Lapin Kirjallisuusseura on avoin kaikille kirjallisuuden ystäville. Seuran jäseneksi voi liittyä hallitukselle osoitetulla hakemuksella osoitteessa: c/o Erkki Kaila, Ounasjoentie 5 A 8, 96200 Rovaniemi, sähköposti: lapinkirjallisuusseura@gmail.com tai täyttämällä sähköisen hakemuslomakkeen

Kuka lukee satuni?

Lapin Satumaa -kilpailun voittajat julistetaan lauantaina 2.12. Torniossa. Samana päivänä julkistetaan kirja, johon raati ja kirjan toimittaja ovat valinneet 28 satua 159 tekstin joukosta. Vain pieni joukko kilpailuun tulleista saduista pääsee mukaan kirjaan.

Sosiaalisessa mediassa pyörii jatkuvasti kirjoituskilpailukutsuja, ja kirjoittajakouluttajat kehottavat osallistumaan kilpailuihin. Kilpailuissa onkin monta hyvää puolta: dead linen lähestyessä on pakko saada aikaiseksi, ja aikamoisen varma voi olla siitä, että joku lukee tekstin alusta loppuun.

Kääntöpuolena on se, että kilpailuihin tulee aina tekstejä enemmän kuin on mahdollisuus palkita. Montakohan kertaa olen itsekin pettynyt päätöksen tultua? Todennäköisesti useammin kuin haluaisin muistaa. Vaikka teksti olisi kuinka hyvä ja siihen olisi itse tyytyväinen, se ei silti välttämättä yllä kolmen parhaan joukkoon.

Toinen masentava viime aikoina kuulemani väittämä liittyy siihen, että kaikki haluavat kirjoittaa, mutta kukaan ei halua lukea toisten kirjoituksia. Mitä mieltä sitten on kirjoittaa, julkaista, osallistua kilpailuihin?

Lapin Satumaa -kilpailun raadin jäsenenä sanoisin, että aina kannattaa kirjoittaa. Vaikka teksti ei päätyisikään julkaisuun ja nousisi voittajaksi, se saattaa silti ilahduttaa – sekä kirjoittajaa että lukijaa. Kun tekstin saa johonkin muotoon, sen voi julkaista omassa blogissa, sen voi lukea lapsille tai puolisolle, tai sitä voi työstää eteenpäin myöhemmin julkaistavaksi.

Monissa kirjoituskilpailuissa menestynyt oululainen Jukka Ahola antaa blogissaan vinkkejä kirjoituskilpailuihin osallistuville. Yhtenä vinkkinä on tuomarin asemaan asettuminen: tällä on luettavanaan pino tekstejä, joista juuri sinun tekstisi pitäisi erottua helmenä. Käytä aikaa siihen, että teet tekstistäsi erityisen.

Kuten Ahola, myös minä kehottaisin myös tutustumaan kilpailun ohjeisiin ja perehtymään siihen, millaisia tekstejä haetaan. Jos etsitään Lapin satuja ja kertomuksia, kirjoita sellainen. Toisena vinkkinä sanoisin, että kannattaa sukeltaa suoraan asiaan. Jos kahden sivun kertomuksessa ensimmäisen sivun jälkeen vielä odotellaan Helsingin asemalla junan lähtöä, ei se viimeinen sivu enää oikein pelasta tarinaa.

Vältä stereotypioita ja kliseitä, ellet sitten osaa käyttää niitä uudella, raikkaalla tavalla. Mieti, mikä nostaa tarinasi tavanomaisen yläpuolelle. Ole huolellinen, luetuta tekstisi luottolukijalla. Korjaa virheet. Tarkista, että nimet säilyvät samana läpi tekstin; jos sama koira on alussa Musti ja lopussa Haukku, lukija ei pysy kärryillä.

Lue aiempia kilpailutekstejä, ja lue myös kilpailun antologia tai parhaista teksteistä koottu kirja. Iloitse muiden puolesta, iloitse hyvistä teksteistä.

Lapin Satumaa -kilpailussa ilahdutti ja kosketti se, miten monesta tekstistä näki, että niillä on kertojalleen merkitystä. Se on jo erinomainen syy kirjoittaa.

Pälvi Rantala