satumaa-satukirja lukeutuvat niihin.

Kirjan ensipainos ei tule kaupalliseen levitykseen, mutta SKR:n Lapin rahasto ja Lapin Kirjallisuusseura varmistavat, että teos tulee kaikkien maakunnan kirjastojen kautta jokaisen saataville. Arvokkaan painoksen jakelusta päätetään vielä erikseen järjestäjien toimesta. Kaikki kilpailuun lähetettyä 159 satukäsikirjoitusta arkistoidaan Lapin maakuntakirjastoon.

 

Toimintavuosi 2018

Lapin Kirjallisuusseuran vahvistettu toimintasuunnitelma tulevalle vuodelle on pääpiirteissään tuttu eli kevään ja syksyn Lapillisen, Sodankylän kirjoittajakurssin ja Tekijöiden päivän jaksottama kokonaisuus.

Ohjelmarunkoon liitetään jäsenistön omaa monimuotoista tekemistä tukevaa toimintaa. Viime kaudella sellaista edustivat esimerkiksi runotapahtumat eri puolilla maakuntaa, kirjallisuustapahtumat kirjastoissa ja aktiivisten kirjoittajaryhmien toiminnan tukeminen.

Myös yksin omien tekstiensä kanssa puurtavia tekijöitä pyritään tukemaan laadukkaan arviointipalvelumme kautta. Suorin tie konsultoivien asiantuntijoittemme yhteystietoihin löytyy web-sivuiltamme (http://www.lapinkirjallisuusseura.fi/index.php/arviointipalvelu), mutta ne julkaistaan totutusti myös jokaisessa Lapillisessa.

Lapillinen tulee kevään numerossaan käsittelemään satukirjoituskilpailun satoa. Kevään Lapillisessa saamme luettavaksemme valikoiman kirjoituskilpailun julkaisemattomasta aineistosta. Syksyn kaksoisnumeron teema johdattaa sitten vuoden 1918 tapahtumiin.

Hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta kaikille lukijoillemme!

 

Erkki Kaila
Lapin Kirjallisuusseura

 

 

 

Kuka lukee satuni?

 

Lapin Satumaa -kilpailun voittajat julistetaan lauantaina 2.12. Torniossa. Samana päivänä julkistetaan kirja, johon raati ja kirjan toimittaja ovat valinneet 28 satua 159 tekstin joukosta. Vain pieni joukko kilpailuun tulleista saduista pääsee mukaan kirjaan.

Sosiaalisessa mediassa pyörii jatkuvasti kirjoituskilpailukutsuja, ja kirjoittajakouluttajat kehottavat osallistumaan kilpailuihin. Kilpailuissa onkin monta hyvää puolta: dead linen lähestyessä on pakko saada aikaiseksi, ja aikamoisen varma voi olla siitä, että joku lukee tekstin alusta loppuun.

Kääntöpuolena on se, että kilpailuihin tulee aina tekstejä enemmän kuin on mahdollisuus palkita. Montakohan kertaa olen itsekin pettynyt päätöksen tultua? Todennäköisesti useammin kuin haluaisin muistaa. Vaikka teksti olisi kuinka hyvä ja siihen olisi itse tyytyväinen, se ei silti välttämättä yllä kolmen parhaan joukkoon.

Toinen masentava viime aikoina kuulemani väittämä liittyy siihen, että kaikki haluavat kirjoittaa, mutta kukaan ei halua lukea toisten kirjoituksia. Mitä mieltä sitten on kirjoittaa, julkaista, osallistua kilpailuihin?

Lapin Satumaa -kilpailun raadin jäsenenä sanoisin, että aina kannattaa kirjoittaa. Vaikka teksti ei päätyisikään julkaisuun ja nousisi voittajaksi, se saattaa silti ilahduttaa – sekä kirjoittajaa että lukijaa. Kun tekstin saa johonkin muotoon, sen voi julkaista omassa blogissa, sen voi lukea lapsille tai puolisolle, tai sitä voi työstää eteenpäin myöhemmin julkaistavaksi.

Monissa kirjoituskilpailuissa menestynyt oululainen Jukka Ahola antaa blogissaan vinkkejä kirjoituskilpailuihin osallistuville. Yhtenä vinkkinä on tuomarin asemaan asettuminen: tällä on luettavanaan pino tekstejä, joista juuri sinun tekstisi pitäisi erottua helmenä. Käytä aikaa siihen, että teet tekstistäsi erityisen.

Kuten Ahola, myös minä kehottaisin myös tutustumaan kilpailun ohjeisiin ja perehtymään siihen, millaisia tekstejä haetaan. Jos etsitään Lapin satuja ja kertomuksia, kirjoita sellainen. Toisena vinkkinä sanoisin, että kannattaa sukeltaa suoraan asiaan. Jos kahden sivun kertomuksessa ensimmäisen sivun jälkeen vielä odotellaan Helsingin asemalla junan lähtöä, ei se viimeinen sivu enää oikein pelasta tarinaa.

Vältä stereotypioita ja kliseitä, ellet sitten osaa käyttää niitä uudella, raikkaalla tavalla. Mieti, mikä nostaa tarinasi tavanomaisen yläpuolelle. Ole huolellinen, luetuta tekstisi luottolukijalla. Korjaa virheet. Tarkista, että nimet säilyvät samana läpi tekstin; jos sama koira on alussa Musti ja lopussa Haukku, lukija ei pysy kärryillä.

Lue aiempia kilpailutekstejä, ja lue myös kilpailun antologia tai parhaista teksteistä koottu kirja. Iloitse muiden puolesta, iloitse hyvistä teksteistä.

Lapin Satumaa -kilpailussa ilahdutti ja kosketti se, miten monesta tekstistä näki, että niillä on kertojalleen merkitystä. Se on jo erinomainen syy kirjoittaa.

 

Pälvi Rantala

 

 

 

Minne menet, kunnankirjasto?

 

Lapin kirjastojen trendi on surullinen, kuihtuva. Lainausmäärät ja lainaajien määrät vähenevät, ja myös kokoelmat supistuvat, kun poistojen määrä ylittää uushankinnat. Vaikka toimipisteet harvenevat (ja kirjastopalvelujen saatavuus heikkenee), silti yhä suurempi osa varoista kuluu vuokriin ja palkkoihin. Kirjastotilaston luvut ovatkin karua katsottavaa; vuodesta 1999 vuoteen 2016 Lapin kirjastojen kirjaostot ovat reaalieuroina laskettuna (siis hintaindeksillä korjattuna) vähentyneet parikymmentä prosenttia, samana ajanjaksona lainaajien määrä on vähentynyt yli kolmanneksen ja kirjastokäyntien määrä puolittunut. Kirjastojen kokoelmat ovat supistuneet parikymmentä prosenttia. Yhden kirjan lainaamisesta aiheutuvat kustannukset ovat kaksinkertaistuneet. Koko maassa suunnat ovat samanlaisia..

Kuten tiedetään, lukemisen määrä ja lukutaidon taso korreloivat. Jos kirjastojen numeroita voi pitää lukuinnon indeksinä, ei lukutaidon kehityksellekään ole hyvää luvassa.

Vuoden 1998 kirjastolaissa (2 §) "yleisten kirjastojen -- tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen". Uudessa vuoden 2016 kirjastolaissa ei kirjaston tehtävänä nähdä enää yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoaminen (pl. kaksikieliset ja saamelaisalueen kunnat), ei myöskään sivistyksen eikä taiteen harrastuksen edistäminen. Silti uudenkin lain (6 §) mukaan kirjaston tulee "edistää lukemista ja kirjallisuutta ja tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon". Ynnä muuta mukavaa, kuten yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen. Vähempikin tavoitemäärä kyllä riittäisi. Pelkästään monipuolisen lukutaidon edistäminen edellyttää sekä leveää että syvää kokoelmaa. Sellaisia ei yleisissä kirjastoissa enää pidetä. Kirjojenhan pitää kiertää.

Valtio sekä määrää ja rahoittaa. Yleiset kirjastot ovat kuntien "peruspalvelua", jonka valtionosuuden kuntakohtainen määräytyminen on kabbalaa. Kaksikielinen saamelaisalueen saaristolaiskunta, jonka asukkaista jokainen on kansakoulun kesken heittänyt ja työkyvytön sokea dementikko, on vahvoilla näissä pidoissa. Sellaisessa kunnassa riittäisi varmaan ekstraa kirjastollekin..

Mutta ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin: kirjastojen surkeat luvut takaavat, että minkään värinen hallitus ei ryhdy niitä yksityistämään.

 

Matti Ylipiessa

 

 

 

Tehtäiskö treffit?

 

Jo kolmen talven ajan Rovaniemen pääkirjasto on kerran kuussa kutsunut treffeille, kirjoittajatreffeille. Kutsu on julkinen ja sen voi ottaa vastaan kuka vaan. Pääsyvaatimuksia ei ole, ja osallistua voi silloin kun siltä tuntuu. Ainoa edellytys on, että haluaa kirjoittaa porukalla.

Taidesalin ison pöydän ympärille on kerääntynyt 2-10 miestä ja naista, joiden ikä on vaihdellut lukiolaisesta jo useamman vuoden eläkkeellä olleisiin. Itseään ei tarvitse esitellä, mutta jos haluaa henkilökohtaisen kutsun seuraavaksi kerraksi, kannattaa jättää yhteystiedot ryhmän vetäjälle. Niin, ryhmällä ei oikeastaan ole vetäjää, ainakaan siinä mielessä kuin yleensä käsitetään. Kukaan ei ohjaa toista vaan kaikki ovat samalla viivalla.

Treffit käynnisti Rovaniemellä Pälvi Rantala, joka oli huomannut, kuinka innostavaa on kirjoittaa välillä porukassa.
– Kirjan vuonna 2015 kaipasin kirjoitusseuraa ja arjen keskelle hetkeä, joka olisi pyhitetty vain kirjoittamiselle. Netistä näin mitä kaikkea muualla tapahtui ja ajattelin että olisi kiva kun Rovaniemelläkin tapahtuisi jotain. Otin yhteyttä kirjastoon ja siellä oltiin heti valmiita ottamaan kirjoittajatreffit kirjaston siipien suojaan. Niin se sitten lähti liikkeelle.

– Ensimmäinen kerta tietysti jännitti, kun ei yhtään tiennyt, ketä tulee, vai tuleeko ketään. Paikalla taisi olla kymmenkunta kirjoittajaa ja tunnelma oli heti tosi mukava.

Rovaniemen kirjoittajatreffit kestävät tunnin kerrallaan. Tunnin aikana kirjoitetaan yleensä pari-kolme lyhyttä tarinaa tai vaikka runoa ja luetaan ne toisille ääneen. Treffien tunnussana on rentous. Jutut kirjoitetaan tajunnanvirtana, pahemmin miettimättä ja antaen kynän viedä. Pälvin mielestä teffeillä mukavinta on juuri toisten kiinnostavat ja yllättävät tekstit ja se ”kirjoittamisen taikapiiri”, joka syntyy, kun paikalla on toisilleen outoja ihmisiä, joita yhdistää kirjoittaminen.

Mistä ideoita kirjoitusaiheiksi? Kirjastoista löytyy kirjoitusoppaita, joista löytää hyviä harjoituksia. Itse voi keksiä lisää ja kokeilla, millainen aihe lähtisi vetämään. Joskus voi kirjoittaa kuvan, tai runon pohjalta. Tai aiheen voi siepata vaikka jostakin kirjasta. Kaikki aloittavat kirjoittamalla saman lauseen ja jatkavat siitä. Kun 10 minuutin päästä lopetetaan, huomataan että jollakin syntyy vakavaa draamaa, toisella pakina. Oma tunne- ja vireystila vaikuttavat tietenkin lopputulokseen.

Kirjoituksensa saa lukea ääneen, jos haluaa, mutta kukaan ei ihmettele, jos ei halua. Pieneltä ryhmältä saa vain kannustavaa palautetta. Kukaan ei ohjaa eikä opeta toisia, mutta väkisin oppii, kun lukee oman juttunsa ääneen ja kuuntelee toisten juttuja. Tulee ahaa-elämyksiä; noinkin voi sanoa.

Ryhmä innostaa tekemään tällaisia ”älyttömiä” harjoituksia, harjoituksia jotka saavat mielikuvituksen lentoon ja sisäisen sensorin vaikenemaan. Pienistä hassuista jutuista voi itää jotakin muuta, tai ne voivat auttaa toisessa kirjoitustyössä eteenpäin.

Rovaniemellä treffataan joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17, yleensä pääkirjaston Taidesiivessä. Tapahtumaa sopii hyvin kopioida ja monistaa muille paikkakunnille. Treffaillaan!

 

Arja Vasama

 

 

 

Vankkureille ja matkaan, oi Kyldyyri!

 

Mistä on yleisötapahtumat tehty? Mikä meitä vetää puoleensa?

Tulin käyneeksi heinäkuussa kahdessa vetovoimaisessa, maankuulussa tapahtumapaikassa. Kajaanissa ja Töysässä. Kajaanissa luotetaan runouteen, Töysässä kauppaan. Kajaanissa runoilijoihin, Töysässä kauppiaan, linnanherra Keskisen tuuriin. Molemmissa paikoissa on omat linnansa, Kajaanissa tosin hieman vanhemmalta ajalta ja hieman huonommassa kunnossa, tuskin linnaa enää lainkaan. Tuurissa ovat linna ja yksisarvisten vartioima kartano loistokunnossa. Kauppa se on joka kannattaa.

Olin ensimmäistä kertaa Kajaanin runoviikolla. Kaupungissa oli samaan aikaan Pride-tapahtuma, johon myös osallistuin. Itse asiassa kävi niin että osallistuin enemmän Prideen kuin Runo ja sävel -viikon tapahtumiin. Ja kaikkein vähinten osallistuin ja pääsin osalliseksi runoudesta ja runoilijoista. Lauantaina viikon nimikkorunoilija Henriikka Tavin tilaisuus oli ohjelmassa väärin ja tilaisuuden alkamista odotellessani tutustuin läheisiin taiteilijavankkureihin ja vankkuritaiteilijoihin. Pohjoiskarjalaislähtöinen kuvanveistäjä Tapani Kokko ja taiteilijavaimonsa Virpi Kanto olivat pystyttäneet kesäiset taidevankkurinsa runoteltan viereiselle kentälle. Tapani Kokko kertoi lapsena viihtyneensä usein paremmin naapurissa kuin kotona. Tuo naapuri oli ollut kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen, jonka luova toimeliaisuus on tuottanut kesäisen korkokenkä ja kukkamekko -suohiihdon Pudasjärvelle. Tykkyläisen luona Kokko oli nähnyt mitä on elää taiteilijaelämää, ja tämä oli ollut hänelle hyvin tärkeä asia myöhemmissä elämänvalinnoissa.

En malttanut odottaa enää Tavia vaan palasin toiselle puolelle Kajaanijokea, värikkäälle ja aurinkoiselle Pride-juhlatörmälle. Aamun avasi törmällä Koiton kuoro, sitä kuuntelin edellisenä iltana Kaukametsä-salissakin. Runoilijoita törmällä ei näkynyt eikä kuulunut. Raatihuoneen torilla lavan olivat vallanneet äänekkäämmät esiintyjät. Runon ja vaihtoehtoisten sävelten tapahtumapaikkaan oli torilta ainakin kilometrin kävelymatka. Siellä taide eli omassa rauhassaan. Tuota rauhaa olisin toivonut edes pikkusen myös torille ja torinkulmille, toiselle puolelle jokea.

Puolia on tietysti enemmän kuin kaksi. Puoleensavetäviä ihmisiä ja kohteita Suomessa kulkijoille riittää. Rohkeimmat ja ennakkoluulottomimmat kulkijat eivät liiku vain puolelta toiselle vaan kulkevat ristiin rastiin. Tuurin suureellinen kulissilinna vetää ilmeisesti päivittäin yhtä paljon ihmisiä puoleensa kuin koko Kajaanin runoviikko. Eikä se mitään vaan se että ”Kajaanin runoilijat” viihtyivät kovin paljon omassa rauhassaan, omassa ”kulttuurilinnassaan”.

Kulttuurin pariin ei tulisi päästä, vaan kulttuurin ja taiteen tulisi tulla meidän luo. Olla osa meidän elämää. Olla läsnä. Näyttäytyä yhtenä mahdollisena tapana elää ja elättää itsensä maailmassa. Kyllä linnoissa voi käydä, mutta ei niihin pidä jäädä oleksimaan, ei edes kulttuurilinnoihin.

Kajaanissa jaettavan Tanssivan kääntäjäkarhun sai Liisa Enwald Rainer Maria Rilken runoteoksen suomennoksesta. Olin vuosia sitten Sodankylässä Liisa Enwaldin opissa. Palautetilaisuudessa hän sanoi minulle että kyllä sinä kirjoittaa osaat kunhan löydät oman timanttisi, oman tiesi ja kielisi. Taide, luova työ ja kirjoittaminen haastavat meitä tekemään asioita omalla tavalla, puhumaan omasta aiheesta omalla kielellä. Asukoon kreivit linnoissaan ja kulkekoon ajoneuvoissaan, mutta runo asukoon turuilla ja toreilla ja kulkekoon vankkureilla.

 

Irene Piippola

 

Joki kulkuttaa

                  tunturilatvoilta merensuulle

yön tumma hehku

isonveenaika


   virran tukka

          viisisataa kilometriä pitkä


                                 tuuhea

 

 

Kaksi linnaa:

Kajaanin linnan rakennuspiirustuksia 1700-luvulta linnan uudelleenrakentamiseksi.
Kajaanin linnan rakennuspiirustuksia 1700-luvulta linnan uudelleenrakentamiseksi.

 

Tuurinlinna: Kulutusparatiisi 2000-luvulta Töysä, Tuurin kylä
Tuurinlinna: Kulutusparatiisi 2000-luvulta Töysä, Tuurin kylä

 

Kirjahylly kämmenelläsi

e-kirjat tulevat – oletko valmis?

 


”Uudet sukupolvet elävät yhä enemmän irrallaan televisiosta, sanomalehdistä ja kovakantisista kirjoista. Näiden diginatiivien elinympäristöksi on jo vakiintunut fyysisen todellisuuden lisäksi sosiaalinen verkkomedia. Myös kuluttajaprofiilit ovat muuttuneet rajusti viime vuosikymmeninä tasa-arvoistumisen, tulotason ja koulutuksen kehityksen myötä.

Tällä havainnolla aloitan blogiartikkelini Diginaiset ja Villit Indiet. Tutustuin e-kirjojen maailmaan ensin käyttäjän näkökulmasta ja huomasin miten helppoa e-kirjojen ostaminen verkkokaupoista ja lainaaminen kirjastojen valikoimasta onkaan. Omassa puhelimessani kulkee mukana hyllymetreittäin – vai pitäisikö sanoa bittimetreittäin – haluamaani kirjallisuutta. Kämmenkirjahyllystäni voin valita haluamani makupalan luettavakseni missä ja milloin vain.

 

Sinä kirjoitat ja sinä julkaiset

 

”E-kirjojen suosio vaikuttaa kustannusalaan ja tuuppaa toimijoita kohti modernimpia toimintamalleja. Kuluttajat kyseenalaistavat luku- ja ostotottumuksia. Kirjailijat puolestaan kyseenalaistavat ansaintalogiikkaa, jossa kaupallinen kustantaja saa tuotosta suurimman osan, ja kirjoittajalle jää roposia. E-julkaisut mahdollistavat kustannustehokkaasti myös harrastekirjoittajien julkaisutoiminnan.


E-kirjan tekeminen kansainväliseen ePub-muotoon on kaikkien ulottuvilla, itse tehtynä jopa ilmaiseksi. Kari Välimäen mainio opas opastaa sinut tekstiesi e-julkaisijaksi vaihe vaiheelta.

Helpoin tapa saada kirjasi diginä esille on tehdä valmiiksi taitetusta käsikirjoituksestasi PDF-versio. Sitä käytetään paljon oppaissa ja tietokirjoissa, etenkin jos julkaisua myydään itse oman verkkokaupan kautta.

PDF on hyvä valinta myös silloin, kun e-kirjasta halutaan näköispainos eli ulkoasuun tai taittoon ei haluta muutoksia. Tällaisia voivat olla vaikkapa runokirjat.

Voit vertailla PDF:n ja ePub:in luettavuuden eroja Kurssiantologiajulkaisuista.

E-kirjan etuna on myös se, ettei siitä lopu painos kesken. Voit myydä sitä omilla nettisivuillasi tai tehdä sopimuksen niiden toimijoiden kanssa, jotka myyvät e-kirjoja kuluttajille, toisille verkkokaupoille ja kirjastoille. Esimerkiksi Ellibs ja E-painos toimivat tällaisina jakelijoina. Ellibsin sivuilta saat kattavaa lisätietoa e-kirjoista.

Tiesitkö, että suomalaista tunnetuista kirjailijoista Juha Vuorinen aloitti riippumattomana, itsenäisenä kustantajana eli indiekustantajana jo vuonna 1995, ja myy kaiken tuotantonsa oman Diktaattori-kustantamonsa kautta? Verkkokaupasta saa tuotannon myös e-kirjoina aina Juoppohullun päiväkirjaa myöten.

 

Sinä kirjoitat ja minä julkaisen

 

Veikkaan, että useimmat kirjoittamista rakastavista haluavat vain kirjoittaa. Taittaminen ja graafinen suunnittelu, e-kirjojen teko-ohjelmistot, sopimusten teko jälleenmyyjien kanssa, verkkokaupan perustaminen ja markkinointityö lähinnä kauhistuttavat.

Apua pieniin painoksiin ovat tarjonneet palvelukustantamot. Niiden ongelmana kirjoittajan näkökulmasta on julkaisu - ja yksinmyyntioikeuksien siirtyminen kustantamoille, varsin laiha määrä painettuja kirjoja omaan käyttöön, markkinoinnin puute ja vaatimaton, jopa vain 10% palkkio per myyty kirja.

Voisiko kustantaminen olla luovempaa? Niin, että saataisiin enemmän kirjoittajien tekstejä luettavaksi ilman korkeaa kustannuskynnystä. Kirjoittaja saisi tuotoksensa käyttöönsä eikä tarvitsisi luopua oikeuksistaan tai tyytyä roposiin, jos kirja vaikka myisikin hyvin.

Tähän hakee ratkaisua myös pieni indieni. Tykkää AK Kustannuksesta Facebookissa tai jätä minulle Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., niin pysyt kuulolla luovan kustantamisen ja e-kirjojen uusista tuulista ja tarjouksista harrastekirjoittajille!

 

Anne Lukkarila


rovaniemeläinen tietokirjailija, pienkustantaja ja yritysvalmentaja
mailto: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.akkustannus.com ja www.aklukkarila.com

Anne Lukkarila. Kuva: Kaisa Sirén

Luovuutta tukevat työvälineet ryhmätyön tueksi

 

On yhteisesti koettua, että kun luova työskentely siivittää ajan, viikko kirjoittajakurssilla vierähtää sukkelasti. Päivät kuluvat vertaisryhmissä innostavia keskusteluja käyden ja illat kirjoittaen. Mutta viikko on aina pian ohi ja 51 viikkoa ennen seuraavaa kurssia tuntuu kohtuuttoman pitkältä.

Edellä kuvattu päättäjäistunnelma on tuttu monelle Sodankylän kurssien osallistujalle. Sompion koululle asti sonnustautuneet harrastajat ovat siksi määrätietoista porukkaa, että ongelmaa ei ole jätetty ratkaisemattomaksi. Tekemätön talvikausi on nähty mahdollisuutena uudelle toimintatavalle. Sen suunnittelemiseksi on tehty oma-aloitteista yhteistyötä opiskelijoiden kesken. Opettajat ovat antaneet tukensa aktiivikkojen pyrkimyksille. Sodankylän kirjoittajakurssin lyriikkaryhmässä 2014 omaksuttiin myös palautteen antamisen alkeet. Oppilaat kirjasivat toistensa kirjoittamien runojen tunnelmia, tunnistamiaan teemoja sekä teknisiä huomioitaan rakentavan palautteen muotoon ja lukivat niitä muiden kanssa käytävän keskustelun alustukseksi.

Kristiina Wallinin antama malli otettiin myös toimintaohjeeksi, kun samana syksynä käynnisteltiin runopiirin toimintaa ja pohdittiin, miten vertaisryhmä voisi jäntevästi viestiä keskenään Internetin tuella. Aluksi ajateltiin soveltaa vain sähköpostin käyttöä, mutta pian huomattiin, että virtuaalinen kokoustaminen, joka monille oli jo tullut tutuksi työelämässä, sopisi mainiosti myös harrastustoiminnan tueksi. Etäisyyksien voittamiseksi keksittiin käyttää Skypeä.

Syntyi parityöskentelyyn perustuva ryhmätyöohje virtuaaliselle kirjoittajaryhmälle.

Ryhmän toimintaa ylläpitävänä pääsääntönä on, että sen jäsenet kirjoittavat uuden runon vertaisryhmäsä arvioitavaksi kerran kuussa. Jokaiselle kirjoittajalle nimetään pari, jolle oma runo annetaan arvioitavaksi. Vastavuoroisesti nimetty pari antaa palautteensa omalle "kriitikolleen". Saadun kirjallisen palautteen jälkeen viimeistellyt runot esitetään ryhmässä, joka saa myös runoilijalle annetun kritiikin ennakkoon luettavakseen. Ryhmän virtuaalisessa kokouksessa jokainen jäsen antaa suullisen palautteensa esitettyihin teksteihin.

Itseohjautuva ryhmätyö on osoittautunut vetovoimaiseksi tavaksi edistää kirjoittamisharrastusta.

"Runorupeamaksi" itseään kutsuva ryhmä on pysynyt näihin asti alkuperäisessä kokoonpanossaan. Se on nyt työskennelyt kolme talvea. Karkeasti arvioiden jokainen kahdeksasta jäsenestä on kirjoittanut parikymmentä uutta runoluonnosta ja saanut ryhmän palautteen niiden viimeistelemiseksi. Toukokuussa jäsenet sopivat aloittavansa uuden työskentelyjakson taas ensi syyskuussa.

Sama periaate osoittautui hedelmälliseksi myös draamankirjoittajille. Juha Hurmeen kurssilta 2016 muodostettu viisihenkinen "Draamarepeämä" -ryhmä aloitti viime syksynä. Se kokoontui virtuaalisesiti toukokuuhun mennessä 8 kertaa. Ryhmätyön tuloksena syntyi nelisenkymmentä näytelmäkohtausta. Yksi niistä, Leena Pyhäluodon "Katoamisilmoitus", saa pienoisnäytelmänä ensiesityksensä Jätkän lavalla Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla elokuussa.

Kokemukset kirjoittajien uudenlaisista ryhmätyötavoista ovat olleet rohkaisevia ja niitä kehitetään edelleen. Suurimmaksi haasteeksi on koettu teknisten välineiden toimintahäiriöt. Uusia, varmatoimintaisia ja häiriöttömästi viestintää tukevia menetelmiä tullaan testaamaan syyskuussa alkavissa ryhmissä. Virtuaaliryhmien vetäjien opastusta on myös suunniteltu osaksi Sodankylän kirjoittajakurssien tulevaa toimintaa. 

Syksyllä aloittavista ryhmistä kerrotaan sivuillamme elo/syyskuun taitteessa.  

 

 

Erkki Kaila

(Airaksela 26.6.2017)

 

 

 

 

Näin syntyi vaimoilta Väylän vaahtopäillä

 

Tässä Lapin Kirjallisuusseuran lukijoille vihje siitä, miten helposti voi yhteinen runoantologia syntyä. Pitää vain olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan osaavien ihmisten kanssa ja tietää kustantaja. Ei muuta!  

 

Raili: Mediapinnan Suomi 100 runokirjaa -kirjasarjan julkaisema runoantologia Väylän vaahtopäillä on meidän neljän tornionlaaksolaisen vaimon yhteinen teos. Sen syntysanat lausuttiin Tornion kirjastossa 7.2.2017,  jokainen meistä lähetti 20 runoa Anitalle, 17.2. oli 60 runon valinta ja sisällysluettelon otsikointi sekä kansikuvan valinta, runokirjan oikoluku 26.3. ja julkistamistilaisuus Tornion kirjastossa 9.5.
 
Kansikuvan valinta on tarina, joka on pakko kertoa.  Anita harrastaa maalaamista kirjoittamisen ohella ja hänellä on kymmenittäin akvarelleja tietokoneella. Meitä kirjoittajia yhdistää Väylä ja tähän aiheeseen piti löytää kuva, jossa elämän kirjo näkyisi. Vaahtopäät ja valas oli juuri oikea. Kuvankäsittelyllä valaasta tuli tunturit ja a vot, siinä se oli, kansikuvamme.

 

Sanni: Tornion kirjastossa se alkoi. Istuimme kahvittelemassa Ritva-Elinan kirjan julkaisutilaisuudessa, kun muistin aamulla lukemani Mediapinnan mainoksen. Bongasin sen Facebookissa Tornionlaakson sanataiteilijoiden sivuilta. Mediapinta lupasi kustantaa sata runokirjaa Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Tässä meille yksi mahdollisuus. Tiesin, että minun lisäkseni Raililla on valmiita runoja. Niinpä ehdotin, aletaanko kasaamaan runoantologia. Anita oli siinä vieressä, Raili pyysi hänet ja sitten vielä Ritva-Elinan. Nyt meitä oli jo neljän porukka. Se riitti.
Tästä se lähti nopealla tempolla. Kahden kokoontumisen ja sähköpostin välityksellä sekä Railin ja Anitan ammattiosaamisella se luonnistui. Minun oli helppo peesata siinä mukana.

Jokainen valkkasi omat runonsa. Neljä naista, neljä erilaista kirjoittajaa. Siitä olisi voinut syntyä ”soppa”. Runot tukevat toisiaan ja niistä löytyy koko elämän kirjo. Tietysti niitäkin olisi voinut jahkailla ja analysoida vaikka kuinka pitkään. Oli oikein mukava olla mukana tekemässä yhdessä näin sopuisassa ja osaavassa porukassa. Olen ylpeä kauniista kirjastamme ja puhukoon runot puolestaan. 

 

Anita: Railin kysyessä ex tempore minua mukaan runokirjaan mietin kymmenen sekuntia, onko minulla julkaisukelpoisia runoja. Päätin, että on, luullakseni. ”Tartu hetkeen” -neuvo ei ole höpö! Koska tunsin ennestään Railin ja Sannin sekä parista kirjatilaisuudesta Ritva-Elinan, heti luotin, että näiden ihmisten kanssa homma sujuu, kuten on sujunutkin kommelluksitta.

Boheemisti lähdimme liikkeelle vain runot mielessä. Käytännön asiat, kuten kustannussopimus ja rahaliikenne, tulivat hienoisina yllätyksinä: Minä kirjoitin kustannussopimuksen Mediapinnan kanssa kaikkien puolesta, ja rahaliikenne omiin kirjatilauksiimme ja ”suuriin” tekijänpalkkioihin liittyen kulkee minun kauttani, koska toimin heti alusta yhdyshenkilönä kustantajaan päin. Verotus on ongelma, joka on vielä selvitettävä.

Mediapinnan kanssa yhteydenpito on ollut helppoa ja nopeaa. On huomattava, että käsikirjoituksen Suomi 100 runokirjaa -sarjaan on oltava monella tapaa valmis ja hyvin oikoluettu. Lähettämääni käsikirjoitukseen verrattuna ainoa muodollinen muutos on sisällysluettelon siirtäminen lopusta alkuun. Saimme vain yhden kerran kirjan taittoversion tarkistettavaksi. Kirjoittajilla voi olla harha, että taittoversio ei tuo mukanaan virheellisiä muutoksia käsikirjoitukseen. Me huomasimme muun muassa, että väli oli kadonnut runojen otsikoiden alta. Useassa runossa piti tehdä muutoksia säkeisiin, jotka eivät mahtuneet taittoversiossa yhdelle riville, kuten kirjoittaja oli tarkoittanut. Kannattaa siis miettiä säkeiden pituuksia, kun tarjoaa runoja julkaistavaksi vaikkapa Lapillinen-lehdessä! 

 

Ritva-Elina: Tulin mukaan antologiaan, kun satuin olemaan Tornion kirjastossa idean syntymisen hetkellä. Olin juuri esitellyt kirjaani ”Alisa, Väylän tytär”  ja seisoin kahvijonossa sopivasti Railin näköetäisyydellä. Raili kutsui minut mukaan, ja minä lupauduin, vaikka en edes tiennyt, mihin runojani tarvittiin. Kerrankin olin oikealla hetkellä oikeassa paikassa!

Miksi kirjoitan Tornionlaakson murteella? Huomasin ”Alisaa” kirjoittaessani, miten runsas ja vivahteikas murre on ja miten paljon helpompaa minun on ilmaista ajatuksiani murteella verrattuna yleiskieleen. Merkillistä, miten syvälle lapsuudessa opittu murre juurtuu ihmisen mieleen. 

Antologian kokoamisen vaivannäkö jäi torniolaisten huoleksi. Onneksi  töiltäni ehdin sentään  julkaisutilaisuuteen. Oli helppoa  ja hauskaa olla yhtenä neljästä, kun koko vastuu kirjan sisällöstä ja tilaisuuden annista jakautui kaikkien osalle. Tunsin olevani mukana osaavassa joukossa.  

 

 

Raili Ilola - Sanni Liiti - Anita Myllykoski - Ritva-Elina Pylväs: Väylän vaahtopäillä

 

Kuvassa kirjailijat antologian julkaisupäivänä 9.5.2017 Tornion kirjastossa. Vasemmalta Anita Myllykoski, Raili Ilola, Sanni Liiti ja Ritva-Elina Pylväs. Kuvan otti Eija-Miranda Silventoinen.

 

 

 

Jokainen ihminen on elämäkerran arvoinen

 

Osallistuin ensimmäiselle luovan kirjoittamisen kurssilleni kesällä 2007. Olin mielestäni keksinyt erikoisen tavan viettää kesälomaviikkoa, mutta minulle valkeni pian, että olin valtavirtaa. Kuuluin siihen suureen keski-ikäisten naisten joukkoon, joka on herännyt etsimään itseään kirjoittamalla. Niin, siitähän omaelämäkerrallisessa kirjoittamisessa pitkälle on kyse. Kirjoitamme löytääksemme itsemme.


Meillä keski-ikäisillä oma elämäntilanne on selkiintynyt ruuhkavuosien jälkeen, ja on viimein aikaa katsoa taaksepäin. Omat vanhemmat ovat elämän loppusuoralla tai ehkä jo poistuneet, ja mietimme heidän elämäänsä ja heidän jättämiään muistoja. Ensimmäisellä kirjoittajakurssillani huomasin, että olin onnekseni herännyt ajoissa. Olen tavannut monta, joilla ei ollut enää ketä haastatella siinä vaiheessa, kun oma ja suvun historia olisi alkanut viimein kiinnostaa.


Jos ei voi kysellä enää keneltäkään, on luotettava omiin muistoihinsa ja käytettävä niitä aineistoja joita voi. Päiväkirjat ovat olleet suosittu merkkipäivälahja ainakin tytöille. Lahjalla on houkuteltu sukupolvia elämäkerrallisen kirjoittamisen tielle, vaikkei lahjanantaja ole sitä ehkä tietoisesti ajatellut.


Ensimmäinen merkintäni marraskuussa 1967 lahjaksi saamaani sinikantiseen, lukolliseen kirjaan oli ”näin tänään punasiipirastaan”. Seitsemän-kahdeksanvuotias ei pohtinut elämäänsä, vaan kirjasi ylös tärkeitä arkisia asioita kuten ”en enää koskaan puhu Tuulalle”. Vaikka merkintöjä on vähän, eivätkä ne ole sisällöllisesti kovinkaan mielenkiintoisia, niillä on minulle suuri arvo. Niiden avulla saan yhteyden vuosikymmenten takaiseen itseeni. Rivin, parin muistiinpano herättää paljon muita muistoja ajasta ja paikasta, jossa ne on kirjoitettu.


Teini-ikäisenä vuodatin muiden murkkujen tavoin päiväkirjan lehdille sydänsurujani ja maailmantuskaa. Kirjoittamalla selvitin mielipiteitäni maailmasta ja itsestäni, ja pohdin suhdettani muihin ihmisiin. Vaikka kirjoitin päiväkirjaa vain itselleni, teksti muuttui pikkuhiljaa asiallisemmaksi, aidosti pohdiskelevaksi, kirjallisten esikuvien mallin mukaan. Nuoruuden lähinnä kirjallisuusterapiaksi luettavien päiväkirjamerkintöjen jälkeen kului valitettavasti vuosikymmeniä, joista paperille jäi vain vähän tarkoituksella muistiin merkittyä. Onneksi on paljon muita lähteitä; henkilökohtaisia, kuten kirjeitä ja valokuvia, ja yleisiä, sanomalehtien ja tv-ohjelmien tapaan. Olen myös tehnyt muistelumatkoja paikkoihin, joissa asuin lapsena. Omaelämäkerralliselle kirjoittamiselle oli siis aineistoa, josta ponnistaa, kun katse alkoi kääntyä menneeseen.


Kun aiemmin vain merkkihenkilöiden elämäkertoja pidettiin kirjoittamisen arvoisina, on viime vuosikymmeninä alettu arvostaa mikrohistoriaa, tavallisten ihmisten elämän kuvaamista. Ajatuksena on, että jokaisen elämä on arvokas, niin myös siitä kirjoitettu elämäkerta. Se voi olla kirjoitettu vain itselle tai lähiomaisille, tai sillä voi olla laajempaa kiinnostavuutta. Elämäkerrat voivat olla tulevaisuuden historioitsijoille hyvää tutkimusaineistoa. Niissä säilyy tieto tavallisten ihmisten elämästä. Aiempien sukupolvien kirjeet ovat olleet niin historiantutkijoille kuin perillisille hyvä tietolähde. Meidän aikamme tekstiviestit ja sähköpostit katoavat useimmiten bittiavaruuteen heti kun ne on luettu. Päiväkirjamerkinnöillä ja vaikka vain omaa perhettä varten kirjoitetuilla elämäkerroilla on siksi entistä suurempi arvo.


Elämäkerrallinen kirjoittaminen on prosessi, joka voi auttaa selvittämään selvittämättömiä asioita. Vaikeat ihmissuhteet tai oman elämän traaginen tapahtuma voivat antaa motiivin tarttua kynään. Kirjoittaminen voi auttaa ongelmien selvittämisessä, koska se on tapa etäännyttää asioita. Kirjoittaminen auttaa konfliktitilanteissa katsomaan tapahtumia myös toisen näkökulmasta. Elämäkerrallisen kirjoittamisen suosio on lisääntynyt myös yksinkertaisesti sen takia, että kirjoittaminen ja kirjojen julkaiseminen on paljon helpompaa kuin ennen. Myös maailman nopea muuttuminen on varmasti osasyy. Tajuamme, ettei lapsillamme ole käsitystä, millaisessa maailmassa heidän vanhempansa varttuivat, ellemme sitä kerro.


Ihminen hahmottaa syy-seuraussuhteita ja etsii myös elämästään tarinoita, syytä siihen miksi asiat ovat menneet niin kuin ovat. Haluamme jättää jäljen elämästämme, perinnöksi lapsillemme, jotka nuorena ovat yhtä vähän kiinnostuneita meidän muistoistamme kuin itse olimme siinä iässä edellispolven aikaansaannoksista.


Kun ihminen kiinnostuu elämäkerrallisesta kirjoittamisesta, hänestä voi tuntua, ettei tiedä miten ja mistä kirjoittaisi. Nykyisin on saatavilla myös suomeksi hyviä oppaita, jotka auttavat alkuun. Elämäkerrallisen kirjoittamisen kurssit ovat erittäin suosittuja, ja niitä järjestetään lukemattomissa oppilaitoksissa ympäri maata. Esimerkiksi Lapin Kirjallisuusseuran jokakesäisten kirjoittajakurssien proosan ryhmä täyttyy aina ensimmäisenä, ja useimmat ryhmäläiset haluavat ohjausta nimenomaan omaelämäkerrallisen aineiston työstämiseen.


Tänä vuonna tulee kymmenen vuotta siitä, kun osallistuin ensimmäiselle kirjoittajakurssilleni jäsentääkseni mieltäni vaivaavia asioita. Elämäntarinan hahmottamisen alkuvaiheet johdattivat uusille kursseille, ja yhä pidemmälle kirjoittamisen maailmaan. Opin, että omaelämäkerrallista aineistoa saa, voi ja kannattaa käyttää hyödyksi kaikessa kirjoittamisessa. Opin ymmärtämään, että yleinen on yksityistä ja yksityinen yleistä ja että muisteleminen ja elämäkerrallinen kirjoittaminen ovat prosesseja, joissa ei tunneta käsitettä oikea tai väärä. Minunkin elämäni on elämäkerran arvoinen.

.

 

Arja Vasama

 

Kiinnostaako elämäkerrallinen kirjoittaminen? Lapin Kirjallisuusseuran kurssi on täynnä, mutta Lapin kesäyliopisto järjestää elämäntarinakurssin Rovaniemellä 8.-10.6.2017. Lue lisää: http://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Elamantarinakurssi-8-1062017-Rovaniemi/2czosjiq/f81d1e2c-4a5b-4e38-8f2a-b08446127a92

 

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""</p>"</p>"

 

Suullinen kertomaperinne kirjoittamisen kivijalkana

 

Olen Kerttu Vuolab, kielen ja kirjoittamisen sekatyöläinen ja kirjoitan pohjoissaameksi. Olen myös kuvittanut omia kirjojani ja lisäksi käännän kaunokirjallisuutta saameksi. Elätän itseni tekemällä työtä saamenkielen parissa osa-aikaisena kirjailijana, kääntäjänä, simultaanitulkkina, kirjoittamisen ja kertomisen ohjaajana, luennoitsijana. Mutta nykyisin työskentelen päätoimisesti omalle äidilleni omaishoitajana 24 tuntia päivässä ja 7 päivää viikossa.

Meidän perheen lapset kasvatti tähän maailmaan saamelainen kertomaperinne. Aikuisten satuja kuunnellessani opin maastossa kulkemista, kuulin tarinoita eläimistä, katselin tähtitaivasta ja ihmettelin maailmankaikkeutta. Aikuiset vastasivat lasten kysymyksiin kertomalla satuja ja tarinoita aamusta iltaan. Kaiken maailman tarinat ovatkin olleet minulle hyvin tärkeitä ohjaajia, lohduttajia ja kumppaneita koko elämän ajan.

Käsityöt ja askarteleminen ovat olleet tehtäviäni alakouluikäisestä lähtien. Kun aikuiset tekivät töitään, oli lapsillakin niissä töissä velvollisuuksia. Isoäiti ja äiti tekivät meille kaikki vaatteemme ja pukivat meidät päästä varpaisiin. Kun naiset tekivät meille nutukkaita, me lapset punoimme villalangoista nauhat ja leikkasimme verasta sahalaitaisia koristeita. Saimme harsia toisiinsa kiinni eriväriset sahalaidat ja lopuksi ompelimme ompelukoneella koristeet valmiiksi. Iltaisin miehet tekivät iltapuhteita, nylkivät esimerkiksi poronkoipia, ja me lapset kiinnitimme nahkoihin kuivia lastuja, jotta valmiiksi nyljetyt koipinahat pysyisivät suoraksi levitettynä kuivuessaan. Samalla kun teimme aikuisten kanssa töitä, saimme heiltä kuulla monenlaisia tarinoita.

Ivalossa koulukirjasto oli minulle rauhallinen turvapaikka, josta löysin kirjoja ja sain niistä seuraa itselleni. Kirjat olivat kavereitani, kun keskikoulun ekaluokkalaisena elelin oppilasasuntolan vessassa lukkojen takana piilossa kiusaajiltani. Salaisessa turvapaikassa aloin omaksi ajankulukseni kirjoittaa, piirtää, maalata ja tehdä käsitöitä. Näitä asioita puuhatessani olen elämässä muutenkin pohtinut useita ongelmia ja umpisolmuja. Kouluajan piilopaikassa unohtuivat tuska, suru ja yksinäisyys kirjoja lukiessa. Oikeastaan kiusatuksi tulleen häpeä muokkasi minusta sivusta seuraajan, ajattelijan, kirjoittajan, kuvittajan, kääntäjän, sekä vaatteiden ompelijan ja neulojan.

Kannustusta kirjailijan työhön olen saanut sekä valon että varjonhaltijoilta. Kotiväkeni ja saamelainen kertomaperinne on kannustanut minua kirjoittamaan hyväksymällä minut sellaisena kuin olen ja rakastamalla minua tarinoimalla. Varjonhaltijana taas on toiminut koulukiusatun osa, äidinkieleni väheksyminen ja pilkkaaminen sekä vähemmistöviha, joka nykyisessä maailmassa tuntuu vain yltyvän.

Kun pohdimme maailmankirjallisuuden juuria, löytyvät taustalta lukemattomien kansojen myyttiset olennot ja kansansadut. Olen usein puhunut kertomaperinteen tärkeydestä ja samaa satujen ylistysvirttä veisaan nytkin. Minusta asioiden kertomisen taito on niin tärkeä, ettemme ehkä lainkaan pärjäisi ihmisten parissa, ellemme kykenisi kertomaan toisille asiaamme ja osaisi ymmärtää muiden kertomia asioita.

Elinolosuhteiden muuttumisen vuoksi ei tarinointitaito enää välity uusille sukupolville läheskään riittävästi eikä varsinkaan itsestään. Satujen ja tietojen kertomiseksi on aika tuonut uudet keinot ja tarpeet. Saamen kielen ja kertomaperinteen välittämiseksi tarvitsemme kaunokirjallisia kirjoja, filmejä ja muita apuvälineitä. Mutta ennen kaikkea tarvitaan meitä asiaan vihkiytyneitä kertojia ja kirjailijoita, jotka itse olemme kasvaneet saamelaisen sadun ja kertomaperinteen lapsina.

Vaikka minulla ei ollutkaan lapsena mahdollisuutta lukea kirjoja äidinkielelläni, en silti elänyt ilman kirjallisuutta. Kotiväki oli kirjastoni. Minusta tuntuu kuin olisin saanut istua satujen lähteellä, ja yhä vieläkin se puro pulppuaa kotonani, kun olen äidilleni omaishoitajana. Muinaiset saamelaiset uskoivat että kaikessa maailmankaikkeudessa on henki. Jopa taudeilla on omat haltijansa, ja muinaisen uskon mukaan pienellä sääskelläkin on henki. Siksi ihmisen pitää kunnioittaa luonnossa kaikkea, jopa sääskeäkin, ettei ihminen ylimielisyydellänsä manaisi luonnonhenkiä itsellensä vihamieliseksi tai muuten yllyttäisi niitä onnettomuudeksi itsellensä.

Kun ihmiseläin oppi äidinkielensä taidon, alkoivat sanat ja tarinat hoitaa meidän keskinäistä kanssakäymistämme. Kun me tapaamme meille ennestään tuntemattoman ihmisen, ei meidän tarvitse ryhtyä haistelemaan vierasta kuin koirat. Lehmät nuoleskelevat toisiaan, kun hyväksyvät kumppaniksi toinen toisensa. Apinat seurustelevat keskenään etsimällä toistensa turkista loisia tai raaputtamalla uutta tuttavaansa. Tietysti nuo eläinten kanssakäymisen temput tekevät hyvää meille ihmisillekin. Mutta noiden lisäksi me nautimme elämästämme, kun saamme kertoa ja kuunnella hyviä juttuja, ja sama nautinto meillä on myös lukiessa ja kirjoittaessa. Kirjallisuus ja lukeminen auttavat meitä ymmärtämään ja hyväksymään itsemme, mutta myös muita ihmisiä, kulttuureita ja kieliä. Kirjallisuus valaisee meille muiden kansojen elinoloja maailmassa.

 

Kerttu Vuolab

 

Kirjailija Kerttu Vuolabille ojennettiin 8.2.2017 ensimmäinen Lappi-kirjallisuuspalkinto kirjasta Valon airut. Kuvassa kirjailijan vierellä voittajan valinnut elokuvaohjaaja Katja Gauriloff. Kuva: Irene Piippola.

 

Kirjailija Kerttu Vuolab ja ohjaaja Katja Gauriloff

 

 

Jännitystä Sodankylän kirjoittajakursseilla

 

Sodankylän kirjoittajakurssilla suunnitellaan murhia ja muita kauheuksia, kun kirjailija Juha-Pekka (JP) Koskinen tulee vetämään ensi kertaa ohjelmaan otettua dekkariryhmää. 

Koskinen haluaa kirjoittaa monipuolisesti, sekä aikuisille että lapsille. Hänen pitkästä julkaisuluettelostaan löytyy dekkareiden lisäksi lasten- ja nuortenkirjallisuutta, scifiä ja historiallisia romaaneja. Parhaillaan työn alla on Crime time-kustantamolle 12 kirjan sarja ”murhan vuosi”. Sarjan kolmas kirja, Maaliskuun mustat varjot ilmestyy piakkoin.

Koskinen on saanut useita palkintoja kirjallisesta työstään. Vuonna 2013 Ystäväni Rasputin nousi Finlandia-palkintoehdokkaaksi. 

Kirjailijaliiton eri elimissä aktiivisesti vaikuttavan Koskisen mielestä suomalainen kirjallisuus voi hyvin. – Näyttää siltä, että ehkä pienoisen aallonpohjan jälkeen myös kotimaassa ihmiset alkavat taas ostaa kirjoja hiukan enemmän. 

– Kirjallisuushan on viimeinen tutkimaton mielikuvituksen rajaseutu, johon ihmisen mieli voi kirjan avulla vaeltaa. Kirjallisuutta tarvitaan mielen virkeyden ja ajattelukyvyn ylläpitoon kuten lihaskuntoharjoittelua lihasvoiman ylläpitoon.

Koskisella on kaksi maisterintutkintoa, toinen matematiikasta, toinen kirjoittamisesta. Hänen mielestään kirjoittamisen opettaminen on lähinnä kirjoittajien ohjaamista oikeaan suuntaan. 

– Ideoita kirkastetaan ja usein moni saa ajatuksensa jäsentymään paremmin kursseilla kuin kotona. Itse olen opiskellut kirjoittamista juuri ilmaisun laventamista ajatellen, lyriikkaa ja myös draamaa leipälajini proosan rinnalle.

Koskinen on julkaissut tietokirjan rikoskirjallisuudesta (Harkittu murha – kohti täydellistä rikosromaania, 2009). Näin hän kuvaa kirjallisuudenlajia, johon kesäkuussa sukelletaan:

– Dekkari on omana lajinaan vahvat perinteet omaava genre. Ihmisen myötäsyntyinen halu ratkoa ja myös rakentaa arvoituksia on niin kirjailijan kuin lukijankin ilo. Dekkarihan on hyvää proosaa, kun siitä sellaisen kirjoittaa, joten dekkari määritelmänä ei tee kirjasta kevyttä. Tarinan ytimessä on kuitenkin oltava rikos ja sen ratkaisu, ja usein se rikos on murha. Dekkarissa tarinan vetävyys on ehkä muuta kirjallisuutta korostetumassa asemassa. Hyvä dekkari on jännittävä ja loppuratkaisu saa lukijan huokaamaan, että näinhän siinä pitikin käydä.

Entäpä dekkaristin omat suosikit?

– Dekkareiden kotimaansaralla olen lukenut viime vuosina Leena Lehtolaista, Virpi Hämeen-Anttilaa, Tapani Baggea, Harri Nykästä, Seppo Jokista ja Antti Tuomaista sekä monia muitakin. Ulkomaisista olen nyt seurannut tiiviimmin Philip Kerrin Bernie Günther -sarjaa.

J-P Koskinen on aktiivinen myös verkossa. Savurenkaita-blogin alaotsikko on ”Kaikki mitä ikinä olet halunnut tietää kirjoittamisesta, kirjallisuudesta ja kirjailijana olemisesta”, harrastajakirjoittajalle erinomaisen kiinnostavaa luettavaa. 

Näin hän evästää kurssille tulijoita:

– Kurssilla on hyvä paikka hiukan kerätä ajatuksiaan oman kirjoittamisensa suhteen. Kaikessa kirjallisuudessa on tukirankoja, jotka määrittelevät teokselle rakenteen. Ja sääntöjä on helpoin rikkoa silloin, kun tuntee ne.

  

JP Koskisen verkkosivut http://www.jpkoskinen.com/   

JP Koskinen. Kuva: J.Sahinoja.
JP Koskinen. Kuva: J.Sahinoja.

 

 

Arja Vasama

 

 

Tittamari Marttinen haluaa levittää kirjoittamisen iloa

 

Lapsille kirjoittamisen ryhmää Sodankylän kirjoittajakursseille tulee ensi kesänä vetämään Tittamari Marttinen, yli 70 lastenkirjaa kirjoittanut ammattilainen. Marttinen on muuttanut Rovaniemelle ja toimii parhaillaan lastenkulttuurin läänintaiteilijana. Kajaanissa syntyneenä hän kertoo olleensa aina sielultaan pohjoisen ihminen, vaikka on elänyt aikuisikänsä pääkaupunkiseudulla.

– Rovaniemen monipuolinen kulttuurielämä yllätti iloisesti. Lapin Kirjallisuusseura näyttää olevan myös hyvin aktiivinen!

Marttinen toimi viitisentoista vuotta vapaana kirjailijana ja on sen jälkeen työllistynyt erilaisissa kulttuurialan tehtävissä. Hän on myös suomentanut jonkin verran lastenkirjallisuutta .

– Kirjoitin opiskelijana runoja ja olen julkaissut myös tarinakirjan aikuisille, mutta varsinainen olemukseni on lasten- ja nuortenkirjailijan. Viihdyn lanu-maailmassa, jossa voi tehdä kaikenlaista. Hyvä lastenkirja sopii myös aikuisille. Aina ei muisteta, että lukutaito on perustaito. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat yhteydessä ajatteluun ja leikkimiseen ja lukeminen antaa nuorelle eväitä maailman hahmottamiseen. Nuori on epävarma ja kirjallisuus tukee hänen kasvuaan. Kirjallisuus tarjoaa myös tavan puhua hankalimmista aiheista.

Marttinen ei halua nähdä pelejä lukemisen vaihtoehtona. Pelien ja kirjojen maailmat tukevat toisiaan. Lukeminen vaatii rauhaa ja keskittymistä. Nykypäivän hektisessä elämässä se tarjoaa suvantoja ja ääneen lukeminen yhdessä oloa.

Lapset ovat luonnostaan tarinankertojia. Paras tapa innostaa lasta lukemaan on se, että kirjoja on ympärillä ja tästä syystä äitiyspakkauksen kirja on tärkeä.

Marttinen ei myönnä tavanneensa lasta, joka ei innostuisi kirjoista. Pojat ovat monesti hyvin kriittisiä kirjojen suhteen ja on tärkeää tarjota heille sopivia kirjoja.

– Alakoululainen poika kysyi kerran, eikö ole tylsää kirjoittaa kirjoja. Vastasin, että voihan se olla, jos kirjoittaa tylsiä kirjoja. Seurasi hyvä keskustelu, jonka lopuksi kysyjäkin innostui lukemisesta.

Lapsille kirjoittaminen ei eroa Marttisen mielestä periaatteessa mitenkään aikuisille kirjoittamisesta. Kirjoissa on oltava monipuolista, hyvää kieltä, tapahtumia, kiinnostava henkilö, ja mielellään huumoria. Vakaviakin aiheita pitää voida käsitellä lapsille sopivalla tavalla. Marttinen on ohjannut sekä lapsia ja nuoria että aikuisia. Hänen mielestään opettamisen pitää olla elämyksellistä ja ryhmässä keskustelu on hyvin tärkeää.

– Jokaisella kirjoittajalla on omat vahvuutensa, pitää vain löytää se, mistä ja miten on mieluisaa kirjoittaa. On ihanaa löytää innostus ja taito.

Kurssille tulevilla ei tarvitse olla kokemusta lapsille kirjoittamisesta. Riittää kun on ennakkoluulottomuutta, kykyä innostua ja leikkimieltä. Kirjoittaessaan ei tarvitse määritellä minkä ikäisille haluaa kirjoittaa.

Kurssilaisella voi olla mielessä omat lapset, mutta on hyvä ajatella laajempaa lukijakuntaa. Oma lapsuus on tärkeää kaikille ja sitä kannattaa hyödyntää.

Kirjoittaminen tukee ihmisenä olemista. Kun kirjoitetaan yhdessä, voi unohtaa kaikki arkihuolet ja heittäytyä tekstien ja kirjojen maailmaan. Marttisen mielestä harrastajakirjoittajan on tärkeää lukea kaikenlaista kirjallisuutta ja hänen kannattaa myös kokeilla erityyppistä kirjoittamista.

– Kirjoittaminen on kuin mindfulnessia. Siinä ei pitäisi olla suorituspaineita. Kirjoittaminen on samalla jakamista ja kommunikointia itsensä kanssa. Ennen kaikkea kirjoittaminen on ilon lähde!

 

Tittamari Marttinen

 

 

 

 

 

Hyvä lukijani

 

Kun hakeuduin kesäkuun alussa 2009 ensimmäisen kerran Lapin Kirjallisuusseuran kirjoittajakurssille Sodankylään, en voinut arvata, miten ratkaisevasti kirjoittamisharrastukseni tulisi muuttamaan elämääni. Tapahtuman aikana ja kaltaisteni seurassa löysin harrastukselleni innostavan yhteisön sekä itsestäni uudella tavalla ulospäin suuntautuvan persoonan, jolle kaunokirjallinen maailma avautui ennen kokemattomina mahdollisuuksina. 

Vuosikymmen sitten alalla, jolla työskentelin, oli tuotantovauhti ajoittain henkeä salpaavaa ja muutosten tahti tiukka. Kun koin, että minulla on enää vain vähän annettavaa tietotekniikan ammattitehtävissä, aloin tietoisesti hakeutua ulos monikertaisten organisaatiouudistusten kierteestä. Kirjallisuuden selvästi hitaammat prosessit vetivät puoleensa ja saivat minut vaihtamaan vähitellen elämäntapaani. Lapin Kirjallisuusseurasta löysin vastaanottavan verkoston, joka kanavoi luovuuttani uuteen kuosiin pysyvästi.

Kun seitsemän vuotta myöhemmin marraskuisessa syyskokouksessaan Lapin Kirjallisuusseura valitsi minut puheenjohtajakseen, en itse perhesyistä ollut paikalla. Olin toki jo jonkin verran ennakkoon keskustellut asiasta keskeisten henkilöiden kanssa, mutta silti valituksi tuleminen yllätti minut. Asettuminen ehdolle hyvin toimivan kulttuuriyhdistyksen johtavaan rooliin ja vastuullisen tehtävän vastaanottaminen arveluttivat. Menestyisinkö tehtävässä kaikkien parhaaksi? Osaisinko palvella oikealla tavalla asiantuntevaa ja aktiivista jäsenkuntaamme, kuten edeltäjäni olivat tehneet?

Alkava kausi ei voisi olla mielenkiintoisempi. Lapin Kirjallisuusseura astuu Suomen itsenäisyyden toiselle vuosisadalle vakiintuneella toimintamallilla. Yhdistyksen toimintasuunnitelmassa toistuvat menestysteemat: kirjoittajakurssi kesän alussa Sodankylässä, tekijöidenpäivä syksyllä Torniossa ja oma lehti Lapillinen. Ne antavat erinomaiset välineet osallistua kulttuurivuoden rientoihin. Niiden kautta yhdistys on tavoittanut vuosi vuodelta paremmin aktiivisen jäsenkuntansa. 

Seura on myös onnistuneesti verkottunut sosiaaliseen mediaan. Käyttöönottamamme yhteisöpalvelut ja viestintäsovellukset, esimerkiksi Facebook ja sähköinen jäsenkirje, tarjoavat toimivan alustan niin jäsenistön kuin hallituksen tosiaikaiselle tiedonvaihdolle. Niiden tuella seura kykenee tarjoamaan uusia mielenkiintoisia sisältöjä ja toimintamahdollisuuksia kaikille jäsenilleen sekä viestimään toiminnastaan sitä seuraaville tahoille.

Mutta niin kuin aina muutosten aikana on myös nyt lähdettävä uudistusten tielle. Rahoittajat suosivat kokeilevaa ja uutta luovaa toimintaa. Tuen saamiseen kirjallisuusseuralle ei riitä varmatoimintaisen vuosirutiinin esittely. On myös pystyttävä haastamaan itsensä, havaittava uudet toimintamahdollisuudet ja tavoiteltava edistyksen nimissä muutosta aiempaan.  

Näissä mietteissä valmistaudun käynnistämään Lapin Kirjallisuusseuran osalta Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Sen kuluessa tulemme pitämään suomalaisen kaunokirjallisuuden lippua korkealla. Juhlimme omissa piireissämme ja julkisestikin Suomen satavuotista itsenäisyyttä alueemme väestön kaikilla kielillä ja murteilla. 

 

Hyvää uutta vuotta Lapin Kirjallisuusseuran jäsenille sekä kaikille ystävillemme.

 

Erkki Kaila

 

Kirjoittaja, Lapin Kirjallisuusseuran hallituksen puheenjohtaja, rovaniemeläinen Erkki Kaila on koulutukseltaan filosofian lisensiaatti. Hän on julkaissut runokirjan, lukuisia artikkeleita, runoja ja lyhyitä tarinoita pohjoisen kulttuurilehdissä, tiedeyhteisösarjoissa ja sanomalehdissä. Kirjoittamisen lisäksi hän harrastaa kuvataiteita. Erkkiin voi tutustua lähemmin Kirjasammon esittelyssä tai ottamalla suoraan yhteyttä esimerkiksi sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

 

 

Hyvät kirjallisuuden ystävät!

 

Puheenjohtajuuteni Lapin Kirjallisuusseurassa päättyy 31.12.2016. Viisivuotiskautenani olen päässyt lappilaisen kirjallisuuden ytimeen, tavannut ja oppinut tuntemaan henkilökohtaisesti monia seuran jäseniä, yhteistyökumppaneita ja kirja-alan toimijoita. Nähnyt sen moninaisen kirjon, mitä Lapissa kirjoitetaan ja julkaistaan.

Kustantamisen murros on jatkunut koko puheenjohtajakauteni ajan. Oma näkemykseni on, että tämä on vasta alkua. Perinteiset kustannus- ja painotalot joutuvat mukautumaan uusiin toimintatapoihin ja edelläkävijät luovat uusia. Esimerkiksi itseäni ei kiinnosta, kuka on julkaissut kirjan vaan kiinnostaako teos minua ja miten voin sen helposti hankkia e-kirjakokoelmaani. Kirjahyllyjäni en halua kasvattaa, koska seniori-ikäisenä pienempään asuntoon muutto on jossain vaiheessa edessä.

Kansainvälistyminen on yksi mahdollisuus saada enemmän näkyvyyttä lappilaiselle kirjallisuudelle. Omaa näkemystäni avarsi osallistuminen Kirkkoniemessä järjestettyyn Finnmark Internasjonale -kirjallisuusfestivaaliin muutama viikko sitten. Oli ilo huomata, miten tapahtuma keräsi yhteen yli 20 kirjailijaa Pohjoiskalotin alueelta sekä runsaan joukon yleisöä. Kielten moninaisuudesta huolimatta sitä tunsi olevansa omiensa joukossa. Ivalosta katsoen Kirkkoniemi on yhtä lähellä kuin Rovaniemi. Ehkäpä Lapin Kirjallisuusseurakin on tulevaisuudessa järjestämässä kansainvälistä kirjallisuustapahtumaa Lappiin.

Pienen seuran puheenjohtajuus ei ole edustuksellinen virka, vaan siinä on pantava toimeksi ja löydettävä niin tekijät, yhteistyökumppanit kuin rahoittajat. Useimmiten on onnistuttu, ja vastoinkäymisistä huolimatta aina on löytynyt ratkaisu, jolla on päästy eteenpäin.

Uusi idea muotoutuu käytännöksi noin kolmen neljän vuoden aikana. Jokainen seura tarvitsee uusiutumista jo pelkästään rahoituksen turvaamiseksi. Käytännön seuratyön ohella uusien tapahtumien ja toimintamuotojen työstäminen on seuran jatkuvuuden tae. Uudelle puheenjohtajalle sekä hallitukselle haluankin toivottaa laajakatseisuutta ja sinnikkyyttä asioiden eteenpäin viemiseksi.

Kiitän jäseniämme ja yhteistyökumppaneitamme yhteisistä antoisista vuosista ja toivotan kirjailijoillemme menestyksellistä kirjavuotta 2017! 

 

 

Eija Miranda Silventoinen

Lapin Kirjallisuusseuran puheenjohtaja 2012 - 2016
Ivalo

 

 

 

Houdinin sukellus

 

Jos menemme ajassa taaksepäin aina antiikin Kreikkaan, niin sana lyriikka tarkoitti silloin laulua. Se tuli lyyrasta, jolla runoilija säesti esitystään. Nykykielessä lyriikkaa pidetään synonyymina runoudelle, mutta laululyriikka on oma erillinen genrensä.

Laulun teksti alkaa elää omaa elämäänsä vasta musiikin myötä. Runoa on lupa miettiä ja lukea edestakaisin moneen kertaan, kun taas laulu esim. radiosta kuultuna tulee ja menee kolmessa minuutissa. Sanat joko tajuaa tai ei tajua. Hyvässä laulussa pitää olla koukku korvamatoa varten.

Suomalaisen laululyriikan guru Heikki Salo on kirjoittanut genrestä käsikirjan Kahlekuningaslaji. Hänen ajatuksiinsa minäkin tässä turvaan. Salo näkee laululyriikassa ikään kuin metaforana kahlekuningas Houdinin, joka kettinkeihin lukittuna heitetään arkussa veteen ja joka kahleista selvittyään sukeltaa pintaan valmista laulua kädessään heilutellen. Itse olen verrannut lauluntekoa visaiseen ristisanatehtävään. Samaa oivaltamisen riemua kokee, kun löytää sen oikean sanan tai säkeen, jota on ehkä yön yli miettinyt. Salon sanoin laulu on kielen ja melodian maaginen liitto.

Moni kuvittelee, että voidakseen kirjoittaa laululyriikkaa pitää osata laulaa ja soittaa. Ne ovat toki hyviä avuja, ja kadehdin niitä, jotka osaavat. Puute ei kuitenkaan ole este laulujen kirjoittamiselle. Olen vajavaisuuksineni kahlannut Kemissä laululyriikan polkuja Hannele Taiska Kauppisen ohjauksessa (Kivalo-opisto) vuodesta 2011 lähtien, ja mielenkiintoinen matka jatkuu yhä.

Viime kesänä pääsin mukaan Heikki Salon vetämään biisityöpajaan Valkeakoskelle. Siellä sain kokeilla kimppakirjoittamista, joka nykyisin on suosittu laulunteon muoto. Teimme kolmen hengen ryhmissä omat laulumme. Kaikkien kahdeksan biisin kantaesitys nähtiin parin päivän päästä Eka kerta -festivaalin lavalla. Tuntui huikealta!

Laululyriikka ei ole mitään salatiedettä. Monenlaisia kirjoittajakursseja käynyt huomaa pian, että siinä pätevät samat tutut lainalaisuudet kuin kaunokirjallisuudessa yleensä. Jos laulu on kertomusmuotoinen, siinä on oltava draaman kaari kuten missä tahansa novellissa tai romaanissa. Se on vain saatava mahtumaan minimaliseen tilaan.

Äänentoiston tekninen kehitys on tuonut sen, että musiikki on yhä enemmän läsnä jokapäiväisessä elämässämme. Useimmiten siihen liittyy myös sanallinen viesti eli laulu. Ajatelkaa, kuinka paljon laululyriikkaa meistä jokainen kuulee – jopa sellainen, joka ei elämässään lue ainuttakaan kirjaa! Laululla voi sanoa paljon tärkeitä asioita. Siksi kirjallisuuden Nobelin palkinnon myöntäminen Bob Dylanille oli kunnian ja arvostuksen osoitus myös laululyriikalle. Dylanin tuotanto on niin runsasta ja hänen suosionsa niin valtava, että hänen laulujensa humanistinen sanoma on levinnyt maailmalla vuosikymmenien aikana kuin kulovalkeasta karanneet liekit. Uskallan väittää, että laulut ovat vaikuttaneet ihmisiin pysyvämmin, kuin jos hän olisi kirjoittanut samat asiat tiiliskiviromaaniksi.

Laululyriikka on koukuttava kahlekuningaslaji. Jokainen sana, säe ja säkeistö on legopalikka, jota on käänneltävä ja soviteltava eri kohtiin niin kauan, että rakennelma näyttää valmiilta laululta. Laji on harrastus, joka mielekkäästi piiskaa aivosoluja liikkeelle.  

 

 Saara Heikkinen

 

Kesällä 2016 Valkeakoskella pidettyyn Ekakerta-työpajaan osallistui neljä kemiläistä laululyyrikkoa. Kuvassa vasemmalla työpajan vetäjä ja opettaja Heikki Salo ja oikealla Ekakerta-tuottaja Saija Kojo, heidän välissään Saara Heikkinen, Pirkko Kamppikoski-Kemppainen, Elsa Partala ja Paula Nikoskinen. 

Jäsenmietteitä juhlahumun jälkeen

 

Harrastukseni kautta olen vuosien varrella päässyt kokemaan monenlaista kirjoittamiseen liittyvää asiaa, tapausta, jopa kummajaisia.

Aloitan itselleni tutuimmasta, eli tästä ns. "möllärimestaruudesta", jonka "möllärini", kirjani, 2003 voitti. Kuinka sattuikaan, tänä vuonna tämä Päätalo -instituutin järjestämä Möllärikilpailu täytti seuramme tavoin 20 vuotta. Kilpailun olemassaolo ja merkitys on ollut meille harrastajille enemmän kuin tärkeä, sillä se on niin monilajisena ainoa laatuaan Suomessa. Eikä vähiten siksi, että on kysymys valtakunnallisesta kilpailusta ja jokainen osallistuja saa kirjastaan arvostelun.

Mutta, mutta, mikä on kilpailun todellinen arvo tämän päivän kirjatulvassa?

Oma kokemukseni on, että voittamallani mestaruudella on ollut käytännössä hyvin vähäinen, enimmillään nimellinen, "parempi kun ei mitään" -merkitys, valitettavasti! Ja syystä, että omakustanteet jäävät kaiken kirjallisuus- ja kustannusmaailman jalkoihin, jopa poljettavaksi. Arvoton, väärä raha, tai olla luutakauppias, ovat Möllärimestaruutta, tai yleensä omakustantamista hyvin kuvaavia ja vielä todellisia käsitteitä. Mm. kirjastoväki sanoo omakustanteita leikillisesti "hyllynlämmittäjiksi". Näin ristiriitaista on olla palkittu omasellainen!

Edellisellä en halua yhtään vähätellä omaa tai toisten saavutusta kirjoittaa kirja ja jopa vielä pärjätä jossakin kilpailussa. Omakustanteilla sanotaan olevan "leimastaan" huolimatta tärkeä sijansa kirjallisuudessa ja syystä, että vain aniharvat yrittäjät pääsevät kustantajille. 

Möllärimestaruutta ja muuta pärjäämistä paljon tärkeämpää on mielestäni se, miten paljon kutakin omakustannetta ostetaan ja ennenkaikkea luetaan, mutta juuri tämä luettavuuspuoli jää liian usein kaiken muun varjoon, huihai sivuseikaksi. 

(Yksi havainnollinen esimerkki omakustantamisen terveestä, realistisesta, ajattelusta: samana vuonna, kun kirjani voitti Möllärikilpailun pääpalkinnon, vakavin uhkaaja, toinen voittajaehdokas, oli kilpailussa mukana vain muutaman kirjan painoksella. Palkintojenjaosta erotessamme vaihdoimme kirjoja, ja samalla mies kertoi, että hänelle jää tasan yksi kirja, eikä hän aio painattaa niitä lisää, vaikka tuli kilpailussa niin hyvin palkituksi! Hän tiesi kirjansa todellisen myyntiarvon sen päivän kirjatulvassa ja hänelle riitti kilpailuun osallistuminen ja siinä pärjääminen. Ei hän aikonut tuhlata kallista aikaansa omakustanteen kauppaamiseen!)

Minun todellinen saavutukseni, jopa onnekkuuteni oli se, että kirjojeni tarinat ovat Taivalkoskelta. Niitä, ja vielä laadukkaita sellaisia, lukijani ympäri Suomea arvostavat enemmän kuin jotain kilpailussa menestymistäni.

 

Sitten kirjallisuusseuran toiminnasta, joka omalta osaltani on tiivistynyt lähinnä Sodankylän kirjoittajakurssille.

Seuraan kuuluminen ja erityisesti kirjoittajakurssit ovat "möllärikilpailun" tavoin meille harrastajille hyvin tärkeitä tapahtumia. Ja on vielä niin, että kirjoittamisen opiskelulla ei ole omakustantamiseen liittyvää arvottomuusleimaa ns. kirjallisuusmaailmassa.

Mutta, mutta, vaikka Sodankylässä opiskelu on ollut niin antoisaa, ovat ns. "varjot paratiisissa" sielläkin uhkaamassa. En tiedä toisista kurssilaisista, miten heidän laitansa on, mutta itsestäni voin sanoa, että harrastamisesta, osallistumisesta, tulee huomaamatta helposti itse päätarkoitus ja hyvin tärkeä, jopa oleellinen, kirjoittamisen laadullinen päämäärä, hämärtyy, ja jää sivuseikaksi.

Tällä tarkoitan todellisen kirjoittamisen haastetta, vaikeutta - miten valtava loikka tarvitaan harrastamisesta, kurssilta, että saa aikaan luettavan kirjan, jolla pääsee isoille kustantajille! Oma loikkani, voittaa tämä "möllärikilpailu", ja saada aikaan useampi omakustanne, on vain mitätön kanan askel sellaisen rinnalla. Oikeus käyttää kirjailijanimeä, pääseminen apurahoille, kirjastokorvauksille, ym. edut ovat tämän jättiloikan takana.

 

On karu tosiasia, että kaikista yrittäjistä ei tule omakustantajaa, vielä harvemmista luettu kirjailija. Miksi sitten kannattaa yrittääkään mitään? Siksi, että parhaat omakustanteet, luetuimmat kirjat ovat syntyneet usein yllätyksinä tekijöilleenkin! Näin kirjoittajakurssi on mielestäni onnistunut myös silloin, jos kurssilainen saamansa hyvän opetuksen viisastuttamana tajuaa oman kirjayrityksensä turhaksi haihatteluksi ja lopettaa sen heti alkuunsa. Toinen kurssilainen ymmärtää jo tekemänsä vuosien kirjoitusurakan olleen hukkaan heitettyä aikaa ja keskeyttää sen!

  

Tiedän, että HARRASTAJANA liikun nyt hyvin heikoilla jäillä ja juuri sen vuoksi lopuksi mielestäni hyvä ja opettavainen - jopa pysäyttävä - esimerkki meille seuralaisille: aloitin harrastukseni liki kaksikymmentä vuotta sitten ja olen kirjoittanut tauotta.

Keväällä olin Rovaniemellä kirjan julkistamistilaisuudessa. Paikalla oli vain kourallinen ihmisiä, kiinnostuneita. Kirjoittaja oli nuori lukiolaistyttö - ja huom. hän ei ollut vielä syntynyt kun aloitin kynäilyni. Tyttö väitti tienneensä, päättäneensä, jo kahdeksan ikäisenä, että hänestä tulee aikuisena kirjailija! Tyttö kertoi toisesta kirjayrityksestään, hän kirjoitti sen kahdessa kuukaudessa!? ja lähetti kässärinsä eri kustantajille. Ja kuinka ollakaan, Myllylahdella tärppäsi ja hän sai fantasia-aiheiselle kirjalleen kustantajan. Tytön vanhemmat olivat ja elivät mukana kirjatarinan eri vaiheissa.

 

Nuoren tytön tarinassa ja saavutuksessa (loikassa, yllätyksessä!) on meille seuralaisille haastetta ja muistutusta yllin kyllin. Hänhän teki liki "timo k mukat" - kirjan aihe vain ei ollut niin kansaa kohahtuttava!

 

Tiivistäen, mihin edellisellä kirjoituksella pyrin, mitä tarkoitin? En arvostella, vähätellä ketään, en repiä, enkä hajoittaa, vaan rakentavalla tavalla harrastajan tasolta ja seuran jäsenenä muistuttaa kirjoittamisen karuista tosiasioista kirjallisuusmaailman ankarassa todellisuudessa! 

 

 Ystävällisesti, Heimo Härmä

Heimo Härmän kirjoittajantiestä ja tuotannosta lisää Kirjasammossa

 

KIELI EROTTAA JA YHDISTÄÄ

 

 

Puhekieli, kehonkieli, kukkaiskieli. Kirjakieli, äidinkieli, viittomakieli. Salakieli, runokieli, merkkikieli. Yleiskieli, virkakieli, kuollut kieli. Konekieli, koodikieli, vieras kieli. Elekieli, sävelkieli, vähemmistökieli.

Kielestä on moneksi. Sen avulla ajatellaan, luodaan ja talletetaan tietoa, välitetään viestejä ja rakennetaan yhteisöjä. Olin kirjoittamaisillani ”ihmisten kesken”, mutta muutkin olennot käyttävät kieltä. Koiran vetoavasta katseesta ei ihminenkään voi erehtyä, mutta myös kasvit lähettävät toisilleen viestejä, kun on tarpeen esimerkiksi varoittaa uhkista. En ihmettelisi, jos saisin joskus tietää graniitin ja kalkkikiven keskustelevan. Väittelevän vaikka siitä, onko aidompaa syntyä jähmettymällä magmasta vai tiivistymällä kalkkikuorisista eliöistä ja kumpi niin ollen on oikea kivi, jolle koko maailman pitäisi perustua.

Jos pysytellään ihmisten puhekielissä, on niitäkin riittämiin. Erilaisten luokitteluperusteiden mukaan maapallolla puhutaan 6000 ‒ 9000 kieltä, Suomen Lapissakin yli kahdeksaakymmentä. Jokainen kieli kantaa kansanryhmänsä historian ja kokemuksen. Kielet ovat ihmiskunnan yhteinen, pohjattoman rikas tietovarasto. Tiedämme kuitenkin, että samasta syystä kieli on uhri ja väline kansojen ja valtioiden valtataisteluissa.

Suomalais-virolaisella tutkijaryhmällä on meneillään mielenkiintoinen hanke, jonka tavoitteena on selvittää, kuinka hyvin lähisukukieliä ‒ tässä tapauksessa suomea ja viroa ‒ puhuvat ihmiset ymmärtävät toisiaan ilman kieliopintoja. Tutkimus on vielä kesken, mutta jo nyt tiedetään, että hyvin se sujuu. Jopa paremmin kuin puhujien käyttäessä kolmatta, molempien heikosti hallitsemaa, usein suuren kielialueen kieltä. Omalla äidinkielellään ihminen pystyy ilmaisemaan itseään tarkemmin ja vivahteikkaammin, ja se välittyy vastaanottoon. Virallisissakin tilanteissa voitaisiin käyttää enemmän pienten kielialueiden kieliä.

Samanlaisia näkemyksiä naapurikielten käytöstä kuuluu esitetyn Kemissä elokuussa pidetyssä Pohjoiskalottikonferenssissa, jossa pohdittiin kielen ja kulttuurin merkitystä elinkeinoelämän kannalta. Päivittäisen elämän vaatima rajojen ylittäminen on pohjoisessa asuville tuttua. Skandinaavit tulevat keskenään toimeen omien äidinkieltensä avulla. Meänkieli yhdistää sujuvasti kaksi eri kieliryhmiin kuuluvaa kieltä. Kieli sinänsä ei ole ylittämätön muuri.

Ongelma tehdäänkin siitä, kuka tai mikä taho saa edustaa pieniä kansanryhmiä, kun keskustellaan niiden identiteetistä ja elämän edellytyksistä. Tämä aihe nousi suorastaan kynnyskysymykseksi kesäkuussa Lahdessa pidetyssä suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressissa ja puheenaiheeksi sen kaikille avoimessa varjokokouksessa. (Olisiko muuten ollut mahdollista järjestää maksuton yleisötilaisuus Pohjoiskalottikonferenssin yhteyteen?)

Yksi ehto kielirajan ylittämiselle kuitenkin on: halu ymmärtää keskustelukumppani oikein ja tukea omalla ilmaisullaan keskustelukumppanin ymmärtämistä. Kirjoittajaryhmä Rinki suhtautui kielikysymykseen rennon leikkisästi ja loihti elokuisena sunnuntaina harrastajavoimin monikielisen runotilaisuuden, joka toteutui varsin korkealla tasolla, Kemin kaupungintalon katolla.

 

Anna Kyrö on Keminmaalla asuva Lapin Kirjallisuusseuran ja Kirjoittajaryhmä Ringin aktiivi.

 

Anna Kyrö. Kuva Eino Jokiranta
Anna Kyrö. Kuva: Eino Jokiranta.

 

JULKINEN SYNNYTYS

 

 

Iskä hei, mitä tuo ukko tekee?

Suurin piirtein noin kommentoi pieni poika Suomalaisessa kirjakaupassa. Sitä samaa ihmettelin itsekin. Noin kuukautta aiemmin olin saanut kuningasidean kirjoittaa Kemiin sijoittuva dekkari ja kirjoittaa sitä julkisilla paikoilla. Siispä tuumasta toimeen. Ilmoittelin ihmisille asiasta etukäteen ja aloitin projektin kirjastossa, jonne töiden jälkeen hipsin läppäri kainalossa. Ajattelin lähteä reissuun huopatossut jalassa, ettei vain stressiä pukkaisi. Kirjastossa oli odottamassa Ylen TV ykkösen alueuutiset ja pari radiokanavaa toimittajineen. Se siitä vaatimattomuudesta.

Projekti sai siis alkunsa siitä, että halusin tehdä jotain uutta ja eri tavalla kuin normaalisti. Miksi kirjailijan pitää aina istua yksin ja kirjoittaa? Miksi ei voisi käydä tekemässä sitä siellä, missä ihmisetkin olivat, elämässä. Näiden ajatusten jälkeen syntyi idea niin sanotun puolijulkisen romaanin kirjoittamisesta. Olinhan kokeillut lehtiöön kirjoittamista aiemminkin esimerkiksi puistoissa.

Loppujen lopuksi julkisia kirjoituskertoja tuli kolmetoista kymmenessä eri paikassa. Kirjasto, kahvila, lounasravintola, Selkäsaaren laavu vain muutaman mainitakseni. Jokaisessa yritin saada ohikulkevat ihmiset osallistumaan projektiin. Osa katsoi minua alta kulmien ja kirmasi pois, mutta yleensä vastaanotto oli positiivinen. Juonellista avunantoa tuli vähemmän, mutta henkilöitä ja tapahtumapaikkoja sitäkin enemmän. Kaikkia en tietenkään voinut hyödyntää, koska teoksesta olisi tullut liian rönsyilevä ja pitkä. Mutta vinkkien perusteella sain lopullisesta versiosta yhden haahuilijan poistettua. Kiitos siitä kuuluu oululaiselle nuorelle naiselle, joka kirjastossa antoi tämän hyvän neuvon.

Mieleenpainuvin kokemus oli varmaan kirjoittaminen radio Perämeren suorassa lähetyksessä. Olin yhden päivän toimituksessa ja kirjoitin siellä kohtauksen, jonka luin lähetyksessä. Sama kohtaus löytyy myös kirjasta ja sanasta sanaan samanlaisena.

Kaiken kaikkiaan projekti oli pelottavan mukava. Totta kai kirjoitin suurimman osan teoksesta kotona perinteisin keinoin, mutta olipahan mukava kohdata ihmisiä ja lukijoita turuilla ja toreilla. Sitä en vielä tiedä, uskaltaisinko tehdä saman uudelleen vaan eipä sitä koskaan tiedä. Jospa toteuttaisin keväisen aprillipilan ja kävisin alasti kirjoittamassa jossain akvaariossa. Kaikkea pitää ainakin kerran kokeilla.

P.S. Sen verran kummallinen kirjoitusprojekti sai huomiota, että Pelkopeli otettiin Suomen Dekkariseuran Vuoden Johtolanka-kilpailun palkintoehdokkaaksi. Saa nähdä miten siinä käy. Ehkä sielläkin ihmetellään sitä, ettei poliisin tutkintatyö ole romaanin keskiössä. Ei olekaan, koska tietoisesti valitsin pääosaan murhaajan enkä poliisia. Kannattaa siis kokeilla uskallatko lukea.

Valtavan hyvää loppukesää kaikille ja lukekaa paljon.

 

Kari Hanhisuanto, kokeilija

 

Kari Hanhisuanto

Kari Hanhisuanto on paljasjalkainen kemiläinen kirjailija, joka haluaa olla monessa mukana sekä kirjoittaa erilaisia romaaneja. Musiikki ja laulaminen ovat hyvin lähellä Karin sydäntä, samoin Petanquen pelaaminen hyvien ystävien ja pelitovereiden kanssa. 

TUOTANTO

ROMAANIT:

ISÄ MEIDÄN 2007, Myllylahti

KÄENLAULU 2009, Myllylahti

HIEKKALINNA 2010, Myllylahti

EI MAINITTAVAA MOTIIVIA 2010, Nordbooks

KAKSOSET 2011, Nordbooks

ISIEN POJAT 2012, Nordbooks

TULI SADE RANKKA 2013, Nordbooks

MARATON 2014, Nordbooks

PELKOPELI 2106, Reuna

NOVELLIT:

SAIRAALA, Ringin antologiassa Olen enemmän 2012, Atrain.

JÄÄHYVÄISET, Ringin antologiassa Ikkunalla keltainen kukka 2105, Atrain.

MARIA ja ELÄMÄN RULETTI, kokoelmassa Riistetyt elämät, Nordbooks 2014.

ENSIMMÄINEN JOULU, kokoelmassa Joulukalenteri, 24 jännitystarinaa, Reuna 2014.

SEIMI, kokoelmassa Joulukalenteri, 24 jännitystarinaa, Reuna 2015.

TÄHTI TÄHDISTÄ KIRKKAIN, kokoelmassa Joulukalenteri, 25 jännitystarinaa, Reuna 2016.

Mukana Kemin prosaistien teoksessa Konsultin kompurointi Lapin emiiriksi 2012 sekä kokoelmassa Myrsky novellilla SYNTY, 2015

 

 

 

 

KAPINALLISET RIVIT 

– Kotimaisen kaunokirjan teko Suomessa 2016 

Muokattu osuudestani Pohjoisen kirjailijapäivien kustantajapaneelissa 23.4.2016
Jyväskylässä 15.6.2016 – Pasi Luhtaniemi

 

Suomen kielialueelle kirjoittavan kirjailijan työ on mielenkiintoista. Maassamme tarjotaan useita kymmeniä käsikirjoituksia yhtä kustannussopimusta kohti, ja niistäkin, joille sopimus napsahtaa vain murto-osa saa median huomion tai tilan kaupan myyntitelineessä. Suurten kustantamoiden kuten Otavan, Tammen, Wsoyn, Gummeruksen tai Teoksen markkinoinnissa julkaistavat kirjat jaetaan kolmeen koriin, panostettaviin, potentiaaliin ja ’ne-muut’, ja markkinointibudjetti käytetään käytännössä ensimmäisen korin kirjoihin. Keskisuurilla ja pienillä kustantamoilla koreista ei tarvitse puhua. Pieni markkinointibudjetti panostetaan yhteen tai muutamaan, ja loput saavat odottaa myönteistä mediakritiikkiä tai muuta keskisuurta ihmettä.

Kilpailu ostavista lukijoista on myös kiristynyt vuosi vuodelta. Kirjojen kulutustavat ja lukutottumukset ovat muuttuneet radikaalisti älylaitteiden aikakaudella, ja varsinkin kotimaisen kaunokirjallisuuden osto- ja lukutrendit ovat olleet vuosikausia laskeva. Pienenevästä kakusta on ollut koko ajan vähemmän jaettavaa. Vähittäiskaupassa niukkuus on näkynyt kivijalkakauppojen katoamisina niin, että pystyssä on käytännössä enää Suomalainen kirjakauppa. Vielä 1990 -luvulla kukoistanut Info-ketju on kuihtunut yksittäisiin kauppoihin suurimpien kaupunkien keskustoissa, ja sama trendi on lopettanut Akateemisia kirjakauppoja. Jokunen itsenäinen Kipa -kirjakauppa ja Kirja&Idea -kauppa jatkaa myös yhä kioskiaan, silkkaa elämäntapa-kirjakauppiaan sinnikkyyttä. Voidaan puhua kirjamarkkinoiden kyllästymisestä eli kysynnän hiipumisesta. Väitetään, että suomalaisten kirjahyllyt ovat jo täynnä.

Pienen kaunokirjallisuuskustantamon paikka tässä yhtälössä on mielenkiintoinen. Kustantamoni Aarni on toiminut reilun vuoden, ja pyrkinyt löytämään keinot toimia ja menestyä. Vuoden aikana on tullut selväksi, ettei pelkkä toimituksen laatu ja luottaminen vanhoihin tuotantoprosesseihin ja myyntiketjuihin riitä: Kirjat makaavat kustantajan hyllyssä tai tukkukaupan keskusvarastossa, eikä kirjallisuuden rivikuluttajalla ole aavistustakaan, minkälaisia lukuelämyksiä myös pieni paja voi tuottaa.

Liiketoiminnan kannattavuutta ei voi nostaa rajattomasti kasvattamalla omaa prosenttiaan myytävän tuotteen eli kirjan kauppahinnasta. Kun kuluttaja ostaa vähemmän, lopulta koko ala hiipuu. Alla on luonnosteltu syitä ja seppiä, jotka tunnistamalla suomalainen kirjallisuus voisi päästä uuteen nousuun. Joku voisi luulla, että artikkeli on kirjoitettu kieli poskella. – Huumori on aina monitulkintaista.

TÄYDET KIRJAHYLLYT

Sanotaan, että kirjan ostamisen suurin tulppa ovat kotien täydet kirjahyllyt. Totta. Nykyinen työssäkäyvä sukupolvi on perinyt vanhempiensa rakkaudella vaaliman kirjakokoelman, jonka rinnalle pitäisi mahtua myös uusia kirjoja – Ei mahdu. Ala on etsinyt keinoja asian ratkaisemiseksi. Ns. pokkarisaatio 2000 -luvulla keksi, että kesämökeillä voisi olla pokkareiden kirjahyllyt; bookcrossing koittaa saada ihmiset tyhjentämään hyllyjään julkisiin paikkoihin, kirjastoihin ja kahviloihin; viimeiseksi Akateeminen kirjakauppa tempaisi jakamalla lahjoituskirjoja yläasteikäisille nuorille.

Ongelmana on, että olemme oppineet pitämään kirja-esinettä – jopa sitä Finn-Caravanin matkaopasta Pohjois-Kalottiin vuodelta 1990 – pyhänä. Yhtään kirja-esinettä ei voi tuhota, koska siinä tuhotaan kulttuuria. Jokaisella näin ajattelevalla väikkyvät mielessä natsien kirjaroviot 1930 -luvulta. Emmehän me sitä halua.

HALVAT HINNAT

Kirjankysynnän laskun takia vähittäiskaupat ovat jo pitkään dumpanneet kirjoja alennuksella. Samalla esimerkiksi suuret tukkuliikkeet ovat tulleet mukaan bisnekseen ns. Bundle -kaupalla, jossa kustantaja myy kaupalle yhden kuuman kirjan kymmenen halpakirjan avulla.

Kuluttajat ovat oppineet odottamaan myös kirjojen nopeaa hinnanlaskua. Syksyn 2015 Helsingin kirjamessuilla myytiin uusia edellisten vuosien Finlandia-voittajia viidellä eurolla; Jyväskylän kirjamessuilla maaliskuussa kahden euron kirjat saivat parhaan näkyvyyden katosta liehuvine plakaateineen ja pitkät jonot ostajia.

Mitä halvat hinnat tarkoittavat kirjalle? – arvostuksen laskua. Kustantamot ja median kirjallisuustoimittajat ovat pakotettuja markkinoimaan kirjoja yhä enemmän ulkokirjallisilla asioilla: kirjailijan elämällä, kodilla ja perheellä, ja myös kirjailijat tekevät markkinoinnissa sen minkä osaavat. Se, jonka luonteelle toimitustyö sopii, kirjoittaa kolumneja tai pyrkii muuten olemaan teksteillään esillä medioissa. Jos kirjailija sattuu olemaan yhtään kaunis tai komeahko, kaikki brändäävät kilvan hänen kirjailijakuvaansa.

KONSERVATIIVISET KIRJAILIJAT

Viimeinen kirjan alamäen syy – se kaikkein vähiten puhuttu – ei kuitenkaan löydy kuluttajista eikä kaupoista vaan kirjailijoista. Olemme oppineet, että ”kirjailija kirjoittaa, kustantaja kustantaa.” Kirjailijasta elää mielikuva erikoishenkilöstä, jolla on kyky kertoa kulttuuristamme ja yhteiskunnastamme, sosiaalisesta elämästä ja ihmissuhteista viisaita. Kustantajan tehtävä on löytää ja kustantaa kaikkien luettavaksi tämä viisaus, ja poimia samalla aikamme tulkki talteen omaksi kirjailijakseen ja pitää häntä hyvänä. Tämän näkymättömän kirjailijan ja kustantajan välisen aidan yli ei ole ollut tapana hyppiä.

Muissa tarinankerronnan lajeissa kuten musiikissa, teatterissa ja elokuvassa taideteoksen toteutuspäätöksen tekee tuottaja tai häntä vastaava kollektiivi. Mitäpä jos sama ajattelu siirtyisi myös kirjallisuuteen? Kustantajasta tulisi tuottaja?

Tuottaminen on yhteisöllistä työtä, jossa tuottaja etsii lopputulosta varten oikeat osaajat jokaisen tehtävään. Merkittävä osa nykyaikaisen tuottajan työstä on yhteistyö myös taideteoksen luojan kanssa. Käsikirjoitus tai biisin sanat tilataan tekijältä; tuottaja muokkaa ja poistaa tai pyytää muutoksia tekstiin sen esitysformaatin tarpeiden mukaan – Kaikki tämä on luonnollinen osa tuottajan työtä.

Kirjailija on tässä ajatusleikissä kehityksen jarru. Kirjailijat ajattelevat kirjaa hengentuotteena, vaikka se on vain esine, samalla tavalla kuin dvd-levy tai tietokoneen kiintolevy, jossa kulttuuritallenne sijaitsee. Kirjailijoiden foorumeilla – erityisesti prosaistien keskuudessa – alkaa kuitenkin itku ja hammasten kiristys, kun aletaan puhua painetusta kirjasta yhtenä käsikirjoituksen vaihtoehtona. Suomalaiset ole vieläkään ottaneet omakseen äänikirjoja saatikka e-kirjoja, vaikka murros muualla läntisessä maailmassa on jo tapahtumassa. Lyömme mieluummin päätämme pohjoiseen petäjään, kysytään, miksi kustannussopimusta ei tule; tai jos tulee, miksi kirja ei myy.

PIRUNNYRKIN AVAUS

Missä vaiheessa Suomen kirja-ala ymmärtäisi avata itse rakentamansa pirunnyrkin? Seuraavia toimintaohjeita saa noudattaa omalla vastuulla:

Hinta-alen lopetus: Hintakartellit ovat oikeassa bisnesmaailmassa kiellettyjä, mutta kuka oikeasti huomaisi, jos kustantajat sopisivat keskenään, että kaunokirjan suositushinta on 30 euroa ja siitä voidaan antaa tukkuportaalle alennusta korkeintaan 25%.

Suuret kustantamot selviäisivät muutamasta hurjasta vuodesta omistajiensa ja rahoittajiensa avulla. Pienempiä menisi ehkä nurin, mutta yhtä moni pelastuisi, koska jos vain jaksaa sinnitellä ensivuodet, jatkossa kirjalla voisi saada katetta jopa 300 painoksesta ylöspäin. Eniten muutoksesta kärsisi vähittäiskauppa. Kustantajat tai tukkukauppiaat eivät dumppaisi enää myymättömiä edellisvuoden kirjoja alennuksella. Kustantajat makuloisivat eli työntäisivät silppuriin parin vuoden jälkeen myymättä jääneet teokset, tukkukauppiaat ostaisivat vähemmän ja harkitummin. Painetun kirjan tarjonta perinteisiä logistisia reittejä myöten kapenisi. Kirjamyynti siirtyisi myös verkkoon, messuille ja kirja-alan muihin tapahtumiin - joissa alan asiantuntijoiden johdolla alkaisi kirjan arvostuksen vähittäinen nousu.

Kirjahyllyjen tyhjennys: Ekologisesti suuntautuneet kansalaisjärjestöt, 4H, Luontoliitto, Martat… voisivat aloittaa samanaikaisesti suomalaisten kirjahyllyjen tyhjennyksen, jotta uutta kysyntää saadaan luotua. Tässä työssä avuksi voisi tulla – Suomen rakennusteollisuus. Paperi on luonnonmukainen ja hengittävä lämmöneriste, jota kotimainen rakennusteollisuus voisi käyttää uusien, terveiden ekotalojen rakentamiseen. Kirjahulluille ekoilijoille voisi olla tarjolla jopa erikoiseriste, silppuamattomat kirjat tiiviissä pinoissa seiniin, keskiaukemalta avattuina välipohjiin ja yläpohjaan – Miltä tuntuisi asua taloa, jota pitää lämpimänä rakennusmestari Kalle Päätalon koko tuotanto?

Kirjailija kirjoittamaan käsikirjoituksia: Kirjan aiheita etsiessään kirjailija kuuntelee ja havainnoi ympäristöään ja elää ihmisten keskuudessa. Mitäpä jos hän suostuisi ajattelemaan samoja ihmisiä myös kirjoitettuaan teoksensa ja menemään kansan pariin välineillä, joita kansa käyttää. Vanhalle ihmiselle olisi hyvä lukea ääneen tai laittaa levy cd-soittimeen. Nuoren puhelimeen voisi ladata äänitiedoston, jota voi sitten napeilla kuunnella keskellä kaupunkiliikennettä, tai tarjota novellinpätkiä tai runoja tablettiin bussimatkoille. Näin voisimme todistaa lopulta myös empiirisesti, kumpi on tärkeämpi, kirja-esine vai sen sisältö, laadukas, ihmisestä oivaltavasti kertova käsikirjoitus, joka avartaa vastaanottajansa maailmankuvaa ja ymmärrystä.

 

Pasi Luhtaniemi

kustantaja / Kustannus Aarni Oy
044 361 3564
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

Eurooppalainen kirjallisuuskiertue Napapiirillä

 

Äitienpäivän aattona 7.5.2016 tein muistikirjaani seuraavan merkinnän:

"Salin valot himmenevät. Ulkona paistavasta alkuillan kirkkaasta auringosta huolimatta yleisöä laskeutuu Kauppayhtiön Night Clubiin. Nuori mies Wienistä tarttuu mikrofoniin ja aloittaa kirjallisen sessionsa. Taustalla soiva jazz, John Coltranen "A Love Supreme", tiivistää tunnelman intensiiviseksi. Päiväntasaajalta, Kongon kansantasavallasta lähtöjään oleva runoilija tulkkaa napapiirillä tuntojaan suoraan lyyriseksi ranskaksi, haltioituu hetkittäin raikuvaan nauruun ja yllyttää ummikkoyleisönsä toistamaan ranskankielistä kertosäettä mesmeroivan musiikin tahtiin. Muutamasta ymmärretystä avainsanasta voi päätellä, että toistettu teksti sopiikin paremmin yökerhoon kuin päiväkotiin.    

Meneillään on CROWD OMNIBUS kirjallisuuskiertueen käynnistysviikon päättötapahtuma Rovaniemellä, jossa Suomen halki bussilla urheasti matkanneet nuoret kirjailijat esiintyvät viimeisen kerran ja viestikapula siirtyy uudelle ryhmälle. Sen voimin matka jatkuu huomenna Tromssaan ja sieltä etelään pitkin Norjan rannikkoa aina Osloon saakka ja edelleen Ruotsin ja Tanskan kautta, etappi etapilta, halki koko Euroopan  Kyprokselle. Sinne matka päättyy heinäkuussa." 

Kaikin puolin mittava kulttuuritapahtuma järjestetään yhteiseurooppalaisin voimin. Pohjoismaiden osalta kirjallisuuskiertueen järjestelyvastuu on Nuoren Voiman Liitolla. Rovaniemellä järjestelyssä avusti Lapin Kirjallisuusseura. Tilaisuuden kirjailijat olivat:  Peter Højrup (DK), Katarzyna Fetlińska (PL), Fiston Mwanza Mujila (AT), Andrea Inglese (IT), Satu Taskinen (FIN), Ricardo Domeneck (GER), Marko Tomaš (BA), Alev Adil (CY). Yleisö sai kuullakseen otteita eurooppalaisesta nykykirjallisuudesta tekijöiden esittämänä. Saimme nauttia sanataiteellisista performaatioista sekä kansallisilla että ryhmän lingua francan, englannin, kielillä. 

CROWD OMNIBUSsin rajoista piittaamatonta kirjallisuuskiertuetta voi seurata netissä http://crowdlitbus.eu/eu.crowd-literature/#/start.

 

Erkki Kaila

Erkki esitti allaolevan runonsa tilaisuuden Open mic -osuudessa

 

Odotus - Awaiting

 

 

Kun kohtaamme aamuisin

   olen yleensä jo odottanut sinua.

 

Varhaisesta hetkestä huolimatta

   kiirehdin ollakseni valmiina ja

   ehtiäkseni valmistaa kaiken

   sinua varten.

 

       aina en ehdi

               usein en pääse

 

   mutta tiedän sinun

       tulevan taas huomenna

 

   niin kuin aina ja kertovan menneistä

       ajoista, asioista, ihmisistä

 

       kuin alkavasta päivästä ikään

      

ja minä kuuntelen

 

           kuuntelen

 

       kun hiljaa jaat

           heidän lahjansa

                 kanssani

 

When we meet in the mornings

   I have usually waited for you

 

despite the early hour

   I hurry myself to be ready

   to be able to prepare everything

   for you

 

      some times I'm not in time

         often I am not able to come

 

   but I trust you

      coming again tomorrow as you always do

 

      and tell about the

      former times, ancient things, people passed away

 

      like about the day just breaking

 

      and I listen to you

 

          I listen to you

 

      when you silently share

          their contributions

              with me

        

once

 

I want to live

trough the moment

when the slow emerging

of the world

   after expanding to

   its final extend

comes to end

and the bubble is full

and when the growing entropy stalls

 

and there is nobody anymore

although all are

 

and immediately the following fragment of second when the structure of every item collapses falling fast into itself .

 

nothing

can be more

realistic

 

nothing can be

more common

 

nothing can be

more individual

when all is one

 

and again

when all stands still

in perfect order

 

   in the very next moment of time

         a new disperse starts

 

world is never ending

it is returning

 

time does not outlap

it is rediscovered

 

so

 

When we meet, early in the morning

   I have already waited for you and

   I hurry to be ready

   to be able to prepare everything

 

   for you

 

Lapin Kirjallisuusseuraa työllisti tämän kevään aikana kolme isoa asiaa: seuran 20-vuotisjuhlat, 20-vuotisjuhlajulkaisu ja yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa järjestetty pohjoisen kirjallisuusväen tapaaminen 22.–24.4. Rovaniemellä.

Joka toinen vuosi järjestettävien Pohjois-Suomen kirjailijapäivien teemana oli tänä vuonna ”Kapinalliset rivit”. Tapahtuma alkoi perjantaipäivänä kirjailijoiden kouluvierailuilla. Yleisöä kutsuttiin Timo K. Mukka-seuran näyttelyn avajaisiin kaupungintalolla ja Nordbooksin ja Väyläkirjojen uutuuskirjojen julkaisutilaisuuteen pääkirjastolla ennen kirjailijapäivien avajaisia kaupunginteatterin Saivo -näyttämöllä.

Lapin Kirjallisuusseuran pj. Eija-Miranda Silventoinen ja Lapin taidetoimikunnan varapj. Markku Kokkola toivottivat runsaslukuisen vierasjoukon tervetulleeksi. Tervehdyspuheita esittivät valtion kirjallisuustoimikunnan pj. Siri Kolu, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö, Suomen Kirjailijaliiton pj. Jyrki Vainonen, ja Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen. Puheiden jälkeen seurasi teatteri Aurore B:n esitys Vera.

Päivien teemaan sopivasti Vainonen kysyi, mitä mahtavat olla tämän päivän kapinalliset rivit. Onko läpeensä kaupallistuneena aikanamme kapinallista kirjallisuus, jota ei ole kirjoitettu vain viihdyttämään, vaan joka haastaa lukijaa ajattelemaan? Minna Sirnö painotti jokaisen oikeutta kieleen ja kirjallisuuteen omalla äidinkielellään.

Lauantaiaamuna päivien puheenjohtaja Tuure Holopainen toivotti vieraat tervetulleeksi Rovaniemen kaupungintalon valtuustosaliin. Kustantajat ja kirjailijat esittelivät kirjojaan lämpiön pöydillä, ja tietenkin kirjallisuusseuran pöydällä esiteltiin seuraa ja uunituoretta juhlajulkaisuamme.

Raili Ilola

Aamupäivän aikana kuultiin kolme erinomaista esitystä. Kirjailija Pauliina Vanhatalon uusin kirja, Keskivaikea vuosi, on hyvin omakohtainen teos. Esityksessään ”Sisäinen kapina – hyvinvoinnin edellytykset kirjailijan ammatissa” Vanhatalo pohti, kuinka kirjailija voisi voida hyvin, kun kirja-ala on murroksessa ja aikamme tuntuu arvostavan vain supertähtiä, johon rooliin kaikki eivät istu. Introvertit luonteet ovat erityisen herkkiä masentumaan. Masentuneena voi menettää uskon työhönsä ja epäillä oikeuttaan edes haluta kirjoittaa. Vanhatalo kertoi löytäneensä ohjeeksi, että kirjailija ei saa ottaa alan ongelmia omaksi syykseen, vaan pitää oppia armollisuutta ja lempeyttä itseään kohtaan.

Pauliina Vanhatalo
Kirjailija Pauliina Vanhatalo. Kuva: A.Vasama.

Rovaniemeläisen kirjailija Anu Ojalan esitys ”Digitaalisessa etulinjassa – Kirjailijan ja lukijan rohkeuden rajat kun koko maailma katsoo” avasi silmiä. Kirjaroviot eivät ole historiaa: kirjoja kielletään ja tuhotaan edelleen. Kirjailijat, kustantajat ja kirjakauppiaat ovat olleet raivon kohteena; Salman Rushdien Saatanalliset säkeet on surullisenkuuluisa esimerkki. Rushdie on arvellut, että hänen kirjalleen ei nykyään löytyisi kustantajaa. Internet-aikakaudella globaalien kirjasotien sytyttäminen on niin helppoa, ettei kukaan haluaisi ottaa sitä riskiä.

Anu Ojalan ohjeet lukijalle
Anu Ojalan ohjeita e-kirjan lukijoille.

Mikko-Pekka Heikkinen totesi esityksessään ”Yksi ihminen, monta kulttuuria” että on itsestäänselvyys, ettei valtio voi olla yksikulttuurinen, kuten ei yksi ihminenkään voi. Jokainen olemme saaneet vaikutteita monesta eri kulttuurista. Oli mielenkiintoista kuulla, kuinka Heikkinen hankki tietoa osatakseen luoda romaanihenkilö Abdin kirjaan Terveisiä Kutturasta.

Lounaan jälkeen oli valittavana neljä teemakeskustelua. Eniten väkeä taisi kerätä ryhmä, jossa keskustelunaiheena oli, kuinka kaunokirjallisen teoksen lumo siirtyy näyttämölle. Ryhmää veti Veran näyttämölle dramatisoinut Tuula Väisänen.

Tuula Saraniemi veti ryhmää, jossa pohdittiin kulkevatko kuva ja sana käsi kädessä. Lyriikan ryhmän teemaan ”Runo kapinoi ja taistelee” johdatteli Markku Kokkola. Itse kuuntelin puolen tusinan ihmisen seurassa kuinka ohjaaja Jouni Rissanen ja runoilija ja Oulun kirjallisuuden talon toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen ottivat ”Sanasta miestä, sarvesta härkää” ja kertoivat entisistä ja nykyisistä työtehtävistään.

Tuomo Heikkinen ja Jouni Rissanen. Kuva V.Vasama
Teemakeskustelun "Sanasta miestä, sarvesta härkää" vetäjät Tuomo Heikkinen (vas.) ja Jouni Rissanen. Kuva: V.Vasama

Päivän päätteeksi kokoonnuttiin valtuustosaliin seuraamaan paneelikeskustelua kustantamisen kapinasta. Paneelin pj., kustantaja Matti Ylipiessa kuvasi paneelin koostumusta vinkeällä uustermillä ”vertikaalinen duopoli”, kun toisessa päässä istui markkinavetoisen suuren kustantamon edustaja Lari Mäkelä (WSOY) ja toisessa tuotteensa ilmaiseksi verkossa jakavan Poesian Olli-Pekka Tennilä. Näiden väliin sijoittui pienkustantamo Aarnin Pasi Luhtaniemi. Lukijoiden ääntä käytti paneelissa valtion kirjallisuustoimikunnan jäsen, kirjallisuudentutkija Satu Koho ja kirjailijoiden asemasta kantoi huolta tekijänoikeuksia tutkiva Anu Ojala. Ojala kehotti kirjailijoita paneutumaan huolella kustannussopimuksiinsa ja kertoi kuulleensa kirjailijoilta jos jonkinlaisia kommentteja tyyliin ”en minä siitä mitään ymmärtänyt mutta allekirjoitin”.

Lauantai-iltana vietettiin Lapin Kirjallisuusseuran 20-vuotisjuhlaa. Juhlaillalliselle osallistui yli 70 henkeä, jotka nauttivat ohjelmasta ja erinomaisesta buffetista. Seuran aktiivit Paula Alajärvi ja Toini Marjamaa nimettiin kunniajäseniksi ja kolmea entistä (Alli Liste, Markku Kokkola ja Tuula Saraniemi) ja yhtä nykyistä puheenjohtajaa muistettiin kukin ja kiitoksin.

Sunnuntaina saatiin vielä kuulla millaista nukketeatteriesitystä teatteri Liikutus valmistelee Timo K. Mukan novellista Koiran kuolema, ennen kuin Tuure Holopainen veti yhteen päivien annin ja kiitteli järjestäjiä. Tuomo Heikkinen ja Eero Suvilehto esittivät kutsun seuraaville Pohjois-Suomen kirjailijapäiville Ouluun 20. - 22.4.2018. Kotimatkalle lähti väsynyttä, mutta tyytyväistä väkeä.

 

Arja Vasama

Kuvia erityisesti seuran 20 –vuotisjuhlista löytyy Facebookista (LINKKI), niiden katsominen ei edellytä omia fb-tunnuksia.

Lähiaikoina julkaisemme näillä sivuilla joitakin päivien puheenvuoroista.