Sodankylän kirjoittajakurssien draamaryhmää vetää kesäkuussa Elli Salo, näytelmäkirjailija, dramaturgi ja suomentaja, jonka isyyslomaansa viettävä Juha Hurme pyysi tuuramaan itseään.
"Juha on opettanut minua aikoinaan ja tiedän, että hän on huikea opettaja. Saappaat ovat siis isot, mutta otan haasteen uteliaana ja pelkäämättä vastaan. Juha on kertonut, että Sodankylän kursseilla on ihan erityinen tunnelma.”

Ennen Teatterikorkeakoulun dramaturgian opintoja Elli valmistui yliopistolta venäjän kielestä ja kirjallisuudesta.
”Olin jo lähdössä tekemään väitöskirjaa venäläisestä avantgarderunoudesta, mutta huomasin, että olen luonteeltani liian haihatteleva ja haaveksiva tutkijaksi. Nykyisessä kaunokirjailijan toimessa niistä ominaisuuksista on vain apua. Vieraan kielen ja kulttuurin opiskelu yliopistolla mullisti suhteeni kieleen ja sen laajempaan ymmärtämiseen. Minua alkoi himottaa elävän hetken, ruumiin, äänen ja tilan tekstit. Halusin ryhtyä tutkimaan teatterin kieliä kuin kostea kuono.”

Elli kirjoittaa parhaillaan uutta kokoillan näytelmää ”Alina”, joka kertoo huolesta ja huolenpidosta. Se saa kantaesityksensä Kansallisteatterissa. Syksyllä hän alkaa yhdessä Juha Hurmeen kanssa kirjoittaa näytelmää Samuli Paulaharjusta ja Lapin erämaista.
”Pyrkimyksenä on kirjoittaa näyttämölle tunturipuronraikas pläjäys ja ikimuistoinen erämaavaellus kaikenikäisille ja -kuntoisille.”

Viime vuosina Elli on työskennellyt Ylen Radioteatterissa käsikirjoittajana ja ohjaajana. Tänä keväänä tulee radiosta mm. hänen ohjaamansa teos ”Maailma tuulenkaatama”, jonka on käsikirjoittanut Sodankylän runokurssin opettaja Riina Katajavuori. Seuraava radiotyö on dokumentti inarilaisista naisista, joilla on oma pilkkijoukkue. Dokumentin teko vie Ellin heidän ja nauhurin kanssa nyt huhtikuussa Enontekiön pilkkiviikolle ja Inariin rautupilkin SM-kisoihin.

Ellin mielestä näyttämölle kirjoittaminen on hurjan vaikeaa ja siksi niin kiinnostavaa. Lauseet ja sanat elävät aivan eri tavalla kuultuna ja puhuttuna kuin paperilla, johon kirjailijaparka joutuu niitä nakuttamaan. Katsojan olemassaolo täytyy kirjoittaessa muistaa ja unohtaa joka hetki. Draaman lakeja täytyy noudattaa ja rikkoa parhaansa mukaan. Näyttämön rajoja täytyy ajatella ja samalla kuvitella ihan mahdottomia.
”Kirjoitettu näytelmä on yhtä aikaa koko maailma ja vain pieni osa teatteriesitystä. Näytelmän kirjoittaminen on täynnä ristiriitoja, kitkaa ja paradokseja. Minusta se on loputtoman kiehtovaa!”

Elli Salon mielestä draaman kirjoittamista, niin kuin kaikkea muutakin kirjoittamista oppii parhaiten lukemalla. Kirjastoissa on runohyllyn vieressä usein muutama metri näytelmiä. Sieltä kannattaa poimia mukaan ainakin Pinteriä, Peltolaa, Beckettiä, Lundania, Shakespearea, Karhua, Kanea, Ruohosta, Brechtiä ja Nuutista.

”Samuel Beckett kirjoittaa jossakin, että rohkein taiteilija on se, joka uskaltaa epäonnistua eniten. Toivon, että kurssilla vallitsisi luottavainen erehtymisen ja eksymisen atmosfääri. Oma ääni ja kirkkaimmat havainnot löytyvät useimmiten ujoista ja aroista, ihan pöljistä ja kököistä tekstinraakileista. Opettajana toivon, että voisin rohkaista kirjoittajia tarttumaan juuri niihin, hämmentäviin ja helposti piiloutuviin kultakimpaleisiin.”

Ensikertalaisella Sodankylän kurssiohjaajalla on pitkä ja syvä suhde Lappiin.
”Vanhempani ovat sairastaneet vakavaa ’Lapin kuumetta’ ja ovat tartuttaneet sen myös jälkikasvuunsa. Olen rehannut rinkka selässä Lapissa lapsesta saakka. Minulla on aina vähän ikävä tuntureille ja käkkyräkoivikkoihin. Viime vuosina olen vaeltanut Lapissa teatterihommissa. Olen näyttelijänä Operaatio Paulaharju-teatterissa, jonka esitysten näyttämönä toimii erämaa. Tänä vuonna Operaatio suuntaa Haltille, lämpimästi tervetuloa katsomaan esityksiä! Täältä löytyy lisää tietoa: www.operaatiopaulaharju.fi

Elli Salo

Elli Saloa haastatteli Arja Vasama